CSM explică cum e cu privilegiile pentru magistrați

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, marți, că atât salarizarea judecătorilor și procurorilor, cât și regimul de pensionare nu constituie privilegii, ci reprezintă aspecte esențiale ale statutului acestora.

Potrivit unui comunicat al CSM, în ședința de marți, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de hotărârile adoptate în unanimitate de toate adunările generale ale judecătorilor și procurorilor constituite la nivelul instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea, referitoare la necesitatea respectării stabilității statutului constituțional al judecătorilor și procurorilor.

Plenul solicită ‘ferm’ autorității legislative și autorității executive ca orice demers normativ referitor la activitatea autorității judecătorești să fie precedat de un dialog ‘real și onest’ cu reprezentanții acesteia.

Consiliul Superior al Magistraturii reiterează faptul că imperativul asigurării independenței justiției ‘nu este susceptibil de nicio derogare’, iar garanțiile asociate acestui principiu trebuie să fie ‘asumate și respectate’ și de către celelalte puteri în stat.

‘Este bine cunoscut că atât salarizarea judecătorilor și procurorilor, cât și regimul de pensionare nu constituie privilegii, ci reprezintă aspecte esențiale ale statutului acestora și garanții incontestabile ale principiului independenței justiției, în vederea asigurării unui act de justiție eficient și de calitate, în beneficiul cetățeanului. În condițiile în care regimul de pensionare a judecătorilor și procurorilor a fost reformat substanțial începând cu anul 2024, repunerea în mod recurent în discuție a acestor aspecte, într-o manieră tendențioasă, este de natură să conducă la o veritabilă stigmatizare a magistraților, care, în pofida unor condiții extrem de dificile, și-au îndeplinit și continuă să-și îndeplinească misiunea constituțională cu onestitate și profesionalism’, subliniază CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii asigură judecătorii, procurorii și opinia publică de faptul că va continua să exercite toate atributele asociate rolului său constituțional într-un stat de drept.

Recomanda

10 Comentarii

  1. Care justiție bre?!Justiția e dulăul puterii și moara de măcinat viața omului.Zice Constituția: dreptul de proprietate…cacaia proprietate, bre? Aia de plătesti taxe pă ea? Ce garanii? Pute netul de drepturi încălcate de toate felurile!Vorbeam cu o cunostință, psiholog
    ce-mi spune de o fetiță de 8(opt!)ani,violată de un diliu la 30și, care ia 8luni pentru că judecătoarea a venit cu ideea că „relația a fost”c o n s e n s u a l ă”!?!!! Ce?!!! Ciocănitoarea aia de birou a „realizat un act de justiție eficient și de calitate”???Și mai știu câteva departe de orice noțiune de jistiție.O bătaie de joc.

  2. Care justiție bre?!Justiția e djlăul puterii și moara de măcinat viața omului.Zice Constituția: dreptul de proprietate…cacaia proprietate, bre? Aia de plătesti taxe pă ea? Ce gara nu ții? Pute netul de drepturi încălcate de toate felurile!Vorbeam cu o cunostință, psiholog in ce-mi spune de o fetiță de 8(opt!)ani,violată de un diliu la 30și, care ia 8luni pentru că nu judecătoarea a venit cu ideea că „relația a fost”c o n s e n s u a l ă”!?!!! Ce?!!! Ciocănitoarea aia de birou a „realizat unact de justiție eficient și de calitate”???Și mai știu câteva departe de orice noțiune de jistiție.O bătaie de joc.

  3. Nu trebuiesc explucatii.Au cele mai mari salarii tocmai din pricina faptului ca munca lor este importanta si trebuie sa pastreze confidentialitatea datelor(secretul de serviciu).Pentru atributiile pe care le au in fisa postului, in Romania salariul este dublat si de sporuri care sunt o mizerie, un furt jegos din buzunarul cetatenilor.Salarii aberante pe care nici cei di administratia Trump nu le au.Doua Romanii-una profitoare si nesimtita, alta umilita, saracita , furata .

  4. Decizia CCR 650/15 dec 2022. CCR a decis că este neconstituțională plata CASS pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei. Guvernul actual ignora decizia CCR si vrea din nou sa introduca plata CASS, la fel cum, la inceputul anului, a ignorat legea care obliga statul sa indexeze, nu sa majoreze, pensiile.
    Asta va deranjeaza in vreun fel? Ca e vorba de statutul pensionarilor contributori, care si-au achitat pensiile pe parcursul vietii active si acum ar trebui sa li se returneze banii. Pensiile contributorilor nu sunt ca privilegiile voastre, sunt obligatii fundamentale ale statului, care in cazul pensionarilor nu sunt respectate. Inafara de lungul nasului vostru mai vedeti si altceva?

  5. Exceptand putinii oamenii onesti, in general Justitia e cancerul societatii romanesti. Fara abuzurile justitiei nu ar fi existat clasa politica profund corupta care astazi a instaurat dictatura in Romania. Motul pe ra hat e cloaca ccr, stat in stat si garantia anarhiei actuale.

  6. Dar neindexarea pensiilor conform Legii nu va deranjeaza? Ca se incalca LEGEA!
    Sau va intereseaza doar propriul buzunar?
    Nu va este rusine sa bagati in buzunarul vostru banii care nu s-au dat pensionarilor?!

  7. Într-adevăr, regimul actual de pensionare al magistraților nu este un privilegiu, ci o nesimțire curată! Care trebuie rapid corectată! Dacă „nimeni nu e mai presus de lege”, ce-ar fi ca respectiva lege să fie aplicata, consecvent, și magistraților? Cu interdicție clară de a se pensiona anterior împlinirii vârstei de 65 de ani! Simplu!

  8. As fi de acord si cu „aspectele esentiale, tradus adică banii) DAR cu conditia raspunderii materiale a magistratilor. De ce s-a tras cu dintii pentru desfiintarea SIIJ?

  9. Cata rusine pe aceasta categorie sociala!!! Cu alte cuvinte, pentru a fi corecti, trebuie sa beneficiem de privilegiile pe care le avem… Mi se pare o contadictie logica sa spui ca esti corect doar daca beneficiezi de aceasta forma de MITA OFICIALA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.