Premierul, despre impozitul progresiv

Marcel Ciolacu a declarat că anul viitor nu se va aplica impozit progresiv pe salarii.

El a răspuns astfel întrebat, luni seară, într-o emisiune la Antena 3, dacă anul viitor vom avea impozit progresiv pe salarii, pornind de la afirmaţiile unui secretar de stat din Ministerul Finanţelor, Alin Andrieş, care a afirmat că se fac calcule la Ministerul de Finanţe în acest sens.

„Nu. Sunt unul din susţinătorii impozitului progresiv, dar impozit progresiv nu înseamnă… Noi avem cea mai mare impozitare a muncii din Europa. Noi aici trebuie… De ce avem cea mai mare? Pentru că impozitarea pe capital este cea mai mică. Peste tot în lume, unde ai venituri cumulate, nu venituri din salariu, am venituri cumulate. Am salariu, unde îmi plătesc impozitul – l-am dat deoparte. Am chirii cumulat cu salariu, am altfel de…, am arende, am…, toate se adună într-un coş şi în momentul în care depăşeşti anumite sume, oriunde în lumea asta, îţi vine un surplus de impozitare, un fel de impozitare a capitalului. Am venituri excepţionale. Am cumpărat un teren la periferia Bucureştiului cu 1.000 euro şi mâine îl vând cu 10 milioane. Peste tot în lume nu plătesc 10%, chiar dacă îl vinzi cu 1.200, chiar dacă îl vinzi cu 10 milioane. După anumite praguri, îţi vine altă impozitare”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a subliniat, faţă de cele arătate, că o impozitare progresivă pe capital este corectă şi o reformă fiscală este necesară.

„Există impozitarea progresivă. O impozitare progresivă pe capital, în această logică şi corectă logică, şi cu o scădere la salariul minim la impozitarea cum este peste tot în Europa, dar şi cu o legislaţie ca românii să nu fie, o treime, plătiţi cu salariul minim. Că dacă acum Ciolacu hotărăşte cu Guvernul să scadă impozitarea la salariul minim pe economie, o să ne trezim că de la o treime suntem două treimi cu salariul minim, fiindcă este o optimizare fiscală. Deci, asta înseamnă că trebuie să facem o reformă fiscală. Această reformă fiscală nu trebuie să o facă domnul secretar de stat. Eu mă aşteptam ca dânsul să muncească, nu să facă calcule.

Cu calculele sunt experţii care sunt şi de la Banca Mondială… O reformă fiscală discutată la televizor şi luată decizia, dar nu o lună, discutată şase luni. Este trecută în PNRR, în cererea de plată numărul 4, dar ea va avea efecte, dacă vreţi, părerea mea, în anul 2026”, a mai declarat Ciolacu.

Şeful Executivului a punctat faptul că o schimbare a impozitării nu poate fi discutată până nu se implementează digitalizarea ANAF. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. impozitul progresiv pe venitul global….adica impozitul pe cumulul de venituri anuale..salariu, vinzari de case, terenuri, dividende, actiuni, obligatiuni…
    capital gain din vinzarea de actiuni, case, terenuri…trebuie impozitat ca peste tot in lume

  2. Da iubitzel e impozit progresiv in alte tari dar cum calculezi impozitul progresiv pe venituri cumulate in „digitalizata” Romania ?? Cum calculeaza cetatenii si companiile impozitul la un venit care e variabil in cursul unui an? Faci tu si softul si il vinzi la cetateni? Si cand se calculeaza impozitul final cum da statul inapoi ce a incasat peste atunci cand e cazul? Roamania nu e America unde cumperi softul TurboTax faci calculul si in anul urmator fie platesti diferenta fie iei inapoi bani de la IRS.

  3. …da sa impozitezi bancile, te-ai gandit?…ca tot despre capital vbim…da sa maresti redeventele, te-ai gandit?…da sa schimbi codul fiscal, sa scoti din deduceri consultanta, managementul extern samd, te-ai gandit?…nu, exemplele pe care le-ai dat se refera numai si numai la veniturile persoanelor fizice…daca doar atata te duce tartacuta, n-ar fi mai bine sa ne lasi, sa te intorci la covrigarie?…la asta te-ai gandit?…

  4. Si pana la urma ce vrei tu cu impozitarea asta? Ce vrei sa spui ? Voi comunistii -asta sunteti toti politicienii de azi, doar traiti din impozite si taxe impreuna cu Bruxelul- doriti sa nivelati in jos ! Daca mama sau tata a platit impozite pe ce au facut, de ce mai vrei tu impozite de la mine, ai muncit cu mama sau cu tata la roaba sau doar vrei doar sa jupoi lumea? Asta e doar un exemplu, iar tu umbli in gura cu sloganul -asa e afara- adica, daca ala de afara e prost trebuie sa fim si noi ! De ce platim TVA la salarii ?

  5. Pana la urma ai cumparat Dacii sa mergi cu ele pe autostrazile lui Grideanu , alea care duc catre Nicaieri ???

  6. Colectarea impozitului progresiv costa prea mult in comparatie cu ce se strange la romani. Cand vom avea PIB de cateva miliarde de euro mai discutam. Experienta aceasta nefericita si costisitoare am mai avut-o.

  7. Covrigarul ii da lectii de finante secretarului de stat din Finante, adica specialistului!. Asta-i Romania de azi!!. Toti impostorii isi dau cu parerea dupa ce le-a ajuns pe la ureche cate ceva despre impozitul progresiv!!. Bai nene de ce nu-i matrasiti pe aceeia cu optimizarile fiscale care tin romanii pe salariul minim pe economie??. Aud??. Fiindca va convine si la covrigarie acest lucru!!.
    Nici nu stii ce-i mai bine : un PM destept dar cam hot ( Adriene nici nu sti cat de mic incepi sa fii!!) sau un PM cam prost, dar aparent onest. Cand insa bibilica nu te ajuta, stai in banca ta si lasa-l pe Manole sa discute!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.