Cei mai scumpi carburanți din ultimii ani

Creșterea cotațiilor barilului de petrol Brent și majorarea accizelor de la 1 ianuarie sunt principalele cauze care au dus la scumpirea carburanților la pompă în acest an.

Poziția tot mai amenințătoare a Rusiei a tulburat piețele internaționale iar cotațiile au sărit cu 10% de la 1 ianuarie și până azi, ajungând ca un baril de țiței Brent să se tranzacționeze cu 93,93 dolari. Iar trendul de creștere pare să nu se oprească. Un impuls la scumpiri l-a avut și acciza majorate de la începutul anului, astfel încât un litru de benzină s-a scumpot cu 7,7 bani cu TVA iar unul de motorină cu 7 bani cu TVA.

Astfel s-a ajuns la o crește accentuată a prețurilor la pompă, cele mai ridicate din ultimii ani. Un litru de benzină standard se vinde cu 6,87 lei și unul de motorină cu 6,89 lei. Benzina premium, un soritiment, e adevărat, mai puțin vândut, se comercializează azi în pragul a 8 lei. La stația Mol de pe blv. Nicolae Caramfil din Capitală, un litru de benzină superioară costă azi 7,90 de lei.

Moscova a anunţat retragerea parţială a trupelor de la graniţele Ucrainei, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că alianţa nu a observat nicio detensionare şi că Rusia îşi continuă consolidarea militară. Preţul petrolului a mai înregistrat o creştere la fel de rapidă şi în ianuarie, pe fondul crizei din Kazahstan. În 2021, a crescut cu 50%.

Producția mai multor membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol a scăzut, iar întreruperile de producție au existat și în afara organizației, inclusiv în Ecuador și în Kazahstan, din cauza dezastrelor naturale și a tensiunilor politice. New York Times notează că tensiunile politice din țară ar putea, de asemenea, să arunce Libia înapoi în război civil, ceea ce ar pune în pericol producția a mai mult de 300.000 de barili de petrol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

9 Comentarii

  1. În 2008, 2012 că petrolul ajunsese la 150 dolari barilul benzina 95 OMV era în România 6,06 lei litrul. Acum la 94 de dolari barilul de unde benzina 95 costă 7,09 lei litrul?

  2. Ce tot o lălăim cu 7 lei litrul, hai brusc la 10 lei litrul că românul nu zice nimic!

  3. @Câțuvencu Dacă tot vorbim de prețul benzinei 95 de la OMV, atunci să-l spunem exact: 7,24 lei/l.

  4. Cata vreme DN1 va fi plin in fiecare weekend, statiunile de pe Valea Prahovei la fel, iar mall-urile vor geme de fufe si cocalari, benzina e ieftina. Oamenii saraci sunt obisnuiti cu lipsurile si nu se plang. O fac javrele de la televiziuni, ca sa starneasca frica.

  5. „Creșterea cotațiilor barilului de petrol Brent și majorarea accizelor de la 1 ianuarie sunt principalele cauze care au dus la scumpirea carburanților la pompă în acest an.”
    Ati uitat principala cauza, si anume lacomia guvernului, care, prin accizele de 50% din pret, e vinovatul nr. 1.

  6. Când nu mai produci nimic, e normal sa ți se scumpească.
    Asa se va întâmpla și cu alimentele, când lași atâtea terenuri necultivate.

  7. Cat de convenabile sunt pentru unii crizele puse la punct in anumite tari-cheie, pentru a controla oferta si pretul pe piata al petrolului!

  8. Nu uitati din cauza cui asi face OPEC de cap cu atat tupe! Ati ghicit; e dementul de Obiden!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.