Conflict armat între Thailanda și Cambodgia: Cel puțin 12 morți

Ciocnirile armate de la granița îndepărtată și disputată dintre Cambodgia și Thailanda au ucis cel puțin 12 persoane joi, într-o escaladare dramatică a tensiunilor care amenință să erupă într-un conflict mai amplu, transmite CNN.

Forțele ambelor părți se acuză reciproc că au deschis focul joi dimineață. Cambodgia a tras apoi rachete asupra teritoriului thailandez, a declarat Thailanda, la care a răspuns cu mortiere. Un avion de vânătoare thailandez a lansat ulterior două bombe în apropierea drumului care duce la un templu din teritoriul cambodgian, a declarat Cambodgia.

Violența are loc la o zi după ce un soldat thailandez și-a pierdut piciorul în explozia unei mine terestre, un incident care a distrus relațiile dintre Bangkok și Phnom Penh la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. Thailanda a închis de atunci toate punctele de trecere a frontierei cu Cambodgia.

Prim-ministrul interimar al Thailandei, Phumtham Wechayachai, a declarat că Cambodgia a tras cu arme grele în Thailanda fără ținte clare, ceea ce a dus la moartea civililor, adăugând că Thailanda nu va negocia cu Cambodgia până când luptele de-a lungul frontierei nu se vor termina.

Ministerul Apărării din Cambodgia a condamnat ceea ce a numit „o agresiune militară brutală, barbară și violentă”, acuzând Thailanda de încălcarea dreptului internațional. Ministerul a confirmat că un F-16 thailandez a lansat două bombe pe un drum din apropierea anticului templu Preah Vihear, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

„Cambodgia își rezervă dreptul la autoapărare legală și va răspunde decisiv la agresiunea violentă a Thailandei”, se arată în declarație, adăugând că forțele armate sunt „pe deplin pregătite să apere suveranitatea regatului și poporul său – indiferent de cost”.

Cel de-al doilea comandament militar regional din nord-estul Thailandei a declarat într-o postare pe Facebook că avioane de vânătoare F-16 au fost desfășurate în două zone. De asemenea, a susținut că a „distrus” două unități regionale de sprijin militar cambodgiene. Purtătorul de cuvânt al armatei, colonelul Richa Suksuwanont, a declarat că atacurile au fost îndreptate doar asupra unor ținte militare.

Cel puțin 12 persoane din trei provincii thailandeze, inclusiv 11 civili și un soldat thailandez, au fost ucise în violențele de joi, în timp ce alte 31 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului Sănătății Publice din Thailanda. Printre cei uciși se număra un băiat de 8 ani, a declarat anterior armata thailandeză.

Autoritățile cambodgiene nu au raportat imediat niciun deces de partea lor.

Printre victime s-au numărat șase persoane ucise când o rachetă cambodgiană a lovit o benzinărie aglomerată din apropierea graniței, în Kantharalak, provincia Sisaket, a declarat armata thailandeză. O înregistrare video de pe rețelele de socializare, geolocalizată de CNN în Kantharalak, a arătat mai multe persoane rănite în fața unui magazin și a unei benzinării 7-Eleven grav avariate, cu fum ridicându-se în fundal.

Thailanda a acuzat, de asemenea, trupele cambodgiene că au tras două rachete BM-21 asupra unei zone civile din districtul Kap Choeng din provincia Surin, în nord-estul Thailandei. Ministerul Afacerilor Externe din Bangkok a declarat că atacurile cambodgiene asupra zonelor civile au continuat pe tot parcursul zilei de joi, inclusiv asupra unui spital din Surin.

Într-o înregistrare video de la PBS, locuitorii din Surin puteau fi văzuți alergând să se adăpostească și adăpostindu-se în buncăre în mijlocul zgomotului focurilor de armă, conform unui videoclip de la Thai PBS.

Komsan Jaipeng, proprietarul unui magazin de motociclete din Surin, a declarat pentru CNN că, atunci când au început ciocnirile, a văzut mulți elevi grăbindu-se să scape. Komsan își deschidea magazinul când a auzit pentru prima dată o bubuitură joi dimineață.

„I-am spus soției mele că nu mergem acasă în seara asta, vom sta cel puțin o noapte la acest adăpost. Casa noastră este la aproximativ 7-8 kilometri de graniță”, a spus el din districtul Phanom Dong Rak. Komsan a spus că a pregătit o geantă cu lucruri timp de mai bine de o lună, inclusiv haine de rezervă și încărcătoare de telefon. „Sper ca acest lucru să se termine repede. Nu am mai fost în această situație înainte”, a adăugat el.

Peste granița disputată, în provincia cambodgiană Preah Vihear, Chhan Rorn Yon a declarat pentru CNN că vecinii săi au căutat refugiu într-o pagodă dintr-un oraș din apropiere, dar că el va rămâne în satul său, Sa Em.

„Sunt atât de îngrijorat că bomba aruncată și glonțul ne vor ucide”, a declarat fermierul în vârstă de 45 de ani din Sa Em, la 10 kilometri nord de zona de conflict unde a izbucnit primul atac armat joi dimineață. „Nu vreau să trăiesc asta… Sunt extrem de îngrijorat. Sunt îngrijorat pentru poporul meu, copiii mei, rudele mele și mai ales pentru trupele care luptă.”

Armata thailandeză a declarat că condamnă „actele violente împotriva țintelor civile de către partea cambodgiană și este pregătită să ia măsuri militare în cea mai mare măsură pentru a-și proteja suveranitatea și poporul de astfel de acțiuni inumane.”

A acuzat Cambodgia de încălcarea atât a suveranității sale, cât și a dreptului internațional, susținând că a plasat mine terestre pe teritoriul thailandez, la granița disputată.

Între timp, prim-ministrul cambodgian Hun Manet a cerut Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să convoace o „reuniune urgentă” pentru a „opri agresiunea Thailandei”.

În ultimele decenii, Thailanda și Cambodgia au avut o relație complicată, atât de cooperare, cât și de rivalitate. Cele două țări au o graniță terestră de 800 de kilometri – în mare parte cartografiată de francezi când controlau Cambodgia ca o colonie – care a fost martora periodică a unor ciocniri militare și a fost o sursă de tensiune.

În 2011, trupele thailandeze și cambodgiene s-au ciocnit într-o zonă din jurul templului Preah Vihear din secolul al XI-lea, strămutând mii de oameni de ambele părți și ucigând cel puțin 20 de persoane.

Cum a început ultima escaladare

Recenta escaladare a avut loc după ce cinci soldați thailandezi au fost răniți miercuri într-o explozie de mină terestră, incidentul determinând Thailanda să reducă relațiile diplomatice cu Cambodgia.

Joi dimineață devreme, armata thailandeză a declarat că trupele cambodgiene au tras asupra unei baze a armatei thailandeze într-o zonă din apropierea anticului Templu Ta Muen Thom, numit și Templul Ta Moan Thom, care se află la aproximativ 400 de kilometri nord-est de Bangkok, într-un teritoriu disputat în sudul provinciei Surin din Thailanda și în nord-vestul Cambodgiei.

Thailanda a declarat că Cambodgia a desfășurat o dronă în fața templului, înainte de a trimite trupe cu arme. Ciocniri au izbucnit apoi de-a lungul întregii regiuni de frontieră, în cel puțin șase locații, cu utilizarea armelor de calibru mic și grele, potrivit armatei thailandeze. Acest lucru a dus la victime civile, avarierea locuințelor și a animalelor și a determinat evacuarea locuitorilor din apropiere.

Cambodgia a contestat această versiune. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Cambodgia a declarat că trupele sale au acționat în autoapărare după o incursiune neprovocată a soldaților thailandezi.

Tensiunile dintre cei doi vecini se agravaseră deja în luna mai, când un soldat cambodgian a fost ucis în timpul unui conflict între trupele thailandeze și cambodgiene, în care ambele părți au deschis focul într-o altă zonă de frontieră disputată din Triunghiul de Smarald, unde se întâlnesc Cambodgia, Thailanda și Laos.

Disputa a avut de atunci consecințe politice majore pentru Thailanda și a alimentat fervoarea naționalistă în ambele țări.

Prim-ministrul thailandez Paetongtarn Shinawatra a fost suspendat din funcție la începutul acestei luni și ar putea fi demis după ce a fost dezvăluită o convorbire telefonică pe care a avut-o cu Hun Sen, în care aceasta părea să critice acțiunile propriei armate în această dispută.

Conflictul în curs „este probabil să se agraveze înainte de a se îmbunătăți”, iar în următoarele zile ar putea apărea mai multe „confruntări, ciocniri, escaladări”, a declarat pentru CNN Thitinan Pongsudhirak, profesor de științe politice la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok. „Fiecare parte are atât de multă tensiune acumulată”.

Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Omenirea se afla din 2014(anexarea criminala a Peninsulei UCRAINENE Crimeea!!!)-2019(exportul virusului bolsevic chinez!!!)-2022(Atacul
    criminal al STATULUI SUVERAN SECULAR Ucraina!!!)-2023(incursiunea terorist-genocidara a HAMAS in STATUL SUVERAN Israel!!!) in CEL DE-AL
    TREILEA MACEL BOLSEVIC/ISLAMIST MONDIAL!!!

  2. se indreapta spre ultimul razboi mondial. Dar, asa se intampla cand boboarelele isi aleg dictatori sau imbecili in conducerea tarilor lor. Ne-am saturat de bine si vrem cu totii la foarte bine.

  3. Sa nu-mi spuna cineva ca acei 5 soldati tailandezi au fost raniti de o mina plantat de cambodgieni pe teritoriul tailandez. E clar ca cei 5 au intrat pe teritoriul vecin, prevazut cu mine exact ptr a impiedica incursiunile pe teritoriul cambodgian. Semn ca naravul tailandezilor de a intra la vecini nu erau o noutate……[Rumburak]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.