Timeea Antal a alergat alaturi de familia ei la Crosul pentru Transplant de la Brasov

O tânără continuă să ofere speranță, la un an de la transplantul renal

Timeea Antal a alergat la Crosul pentru Transplant, desfășurat în această lună la Brașov. Performanța ei nu atrage atenția cu nimic, la prima vedere. Însă tânăra de 21 de ani vine după mai puțin de un an de la o dificilă operație de transplant, care a durat mai mult de 8 ore. Clinica la care a fost efectuată cu succes procedura de transplant a „sărbătorit” performanța tinerei prin realizarea unei premiere în domeniul transplantului renal.

În urmă cu mai puțin de un an, Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha”, de la Spitalul Sf. Constantin din Brașov, realiza o premieră. Timeea Antal, 21, devenea primul pacient al Centrului care trece printr-o operație de transplant renal.

În luna Aprilie 2016, după aproape 4 ani de demersuri pe lângă autorități, Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha” din Brașov obținea în fine acreditarea pentru activitatea de transplant renal. Un proiect umanitar internațional, un parteneriat cu Hopitaux Universitaires de Geneve, vedea astfel lumina zilei. La 1 Decembrie 2016, ora 17:00, operația de transplant renal a Timeei se încheia cu succes

Povestea Timeei

Timea și familia sa provin din Miercurea Ciuc. Tânăra de 21 de ani , se născuse cu o malformație a uretrei numită sinus uro-genital. Această malformație a făcut ca încă din copilărie să sufere de infecții urinare repetate, reflux vezico-ureteral și afectare renală progresivă.

Când a ajuns pentru prima dată la Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha” din Brașov, Timeea trecuse deja printr-o operație. În Iunie 206, îi fusese îndepărtat rinichiul drept și se afla sub dializă de atunci. Rinichiul stâng al tinerei era, de asemena, atrofiat în urma infecțiilor repetate.

Salvarea Timeei a venit chiar din partea tatălui ei, Levente. În vârstă de 48 de ani, având același grup sanguin(AII), tatăl s-a oferit ca donator pentru salvarea vieții fiicei lui. Bilanțul pretransplant a durat 48 de ore iar colectarea rezultatelor s-a încheiat la 3 săptămâni de la începerea demersurilor, dovedind compatibilitatea perfectă a celor 2.

Alegerea datei de realizare a transplantului, 1 Decembrie, nu a fost întâmplătoare. Ziua simbol pentru România și români a fost considerată de către medici un bun moment de început pentru un proiect chirurgical major.

Transplantul renal a fost un succes

Intervenția chirurgicală a avut loc în echipe comune româno-elvețiene. Astfel, prelevarea rinichiului de la tată a fost realizată de Prof. Christophe Iselin, secondat de Dr. Marius Nedelcu și Dr. Vitalie Mogoreanu, anestezist Dr. Luminița Cămpeanu. S-a folosint tehnica laparoscopică asistată manual, rinichiul fiind extras printr-o mică incizie de 6 cm situată în hipogastru(sub ombilic). Intervenția de implantare a fost realizată de Dr. Bogdan Moldovan (Coordonatorul Centrului de Transplant Renal Sf. Constantin), împreuna de Prof. Christian Toso (Adjunct Șef Centru de Transplant Multiorgan Geneva) și de Dr. Toma Lucian (Medic Primar Chirurgie Vasculară), anestezist Dr. Lucian Băilă (Tg-Mureș), supervizare anestezică Prof. Eduardo Schiffer (Anestezist Șef Centrul de Tranplant Multiorgan Geneva).

A fost o intervenție maraton începută în jurul ore 9 și terminată la ora 17 cu succes. Rinichiul a funcționat din primele minute după implantare.

Evoluția celor 2 pacienți a fost extrem de simplă, negrevată de nicio complicație. Acest lucru a permis ca Levente (donorul) să se externeze la 4 zile de la intervenție și Timea la 7 zile de la transplant, în perfectă stare.

În prima lună, Timea a locuit la Brașov. o echipă de asistente medicale de la Spitalul Sf Constantin vizitând-o de 2 ori pe săptămână la domiciliu pentru recoltare de analize.

Cel mai frumos cadou de Anul Nou pentru echipa Centrului „Gilles Mentha” a fost mesajul Timeei și al lui Levente, însoțite de poze din piscină. Timea era din nou o tânără sănătoasă care se bucura de viață ca un om normal.

La câteva luni de la transplant, Timeea a alergat pentru o cauză nobilă

În data de 13.10 2017, Spitalul Sf Constantin – Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha” a organizat prima ediție a Crosului pentru Transplant. Atât Timea cât și părinții ei, Levente și Judith au alergat pentru cauza transplantului cei 2.5 km ai traseului. Astfel, s-a dovedit încă odată faptul că un pacient transplantat este o persoană sănătoasă, perfect reintegrabilă socio-economic, în antiteză cu situația pacienților dependenți de dializă.

Scopul Crosului a fost  strângerea de fonduri pentru susținerea activității de transplant. Legea transplantului din anul 2006 – în vigoare și în prezent, nu permite decontarea din fondurile Programului Național de Transplant a intervențiilor de transplant efectuate în centrele private. Singurele opțiuni de finanțare a unor astfel de intervenții rămân fondurile proprii ale pacienților sau donațiile și sponsorizările.

O nouă poveste de succes – Primul transplant renal cu prelevare robotică 

Ecourile succesului avut de transplantul renal al Timeei, de la Spitalul „Sf. Constantin” din 1 Decembrie 2016, coroborate cu renumele de „Cel Mai Curat Spital din Europa”, titlu acordat de OMS și Academia Aesculap în anul 2013, au adus Clinicii tot mai multe cereri pentru intervenții de transplant. Pentru a doua intervenție, a fost selectat un cuplu din județul Cluj.

Ștefan este artizan-meșteșugar, are 55 de ani și s-a născut cu un rinichi drept de mici dimensiuni. În anul 2008, i s-a depistat un diabet zaharat de tip 2 grav, din start insulino-necesitant și în stadiul de insuficiență renală stadiul III. Progresiv, funcția renală s-a alterat, astfel încât din Ianuarie 2017 Stefan a început hemodializa.  Ștefan avea nevoie  de 3 ședințe pe săptămână, pentru care făcea navetă de 40 de km până la Cluj-Napoca.

Soția lui Stefan, Viorica, de 48 de ani, având același grup sanguin(AII) și o perfectă stare de sănătate, s-a propus ca donor pentru salvarea vieții soțului ei.

Bilanțul pretransplant s-a realizat în cadrul Spitalului Sf Constantin în cursul lunii Iunie 2017, constatându-se compatibilitatea și fezabilitatea transplantului. Cazurile au fost discutate și în cadrul Colocviului Multidisciplinar de Transplant din cadrul Hopitaux Universitaires de Geneve. Data transplantului a fost stabilită în funcție de disponibilitatea celor 2 echipe în 13 octombrie 2017.

La întrebarea medicilor dacă ziua de vineri 13 octombrie reprezintă o problema pentru cuplul care urma să fie transplantat, aceștia au primit un răspuns uluitor:  în urmă cu 22 de ani, într-o zi de vineri 13.10, se năștea copilul unic al cuplului Antal. La 22 de ani distanță, Viorica o oferit din nou viață, donând un rinichi soțului ei.

Față de intervenția din decembrie 2016, echipei Spitalului Sf Constantin i s-a alăturat singura echipă de uro-robotică din România, condusă de Domnul Profesor Ioan Coman, de la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca, odată cu achiziționarea de către spitalul brașovean a unui robot Da Vinci „Si” nou în aprilie 2017.

Intervenția de transplant renal din 13.10.2017 a debutat cu prelevarea renală robotică la donor, „vârful tehnologic” al prelevării renale la nivel mondial, în exclusivitate pe Europa de Est și în premieră pentru sistemul privat de sănătate din România.Echipa de prelevare a fost una de „All Star Game”: Prof. Christophe Iselin(Geneva), Prof. Ioan Coman și Conf. Nicolae Crișan, anestezist Lucian Băilă (Șef ATI SCJ Tg-Mureș), durata intervenției fiind de cca 2 ore și jumătate, rinichiul prelevat fiind de cea mai bună calitate.

Implantarea la receptor a fost realizată de Dr Bogdan Moldovan(Coordonator centru de transplant renal „Prof Gilles Mentha” Brașov), alături de Prof Thierry Berney(Președintele Societății Europene de Transplant-ESOT și Șef al Centrului de Transplant Multiorgan Geneva), Dr Dumitru Pocreață, anestezist Dr Sorin Pașcanu(Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant TgMureș), sub supervizarea anestezică a Prof. Eduardo Schiffer, anestezist șef al programului de transplant renal de la Geneva.Intervenția la primitor a durat de asemenea cca 2 ore, rinichiul funcționând imediat după implantare cu emisie de urină după cca 5 minute de la declampajul vascular.

Tratamentul postoperator a fost supervizat ca și în Decembrie 2016 de Dna Prof.Karine Hadaya, nefrolog șef al Centrului de Transplant Geneva.

Avantajul prelevării robotice: precizia chirurgiei, reducerea traumatismului operator, scurtarea duratei operației, dimensiunea mai mică a inciziei prin care s-a extras rinichiul,a permis externarea donorului la 3 zile postoperator.

Pacientul transplantat a fost externat la 7 zile de la operație, vineri 20.10, având o funcție renală perfect restabilită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.