Schimbări supuse dezbaterii publice

Motivul pentru care legea transplantului ar putea fi modificată

legea transplantului, transplant,

Cel puțin 5.000 de români au nevoie de transplant în acest moment, dar medicii găsesc din ce în ce mai greu donatori. În timp ce francezii sunt donatori din oficiu în urma schimbării legislației, iar în Marea Britanie este deja dezbătută o schimbare similară în lege, pacienții români ar vrea să existe un acord prezumat. Legea transplantului de organe urmează a fi supusă dezbaterii publice și apoi va suferi modificări.

Mai exact, pacienții din România solicită ca un transplant să nu se facă numai cu acordul familiei sau cu o notificare dată în prealabil, ci ca acordul pentru prelevarea de organe să fie unul prezumat.

În urmă cu câțiva ani, Maria a hotărât să doneze un rinichi, când a aflat că gestul său poate salva viața unui om. „Nu mi-a fost niciodată frică de operație. Am aflat că un prieten de familie are nevoie de un rinichi și m-am oferit să i-l donez eu. M-am informat și mi-a spus medicul că pot să o fac, pentru că sunt sănătoasă și voi putea trăi liniștită fără un rinichi“, povestește femeia.

Mult prea puțini donatori vii

Sunt mult prea puţini donatori vii, aşa că singura variantă rămâne prelevarea organelor de la pacienţii aflaţi în moarte cerebrală. Legea spune însă că este nevoie de acordul familiei sau de un document care atestă că pacientul a fost de acord să-i fie prelevate și donate organele. Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România, explică modul în care se poate da un acord prezumtiv: „Puteți merge la notar, să-i spuneți că vreți să vă dați consimțământul în scris, ca să vă fie prelevate organele atunci când veți fi în moarte cerebrală și va fi nevoie de donare de organe“.

Lista nu este prea mare, aşa că Asociaţia Transplantaţilor din România crede că o idee bună pentru creşterea numărului de donatori la nivel naţional ar fi introducerea acordului prezumat pentru prelevare. „Nu folosește nimănui ca aceste organe să rămână acolo unde sunt și dacă ele pot fi donate cuiva care are nevoie de ele, pentru că și eu am fost în această situație“, explică George Sanca, director al Casei de Sănătate Gorj, pacient salvat prin donare. „Ar fi bine ca actuala legislaţie să prevadă înlocuirea acceptului informal cu cel prezumat, pentru că în felul acesta, considerăm noi, pacienţii, ar creşte mult şansa la o nouă viaţă prin transplant. De acest accept beneficiază ţări dezvoltate, cum sunt Spania, Croaţia, Belgia“, explică Gheorghe Tache, preşedinte al Asociaţiei Transplantaţilor din România.

România nu este pregătită pentru schimbări majore

Autorităţile consideră însă că România nu este pregătită pentru o astfel de decizie. „Deocamdată o să rămânem la nivelul de acord informal, cu toate că 90% din ţările europene au acordul prezumat. Nu cred că societatea românească este pregătită pentru aşa ceva. Singura situaţie în care medicii pot să decidă este în momentul în care nu se găsesc aparţinătorii“, spune Dan Luscalov, coordonator regional de transplant renal.

O soluţie pentru rezolvarea lipsei de organe ar fi ca România să intre în Eurotransplant, o organizaţie care coordonează transplantul în opt ţări europene. În acest caz, pacienţii noştri ar fi puşi pe lista de aşteptare a Asociaţiei şi ar putea primi organele mai repede. În Germania, de pildă, un pacient cu afecţiuni hepatice severe poate primi un transplant de urgenţă în mai puţin de 48 de ore.

Francezii, automat donatori

Autoritățile franceze au schimbat legea privind donarea de organe, astfel încât toți cetățenii francezi sunt considerați automat donatori, în cazul decesului, dacă nu refuză acest lucru în mod explicit. În noua variantă a legii, medicii nu mai au nevoie de consimțământul nimănui pentru a recolta organele în cazul unui deces. Până acum, recoltarea de organe nu se putea face decât dacă oamenii decedați și-ar fi dat în prealabil consimțământul.

În cazul în care aceștia nu erau înregistrați ca donatori, medicii apelau la familiile lor, care, în aproape o treime din cazuri, refuzau prelevarea organelor ce ar fi putut salva alte vieți.

Conform noii legi, francezii care nu doresc ca unele sau toate organele lor să poată fi folosite în transplanturi trebuie să se înregistreze ca atare. Pentru a ușura acest proces, înregistrările celor care nu doresc să-și doneze organele în cazul unei morți premature se pot face și online. În cele două zile care au trecut de la intrarea în vigoare a legii, peste 150.000 de francezi și-au înregistrat refuzul de a dona organe. O altă variantă pentru cei care nu vor să doneze organe este să lase unei rude o declarație semnată, prin care arată că nu-și dau consimțământul. 

Citiți și:

Dr. Carmen Pantiș, îngerul celor care au nevoie de transplant

Transplant de celule pentru tratarea bolii Parkinson

Horațiu Suciu: „Reușita unui transplant depinde uneori de orarul Tarom”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

2 Comentarii

  1. dupa ce ca ne-au furat resursele, acum ne fura si organele prin viclenia diabolica numita acord prezumat pentru donare de organe!!!
    totul in defavoarea saracului, a sarmanul om de rand asuprit si umilit de straini, jefuit pana la sange.
    de ce ? pentru ca totul se leaga de manipularea poporului transformat in populatie, prin massmedia controlata total de fortele oculte iudeomasonice si controlul total prin card si cip. nelegiuitii avand acces la toate datele personale ale fiecarui individ, inclusiv dosarul electronic medical insceneaza un accident individului compatibil si totul se rezolva…ce conteaza viata unui om de rand…sclav….

  2. Daca tot se pomeneste de Franta si Marea Britanie,intai lefuri ca acolo,apoi discutii despre donatorii de organe.Vai presa, punesti in cardasie cu orice guvern ,carul inaintea cailor !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.