(VIDEO) Iohannis a deschis discuția despre vize, Biden a trecut peste

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă, de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

„Am avut o discuție foarte consistentă astăzi, la Washington, D.C., cu Joe Biden, la Casa Albă, despre Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, inclusiv cooperarea în domeniul securității, economic și energetic”, a scris Klaus Iohannis pe rețeaua X.  Klaus Iohannis (@KlausIohannis) May 7, 2024

În timp ce președintele român a postat pe pagina sa de X fotografii de la întâlnire, Joe Biden nu a scris nici măcar un rând.

Iată transcrierea intervențiilor din deschiderea întrevederii (traducerea în limba română și textul original în limba engleză), așa cum au fost ele date publicității de Administrația prezidențială.

Președintele Joe Biden: Domnule Președinte, bine ați venit la Casa Albă! Bine ați revenit în Biroul Oval!

Președintele Klaus Iohannis: Vă mulțumesc!

Președintele Joe Biden: Ne-am adus aminte pentru o clipă înainte să ajungeți că, pe vremea când eram senator, acum 180 de ani, am luptat din greu pentru aderarea României la NATO. Și ați depășit toate așteptările.

De acum 20 de ani, de când ați aderat pe deplin la NATO, și în fiecare an de atunci, națiunile noastre au devenit din ce în ce mai apropiate, din punctul meu de vedere.

Și acest fapt este dovedit de trupele americane și cele române care lucrează împreună în cadrul NATO, inclusiv în țara dumneavoastră. Cred că sunt aproximativ 1.800 de forțe militare americane acolo. Vă mulțumim pentru asta! Și putem vedea rezultate muncii noastre în consolidarea Flancului Estic al NATO.

Și vreau să vă mulțumesc, domnule Președinte, pentru rolul dumneavoastră de lider, mai ales în regiunea Mării Negre. Ați fost incredibil. Ați dat dovadă de curaj atunci când a fost nevoie, iar ajutorul pe care l-ați oferit Ucrainei este unul real. Este semnificativ.

Sprijinul comun pentru cetățenii din Ucraina – ați permis unui număr semnificativ de refugiați să vă treacă granițele, să fie în țara dumneavoastră. Foarte mulți. Și asta este mare lucru. Totodată, asistența de securitate pe care ați oferit-o Ucrainei, faptul că ați facilitat transportul cerealelor ucrainene.

Vreau să știți că Statele Unite ale Americii se angajează să fie alături de voi.

Astăzi punem bazele pentru următorii 20 de ani. Aștept cu nerăbdare discuțiile noastre și spun doar că avem multe de discutat, așa că aștept cu interes să o facem.

Domnule Președinte, aveți cuvântul.

Președintele Klaus Iohannis: Mulțumesc foarte mult, domnule Președinte! Mulțumesc pentru că ați făcut posibilă această întâlnire.

Consider că această întrevedere este utilă și cred că aveți perfectă dreptate când spuneți că avem o mulțime de chestiuni de discutat.

Permiteți-mi să încep prin a spune că am reușit nu doar să fim membri NATO, datorită Statelor Unite și a celorlalte state care s-au luptat cu adevărat pentru noi – de 20 de ani, România este cu mândrie membru NATO – dar am și reușit să lucrăm la relația noastră bilaterală, care a devenit din ce în ce mai puternică.

Avem un Parteneriat Strategic. Și consider că, prin consolidarea acestui Parteneriat, am reușit să facem legătura transatlantică mai puternică. După părerea mea, legătura transatlantică stă la baza felului nostru democratic de viață, la baza valorilor noastre, și este evidentă legătura strânsă cu felul în care vedem viitorul națiunilor noastre, cu felul în care facem ca națiunile noastre să conlucreze mai bine, să trăiască mai prosper, cu felul în care garantăm securitatea popoarelor noastre, cu felul în care ne facem economiile să se dezvolte.

Așadar, avem, cu adevărat, multe chestiuni pe care le putem discuta. Însă consider că, uneori, este important să subliniem că am reușit să avansăm și că am reușit să avem rezultate extrem de pozitive.

Desigur, vom discuta și despre lucrurile pe care încă nu le-am îndeplinit. Poate un singur exemplu: lucrăm împreună pentru ridicarea vizelor pentru România. Dacă totul merge bine, sperăm că într-un viitor destul de apropiat vom avea rezultate în această direcție.

Însă, din păcate, cea mai importantă chestiune este să găsim o formă de a reinstaura pacea în Europa și să ajutăm Ucraina și pe ucraineni – iar Statele Unite au dat un exemplu imens cu privire la cum acest ajutor poate arăta.

România face tot posibilul și avem rezultate destul de decente. Consider că ajutorul nostru este decent, însă, totuși, trebuie să găsim maniere de a împiedica Rusia să câștige acest război din Ucraina, și trebuie să rămânem uniți, să lucrăm împreună, și, din ce văd eu, vom face asta.

Așadar, multe chestiuni de discutat, domnule Președinte.

Președintele Joe Biden: Ei bine, sunt multe probleme.

Permiteți-mi să spun un singur lucru. Nu cred că există niciun aliat NATO care să dea dovadă de un angajament mai puternic față de Alianță decât România și Statele Unite. Și acest angajament stă la baza valorilor noastre, este credința noastră.

Președintele Klaus Iohannis: Categoric.

Președintele Joe Biden: Ați fost acolo când a fost nevoie și ați fost incredibili. Și ce ați realizat și ce vom continua să realizăm împreună, consider că va fi semnificativ, nu doar pentru Europa, dar pentru întreaga lume.

Prin urmare, vă mulțumesc!

Președintele Klaus Iohannis: Vă mulțumesc!

Președintele Joe Biden:  Mulțumim tuturor!

După discuția bilaterală, președintele român a declarat:

„Sunt foarte multe discuţii tehnice aici. Ştiţi că Visa Waiver nu este o decizie politică, este o decizie care se bazează pe date statistice. Ministerul de Externe de la noi şi ambasada de aici au luat lucrurile foarte în serios. Există campanii de conştientizare, de îmbunătăţire a ratei de acceptare şi, în acest sens, putem să avem speranţa legitimă ca într-un viitor destul de apropiat să se rezolve această chestiune”.

 

 

Şeful statului român efectuează o vizită de lucru la Washington, unde, în cursul zilei de miercuri, va primi Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

45 de Comentarii

 1. EU cred ca ne vom mai alege cu o noua sapca si cu promisiunea ca investitiile vor curge garla de la unchiul Sam catre biata tarisoara. Vizele insa oha, in plus vom ajunge si terem de Golf. Adica ceva gen razboiul din Golf. Asa mi-a ajuns o informatie pe la urechi. Plus ca si ministrul de externe e prin preajma. Nici o masa fara peste!! Dar nu cred o iota. America isi apara intotdeauna partenerii, mai ales daca sunt si strategici. Totul este sa punem si noi ceva la bataie, adica ceva juveti si ceva pajiste mioritica. Hai ca nu-i mult si ne pastram si obrazul curat. Plus ca sapca ne va apara de insolatie…

 2. Nu, nu Iohannis . România reprezintă un interes pentru USA și de aceea au loc aceste discuții. Iohannis e acolo de poză, eforturile le-am făcut noi românii și de-o ieși rău noi ne-am asumat acest risc și era cazul să ni se spună clar și hotărât un mulțumesc. Are și Iohannis un merit în toată treaba asta, dar noi le-am tras și cred că vom mai avea de tras.

 3. Nu cred ca sa dus el asa fara sa fie chemat .Biden la chemat sa ii dea ultimile directive ce are de facut la intoarcerea in tara.Ca pretext pt.aceasta chemare au inventat povestea cu ,Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards,asta in loc de sapca .Sa vedeti ce ne asteapta pe noi la intoarcerea lui de acolo ,ma refer la situatia de razboi din Ukraina.

 4. ‘It’s over!’, începe operațiunea ‘batistă, țambal’, sau, ‘tăcerea asurzitoare’.

 5. Sluga iohannis a fost chemata de urgenta pentru a primi ordine, direct fără intermediari, pentru punerea
  SUBcoloniei romanica(teritoriu, infrastructura, forte și mijloace) la dispozitia totala a criminalilor sua, având în vedere imenetul atac al nato(North Atlantic Terorrist Organization) asupra Rusiei sub pretexte și manipulări demente.

 6. … Si noi stam, asistam, comentam cum ne manipulează și iadul în care ne baga dementii ăștia…

 7. Mosh Parpar si cu Ficusu s au vazut la o cafea sa para la lume ca ei fac vreo mare coalitie, vreo stabilitate etc. Cand de fapt marii bogati americani si cu aia care conduce iei totu sa faca alta caracatita. Romania e probabil over! Votati daca vreti, dar patrioti!

 8. valiZele de lemn !
  Eu pregătesc solnițele și capacele de bere la pet (2.5 l), să StatMajoreZc pe masa de bucătarie.
  Tocmai am luat borcanu de ZacuZcă pe care scrie Crimeea, măR😜g…
  ■}RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor Patriotice Tulcene -RumburKK{■

 9. Iohannis isi tot învârtea verigheta pe deget, plin de nervi ca americanii l-au pus sa se întâlnească cu a treia sosie a lui Biden.

 10. Ce poză reprezentativă, stă dulapul cu o față de (editat) lângă el un tip care nu mai are atribuții, i-au scos bateria și alții Obama și camarila lui) decid și implementează politica neo-marxista împreună cu membrii deep state

 11. Cica ” abordat ” chestiunea candidaturii sale la sefia NATO.”Adica,” da si mie „.Da cu ratul desi nimeni nu-l baga in seama.

 12. Cica „a abordat ” chestiunea candidaturii sale la sefia NATO.”Adica,” da si mie „.Da cu ratul desi nimeni nu-l baga in seama.

 13. Dacă România se va trezi aruncată în război de către acest străin de țară ajuns președinte, să știți că nu e vina lui oricât de slugarnic ar fi față de SUA. Este vina poporului român care acceptă un astfel de președinte. Nu am văzut în țara aceasta o manifestație a poporului împotriva posibilei implicări a țării într-un război în Ucraina. Nu am văzut vreun ONG care să pună întrebări dificile conducerii țării și să pledeze pentru pace. Asta pentru că marea majoritate a ONG-urilor sunt sub influență străină, pentru a sluji unor interese străine. Referitor la războiul din Ucraina, cum ar fi fost ca poporul ucrainian să se revolte împotriva regimului Zelensky și poporul rus să se revolte împotriva regimului Putin, refuzând războiul? Era pace! Din păcate, popoarele nu realizează că puterea este a mulțimii și nu a unor grupări ce se numesc politice, dar în realitate sunt grupări infracționale.

 14. Iohannis, discuții cu Biden despre şefia NATO: Șefu, vreau și eu șef la nato! – Imossible! – Măcar ceva, acolo sus?… nu ca Geoană! – Are you deaf? – Sfârșitul discuției.

 15. 2 pe aceeași funcție? Plavanul își aduce scaun de acasă dar și sluga pentru carat scaunul. Marsh ba mincinosule, tu și funcția fara recomandare, pe propria munca, un rahat profitorule (editat), totul e in defavoarea conceptului de lux nesimțiț și opulent caracteristic ție cerșetor milog de lux!

 16. ,,,adica,e ca baba cu descantecu` : nimic nu stiu,nimic sa nu-ti fie !!! s-a`ntalnit mutu`cu surdu`…
  vai de mama noastra :pana si in fata turcilor aveam mai multa demnitate . comportamentul nostru vine sa sustina teoria lui Darwin !

 17. Ce poza urata ! Intre timp, presedintele XI a sosit la Beograd, primit fiind ca un imparat.
  Serbia are viitor. S-a inteles asta clar de la o masa rotunda unde s-a detaliat ce mai urmeaza. Peste 5 ani i-i vom invidia din nou, cum o faceam in vremea lui Ceausescu. Iohanis a mai avansat probabil cateva miliarde pentru rablele Americane, ceva „digits” , etc.

 18. A mai făcut o poză! Iar o plimbare pe banii noștri fara nici un rezultat pentru Romania

 19. Tovarasu Klaus a prins tovarasu Biden de picior. O diploma colorata ca un curcubeu pentru ca loaza trimisa de noi e lasa. Laminate sau curaj. Sa ne ierte Dumnezeu asa indivizi dubiosi ne decid soarta.

 20. Tovarasu Klaus a prins tovarasu Biden de picior. O diploma colorata ca un curcubeu pentru ca loaza trimisa de noi e lasa. Lasitate sau curaj. Sa ne ierte Dumnezeu asa indivizi dubiosi ne decid soarta.

 21. Are vreo obligatie SUA sa dea ridicarea vizelor bastinasilor din Romania?Nu le ajung mexicanii? Nu le ajung atati romani stabiliti in SUA si care critica SUA mai ceva ca propagandistii rusi,unii chiar in paginile generoase ale forumului,dar traiesc pe welfare asigurat de SUA?
  Trebuie sa fie tampit americanul sa dea liber la imigrare romanilor

 22. Un dulap vorbeste cu un senil si cine trage sforile?

 23. @Unchiul Sam:

  S-a vazut in 1917, in Rusia, ce poate multimea.

 24. Nu am inteles, Johannis a fost in vizita la Matusalem????? Ca daca acum 180 ani persoana a fost ” senator ” atunci nu cu Biden s-a intilnit Johannis, ci cu Matusalem in persoana…

 25. In fond pentru ce s-a dus sasul din urbea regala a lui Cioaba la Casa Alba? In mod cert presedintele american nici nu stia cum il cheama. Unii pot zice ca s-a facut din nou de ras dar de fapt romanii sunt cei care s-au facut din nou de ras.

 26. Președintele Klauss donează Ukrainei la solicitarea președinelui Biden,un sistem Patriot,și va primi ceva la schimb,stiind că numai sistemul valorează aproximativ un miliard de dolari.Presedintele vrea un sistem de apărare credibil și eficient in tara noastra.Singurul sistem de apărare credibil și eficient,care va fi respectat de către Vladimir Putin,consta în transferul a câtorva zeci de arme nucleare de la baza militara americană Incirlik din Turcia.SUA ia în considerare poziția strategică pentru apărarea UE,este de mai mare importanță daca rachetele nucleare vor fi instalate în Dobrogea,folosind numeroasele grote și peșteri subterane naturale,ce pot fi utilizate pentru instalare în stare operațională a sistemului nuclear de apărare strategică cu maxima eficiență și rapiditate.Klauss Johannis cere deschiderea unor noi investiții americane în România în domeniul apararii.Fabricarea componentelor pentru rachete,muniție de infanterie,și componente pentru aeronautica militară dar și maritimă.Tara noastră are capacități de producție,unde cu investiții minime pot face producție de armament la costuri de producție mult mai mici,deloc de neglijat de concernele americane din zona producției de armament și tehnică militară.Presedintele Biden urmează strategia Rusiei pentru a bloca avansul militarilor ruși pe frontul ucrainean prin distrugerea și eliminarea surselor de aprovizionare a zonei de război,limitând vizibil aprovizionarea armatei ruse cu armament.

 27. Greșeala cu 180 de ani e prea enorma..
  Să înțelegem deci, ca distrugerile neuronice sunt catastrofale.
  Și atunci ce rost a avut întâlnirea ?!

 28. johanis pericol maxim pt Romania si Poporul roman, individul ar fi in stare sa ne arunce direct in transeele rusesti, carne de tun romaneasca, numai si numai sa se vada el, Johanis, intr-un post gras la NATO sau la UE ! Individul lovit de amnezie, ca Parlamentul este cel care decide bagare in razboi cu Rusia, dar, Johanis promite lu’ biden, pe tava, Romania si pe romani ! Stati sa iasa pe strazi romanii, mame, tati, bunici, frati, sa-l huiduie pt bagare in transeele rusesti.

 29. „…pe vremea când eram senator, acum 180 de ani, am luptat din greu pentru aderarea României la NATO.” 🤣🤣👍🙌💕

 30. Mulțumiri acordate slugii perfecte, ca să nu-i mărești leafa, măcar o prăpădită de viză. Sluga fiind românii simbolizați de Dulap.

 31. dar in Polonia ai vazut? Smecheria romaneasca, aia cu ola-ncuăr si sufletu-n rai nu ține. Suntem in NATO, avem drepturi si obligatii. Si este ce ne trebuie!

 32. Totuși,. senilul e de partea astalaltă.. Ar trebui să fie preocupat mai intîi de procentul de infracțiuni și de pușcăriași romîni din europa..

 33. Ar fi in stare pentru un job cu protocol sa lase Romania fără apărare , deja ne costa 10 miliarde reactoarele modulare care s-au dovedit ineficiente și pe care avortonul securității Burduja a secretizat costurile

 34. Mihaela, dragostea mea!
  Sclipiciul din campania lui Geona.
  Dar nu pentru soția lui, e pentru cea a lui Obama!
  Președintele României Klaus Iohannis a declarat ieri, marți (7/5) că este deschis să trimită sistemul de apărare aeriană american Patriot în Ucraina.
  Germania a promis că va trimite un sistem suplimentar, în urma apelurilor președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky.

 35. Statutul de sluga inseamna ca nu ai voie sa ceri nimic. Chiar daca stapanul poate sa iti dea un pahar de apa sau vize fara niciun efort si cost el nu le da ca sa arate ca el e stapan si tu sluga. Asa ca in epoca feudala.

 36. L-a chemat sa faca aceleasi clasice si longevive mistouri si umilinte, de el si de romani cu vizele si investitiile prin care yankeii fura bani de la romani. De data asta l-a lasat sa plece fara sapca. Sa mai pompeze ceva dolarei pe facaturi americane, fiare vechi si amagiri, sa aduca la romani investitori cu bombe, reactoare de kakao si gioarte de tanchete si avioane expirate mai bagate pe gat la romani. Au facut macel in Ukraina,el,fiul si rotshild si acum au ultima gaselnita, Romania. Il intreaba cand se termina oraselul de la Kogalniceanu sa-si aduca gorilele la litoralul romanesc, la baruri si pipite, divele de la romanika.

 37. Nesuferiți amândoi, dar pentru România primirea la Casa Albă, de către preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden a preşedintelui Klaus Werner Iohannis este un fapt de laudă. Că România s-a ales doar cu plata încă unui drum de avion privat de mare lux pe ruta Sibiu Washington e altceva, totuși agențiile de știri au pomenit numele României și nu numai Flancul vestic NATO.

 38. E politic ceea ce horcăie Plavanul și nu e legal! In cazul Visa Waiver, trebuie discuție tehnica bazată pe criterii și NU horcăiala de tip minciuni cum practică Plavanul mincinos.

 39. Va spun eu una care nu e gluma. In mass-media straina (tara NATO si UE) scrie ca Iohannis e dispus sa cedeze un sistem Patriot (romanesc) Ucrainei.
  „Dragi romani” in Ucraina se duc banii vostrii… fiind evident ca romania va trebuie sa cumpere altul. Ba cred ca vom fi obligati de americani sa cumparam altul.

 40. Ce intrare de Al Pacino își face la pupitru, are de dat un Patriot și de primit celalalt Oscar al lui Sean Penn

 41. „Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă, de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden. Și a plecat tot cum a intrat”
  Nu chiar. E adevarat ca a fost ca la Radio Erevan, n-am primit ci am dat. Un Patriot Ucrainei in valoare de vreo 2,6 miliarde (fara rachete) de dollari.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.