Cea mai mare bancă din România și-a înjumătățit profitul

Banca Comercială Română, deținută de austriecii de la Erste Bank, a raportat un profit de de 305,6 milioane de lei în prima jumătate a acestui an, adică jumătate din câștigul realizat în perioada ianuarie-iunie 2016, de 636 de milioane de lei. Cauzele acestei scăderi sunt trecerea în bilanțul primului semestru din 2016 a unor venituri pe care banca le-a încasat după vânzarea unor participații la Visa dar și a reluării de provizioane de risc generate de recuperări din credite neperformante. Publicarea acestor rezultate vine pe fondul unor declarații făcute de ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, conform căruia mai multe bănci raportează pierderi sau profituri mici. Acesta a spus că 27 de bănci au evitat plata impozitului pe profit în ultimii cinci ani şi le-a transmis acestor instituții că Fiscul „cunoaşte aceste operaţiuni şi nu le mai tolerează” pentru că „România nu este o ţară de mâna a treia”. „Băncile, în proporţie de 70%, nu plătesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unităţi bancare 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cunci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit, şi am inclus aici şi băncile care au plătit doar într-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectată a fost de 1,7 miliarde de lei”, a spus Ionuţ Mişa, într-o emisiune la Antena 3. BCR a raportat în perioada 2011-2016 cea mai mare pierdere cumulată în sistemul bancar românesc, 2,17 miliarde de lei. Principala contraperformanță a grupului BCR a fost în 2014, când s-a consemnat un minus de 2,62 miliarde de lei în contextul în care accelerarea curăţării bilanţului de credite neperformante a generat o triplare a cheltuielilor cu provizioanele de risc în trimestrul al treilea din acel an.

De altfel, băncile de la noi își maschează câștigurile prin vânzarea de credite neperformante, mai exact prin deducerea nelimitată a cheltuielilor. Această practică a devenit o modă în urmă cu câțiva ani odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli prudențiale cerute de standandele internaționale Basel III, precum și de Directiva 2013/36/EU și Regulamentul nr. 575/2013. La BCR, rata creditelor neperformante de 11%, la 30 iunie 2017, a continuat să scadă de la 14%, la 30 iunie 2016 și 23,1% la 30 iunie 2015, urmare a reducerii portofoliului de credite neperformante determinată de recuperări, vânzări de portofolii NPL și scoaterii în afara bilanțului. Rata de acoperire cu provizioane a NPL s-a îmbunătățit până la nivelul de 92,1%, aceasta situându-se la un nivel de 125,3%, incluzând valoarea garanțiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.