Francezii, automat donatori

Franța a creat un precedent în ceea ce privește donarea de organe. Astfel, autoritățile franceze au schimbat legea privind donarea de organe, astfel încât toți cetățenii francezi sunt considerați automat donatori, în cazul decesului, dacă nu refuză acest lucru în mod explicit, potrivit The Guardian.

Proceduri modificate

În noua variantă a legii, medicii nu mai au nevoie de consimțământul nimănui pentru a recolta organele în cazul unui deces. Până acum recoltarea de organe nu se putea face decât dacă oamenii decedați și-ar fi dat în prealabil consimțământul. În cazul în care aceștia nu erau înregistrați ca donatori, medicii apelau la familiile lor, care, în aproape o treime din cazuri, refuzau prelevarea organelor ce ar fi putut salva alte vieți.

Conform noii legi, francezii care nu doresc ca unele sau toate organele lor să poată fi folosite în transplanturi trebuie să se înregistreze ca atare. Pentru a ușura acest proces, înregistrările celor care nu doresc să-și doneze organele în cazul unei morți premature se pot face și online. În cele două zile care au trecut de la intrarea în vigoare a legii, peste 150.000 de francezi și-au înregistrat refuzul de a dona organe. O altă variantă pentru cei care nu vor să doneze organe este să lase unei rude o declarație semnată prin care arată că nu-și dau consimțământul.

Și România ar fi putut avea o astfel de lege

În luna mai a anului 2008, senatorii au adoptat o inițiativă legislativă prin care toți cetățenii români ar fi putut deveni donatori de organe după deces, dacă în timpul vieții nu și-au exprimat dezacordul față de această procedură. Proiectul de lege fusese ințiat de șapte parlamentari și primise acordul Guvernului. Inițiativa modifica Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și prevedea introducerea termenului „acord prezumat“, astfel încât cetățeanul care în timpul vieții nu și-a exprimat refuzul de a-și dona organele este implicit de acord să le doneze, după deces. Potrivit inițiatorilor, această prevedere simplifică procedura prelevării de organe de la persoanele decedate. Biserica Ortodoxă din România s-a opus însă acestei inițiative, considerând că modificarea „nu reprezintă valoric o îmbunătățire a legii transplantului“. Proiectul de lege a mers spre dezbatere și la Camera Deputaților, forul decizional, care însă nu l-a aprobat. Astfel că procedurile privind acordul pentru donarea de organe au rămas neschimbate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.