Cheltuielile şi veniturile populaţiei au crescut în ultimul trimestru din 2010

Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în trimestrul IV 2010, în medie, de 2.114 lei lunar pe gospodărie (730 lei pe persoană) şi au reprezentat 91,6% din nivelul veniturilor totale medii, care s-au ridicat la 2.308 lei pe gospodărie şi 797 lei pe persoană, arată datele transmise marţi de INS.

Atât veniturile, cât şi cheltuielile au fost mai mari în ultimul trimestru din 2010 faţă de cel anterior.

Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor gospodăriilor (72,7%), urmate de impozite, contribuţii, cotizaţii şi taxe (15%) şi cheltuieli de producţie (7,5%), în timp ce cheltuielile pentru investiţii au reprezentat numai 0,8% din totalul cheltuielilor gospodăriilor. Alte cheltuieli au reprezentat 4% din total.

Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum făcute de români în cel de-al patrulea trimestru din 2010 s-a axat pe alimente şi băuturi nealcoolice (40,8%), urmate de cheltuielile cu locuinţa – apă, energie electrică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei – (16,6%), băuturi alcoolice şi tutun (7,7%), respectiv pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte (6,1%).

Cheltuielile efectuate de români pentru hoteluri, restaurante şi cafenele (1,3% din cheltuielile de consum) şi cele pentru educaţie (0,7%) au înregistrat cele mai scăzute ponderi în nivelul cheltuielilor.

Potrivit INS, în timp ce nivelul cheltuielilor totale de consum, medii lunare pe o gospodărie, este mai mare în urban faţă de rural cu 405 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 34 lei. Aceasta derivă din faptul că, în rural, 47,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii.

Veniturile băneşti au fost în medie de aproape cinci ori mai mari decât cele în natură

În trimestrul IV din 2010, veniturile totale medii lunare au fost, în termeni nominali, de 2.308 lei pe gospodărie şi 797 lei pe persoană, din care veniturile băneşti au fost, în medie de 1.906 lei lunar pe gospodărie (658 lei pe persoană), iar cele în natură de 402 lei lunar pe gospodărie (139 lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (48,6% din veniturile totale ale gospodăriilor, în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de trimestrul I, cu 2,1 puncte procentuale faţă de trimestrul II şi cu 0,4 puncte procentuale faţă de trimestrul III 2010).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, în trimestrul IV 2010, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale în proporţie de 25,3%, veniturile din agricultură cu 2,5%, veniturile din activităţi neagricole independente cu 2,6% şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei cu 1,6%. O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (17,4%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (15,6%).

În trimestrul IV 2010, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 30,3% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 11,1% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor. În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 61,7% din salarii, de 23,9% din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 8,4% din total.

Potrivit INS, în rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 38,1% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (31,9% din totalul veniturilor) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând numai 6,2% din veniturile gospodăriilor din mediul rural.

O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor din prestaţii sociale (27,6%) şi celor salariale (25,7%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.