Criză fără precedent în spitale

criza spitale

Multe dintre unitățile spitalicești importante din țară au rămas fără bani pentru medicamente și materiale necesare pentru intervențiile chirurgicale, situație care se poate traduce ca o criză în spitale. Pacienții se văd astfel nevoiți, după ce plătesc contribuțiile la sănătate, să-și cumpere singuri tratamentul. Această situație semnalizează o criză fără precedent în unitățile sanitare din țara noastră, având în vedere numărul mare al spitalelor afectate.

Sfântul Pantelimon“ din Capitală este unul dintre marile spitale din țară care sunt afectate de această criză și, practic, este în pragul falimentului. Managerul spitalului spune că lună de lună se duc pe medicamente bani care, în mod normal, ar fi suficienți doar unei secții.

Nu sunt bani nici pentru salarii 

„Aproape toate spitalele din țară, spitalele publice, trec printr-o criză majoră privind bugetul, marea majoritate nu mai au fonduri. Cea mai mare criză va fi în luna decembrie. Chiar și în luna noiembrie mulți manageri de spitale ni s-au plâns că sunt la limită cu plățile pe salarii: Spitalul de Arși are mari probleme“, explică Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților. Spitalul de Arși nu este singurul exemplu. La Spitalul „Sfântul Pantelimon“ din Capitală, de multe ori, pacienţii nu pot beneficia de îngrijirile medicale necesare. Mulți dintre pacienții care sunt internați aici trebuie să vină cu medicamente de acasă. Reprezentanții spitalului susțin că nu există antibiotice esențiale sau anticoagulante.

În fiecare lună, la Spitalul „Sfântul Pantelimon“ ajung 3.400.000 lei, iar o bună parte din bani intră în fondul de salarii. Marea problemă, recunoaşte managerul instituţiei, este lipsa investiţiei în medicamente şi materiale sanitare. Aşa se face că cel mult 200.000 lei se duc către medicamente şi revizii ale aparatelor din spital. O sumă care în mod normal este necesară doar unei secţii.

Aberațiile legislației

Probleme sunt și la Institutul „Marius Nasta“ din Capitală, unde au fost amânate mai multe operaţii.  Au suspendat o zi operaţiile pentru că lipseau materiale importante, mănuşi, plăcuțe de cauter, aţă medicinală sau măști. Problema e legea achiziţiei care spune că trebuie să ai trei oferte ca să poţi cumpăra, dar medicii se plâng: cum să aştepţi și să licitezi, când ai un pacient pe masa de operaţie?“, a afirmat un fost pacient al Institutului „Marius Nasta“.

Românii sunt tot mai nemulțumiți, iar cei care își permit se îndreaptă către unitățile spitalicești private. „Probabil că ar trebui să se pună punct mai serios pe asigurările private. La cazurile de urgență nu. Mi s-ar părea chiar anormal să vină de acasă cu tot felul de medicamente care sunt și foarte scumpe și mulți nici nu și le permit“, spune un alt pacient.

Beneficiile unei asigurări private de sănătate

În acest context, peste 300.000 de români dau bani în plus pentru a fi tratați decent în unitățile private de sănătate. Într-un sistem public de sănătate în care oamenii sunt puşi pe liste lungi de aşteptare pentru analize în spitale mizerabile, asigurările medicale private câştigă tot mai mult teren. Piaţa este în plină dezvoltare, iar cei care îşi permit pot opta chiar pentru acoperirea intervenţiilor chirurgicale în străinătate.

Peste 300.000 de români au, în acest moment, o asigurare privată de sănătate. Multe sunt făcute prin intermediul companiilor la care lucrează, dar oamenii sunt mulţumiţi că atunci când au nevoie, pot merge la clinicile private. Iar această piaţă se dezvoltă de la un an la altul. Şi nu e de mirare, dacă ne gândim că o asigurare de sănătate, mai ieftină de 200 euro pe an, acoperă chiar şi operaţii complexe. Şi poate fi uneori mai avantajoasă decât un abonament privat. Preţul asigurării private poate pleca de la aproximativ 10 euro pe lună şi ajunge până la câteva sute, dacă este inclusă şi îngrijirea medicală în străinătate.

În tot acest timp, angajaţilor li se opresc bani din salariu şi pentru asigurarea medicală obligatorie. Contribuția pentru sănătate a unui român cu un salariu de 3.000 lei este de 457 lei: 235 lei plăteşte el, iar 222 compania.

Citiți și:

Ce anunț au făcut medicii de la Spitalul „Sf.Maria“

Spitale care stau să cadă

Campioni la spitale construite pe… hârtie

Spitalul născut din lacrimi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.