Ce se ascunde în spatele grabei lui Crin Antonescu?

Unirea forţelor de dreapta înaintea alegerilor prezidenţiale era, fără îndoială, o necesitate, însă graba cu care Crin Antonescu a anunţat fuziunea PNL cu PDL naşte o serie de întrebări între colegii săi de partid, după ce, în ultimii ani, membrii celor două formaţiuni s-au aflat într-un antagonism radical.

Nici nu s-au stins bine ecourile din ultimele campanii electorale (în care pedeliştii erau acuzaţi că au distrus ţara sub comanda lui Traian Băsescu, iar peneliştii că s-au dat pe mîna urmaşilor lui Ion Iliescu) că, iată, liderii PNL şi PDL au anunţat că vor ca partidele lor să fuzioneze! Să fie, cu alte cuvinte, fraţi pe vecie: Ioan Ghişe cu Roberta Anastase, Ludovic Orban cu Anca Boagiu şi, desigur, Crin Antonescu cu Vasile Blaga!

Anunţată peste noapte, fără vreo lămurire în interiorul PNL, această fuziune este sortită eşecului, căci astfel de mişcări bruşte nu pot trezi decît nemulţumirea membrilor de partid, care, în acest fel, se simt mai degrabă manipulaţi de interese obscure, decît reprezentaţi de liderul lor. Este de neînţeles cum Crin Antonescu, la cîteva minute după ce-şi anunţase demisia, s-a pus moţ în fruntea acestei decizii, lăsînd astfel impresia unei demisii formale, care ascunde intenţii numai de sine ştiute.

În mod normal, după nişte alegeri care anunţau nevoia unei alianţe de dreapta care să învingă în următorul exerciţiu electoral o stîngă destul de puternică, Antonescu trebuia să propună o dezbatere amplă în interiorul PNL, privind posibilele alianţe, în aşa fel încît toate întrebările să-şi găsească răspunsuri convingătoare acolo, în laboratorul de partid. Măcar la PNL aşteptam cu toţii ca astfel de decizii radicale să nu fie luate doar de către un preşedinte care apoi, doar formal, să obţină acordul forurilor de conducere ale partidului.

Crin Antonescu, deşi demisionar, şi-a permis luxul să poarte discuţii referitoare la fuziunea cu PDL fără să aibă un mandat explicit de la colegii săi. Una era să deschidă uşa unor negocieri privind o viitoare alianţă electorală şi alta este o fuziune cu PDL, căci nu poţi, aşa, peste noapte, să-i spui Noricăi Nicolai să se pupe cu Monica Macovei! Trebuie să le laşi o vreme să-şi facă reproşuri reciproce pentru vorbele grele de doar acum cîteva săptămîni, să se ierte una pe cealaltă şi, dacă sînt de acord, să se îmbrăţişeze ca două surori!

Asta nu a înţeţeles Crin Antonescu, că, şi în cazul acesta, graba strică treaba! Oricît ar părea de tentantă formarea unui mare partid de dreapta, cei care trebuie să-şi dea mîna au nevoie de o perioadă de acomodare, de topirea unor umori reciproce care s-au acumulat în ultimii ani, de sentimentul că fuziunea este dorită de toţi membri şi că decizia aparţine tuturor, nu doar unor lideri care ştiu jocurile de culise ce stau în spatele unei astfel de decizii!

Simplul fapt că Antonescu îşi spune opiniile cam des în emisiunea lui Robert Turcescu nu face decît să alimenteze ideea că decizia acestei fuziuni îi aparţine lui Traian Băsescu, ştiindu-se că la B1 TV politica afirmată de Andreea Pora, Mircea Marian şi alţii nu este altceva decît prelungirea gîndurilor prezidenţiale. Poate că nu este aşa, însă acest lucru nici nu mai are importanţă, percepţia publică fiind cea care contează.

Şi ar mai fi ceva care, în cazul unei fuziuni rapide şi neaşteptate, naşte serioase suspiciuni: liberalii, de la cei din vîrful partidului, pînă la simpli simpatizanţi. Se întreabă dacă nu cumva, peste ceva timp, Monica Macovei sau Roberta Anastase, ca membri cu drepturi depline în noul PNL, ar putea să devină preşedinte şi să conducă activitatea acestui partid istoric. Ca să nu mai vorbim de varianta în care, după alegerile prezidenţiale, însuşi Traian Băsescu să aibă pretenţia să se înscrie în PNL şi, susţinut de noii liberali veniţi din PDL, care vor trăi toată viaţa sub spectrul marelui lor conducător, să emită pretenţia de a conduce chiar el PNL-ul!

La toate acestea, Crin Antonescu trebuia să se gîndească înainte de a dirija cu forţa PNL-ul spre fuziunea cu PDL şi să lase decizia pe umerii tuturor liberalilor, astfel încît, de bine sau de rău, toţi să se simtă responsabili.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.