Cum ar putea Adrian Vevera și Emil Boc să facă praf și Transelectrica SA?

Scandalul mediatic recent, legat de numirea lui Adrian Vevera, fostul consilier al lui Emil Boc, în fruntea Consiliului de Administraţiei al Transelectrica a dus la scăderea de 3,24% la Bursa de Valori București! Raportând la numărul de 73 de milioane de acţiuni, asta înseamnă o scădere de 43,9 milioane de lei, peste 10 milioane de euro într-o singură zi!!

Emil Boc declara ulterior la TVR despre Vevera că nu avea competența necesară de a ocupa acel post și că nu a fost bine informat despre această numire. „Un consilier personal nu avea ce căuta acolo. N-am fost în temă cu numirea lui”, declara Emil Boc… El nu mai e prim-ministru… Adrian Vevera a rămas membru al Consiliului de Administrație la Transelectrica, deși a început privatizarea pachetului de 15% deținute de stat!!

Reverberațiile șocului produs de numirea de către Emil Boc se regăsesc și în raportul de ofertă făcut de Transelectrica împreună cu intermediarul ofertei publice secundare care este consorţiul format din BCR, Intercapital şi Swiss Capital, singurul care a depus ofertă. O parte din oficialii statului se tem de creşterea influenţei avute de Fondul Proprietatea-FP în companie, în condiţiile în care în ultimii doi ani oficialii Franklin Templeton, administratorul FP, au fost mai tot timpul în război cu statul în privinţa companiilor din energie, unde deţin participaţii minoritare. Iată citatul în original din raport:

„According to the Decision no.2 of the Company Shareholders’ General Ordinary Assembly from January 20, 2012, Mr. Florin Ionel was revoked from his position as a member of the Board and replaced by Mr. Adrian Victor Vevera, while Mr. Horia Hahaianu was revoked from his position as the president of the Board of Directors and replaced by Mr. Adrian Victor Vevera. Mr. Horia Hahaianu will continue as a member of the Board. According to the latest Company Report dated January 24, 2012, prepared in line with CNVM regulations, Transelectrica has announced that Mr. Adrian Victor Vevera resigned from his position as the president of the Board of Directors of the Company, following that a new president be appointed in the meeting of the Ordinary General Assembly of Shareholders due February 29, 2012″…

(PRELIMINARY PROSPECTUS of Secondary Public Offering for the sale of 10,995,472 shares held by the Ministry of Economy, Trade and Business Environment (METBE) through the Office for State Ownership and Privatization in Industry (OSOPI)

În traducere simplă – Adrian Vevera demisionează ca să rămână… și lumea trebuie să știe! Dacă adăugăm și faptul că în managementul Transelectrica îl regăsim pe fostul consilier județean al PDL Cluj Rareș Rusu în poziția de director la Transelectrica Cluj (la recomandarea tatălui – fostul șef din 1992 al serviciului secret al Ministerului de Interne, celebra unitate UM0215 devenită azi DGIPI) iar în cadrul grupului Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea o echipă din Cluj a tandemului Emil Boc-Tudor Stefanie pentru controlul privatizării pachetului de la Transelectrica. Iată sintetic biografiile celor trei clujeni de la Franklin Templeton:

Adrian Cighi – fost analist în ca­drul societății de administrare a inves­tițiilor BT Asset Management din grupul Banca Transilvania, Cluj

Călin Meteș – fost analist în cadrul firmei Fi­nas Invest din Cluj-Na­poca, timp de doi ani

Oana Truță – a lu­crat ante­rior ca analist în cadrul societății de broke­raj Interdealer.

În traducere: Franklin Templeton bate palma cu Boc pentru „suport” și îi angajează pe cei trei din Cluj: Adrian Cighi, Călin Meteș, Oana Truță

Cine sunteți cu adevărat d-le Adrian Vevera și ale cui interese le reprezentați?

Una din cele mai surprinzătoare decizii luate de Guvern în acest început de an a fost cea referitoare la numirea noului şef al Transelectrica, cea mai importantă societate deţinută de statul român. Este vorba despre cvasi-anonimul Victor Adrian Vevera, provenit din serviciul secret al MAI (celebrul Doi şi-un Sfert, adică UM 0215, actual DGIPI) şi consilier personal al premierului Emil Boc pe probleme de securitate energetică! În vârstă de 45 de ani, Adrian Vevera a cunoscut o evoluţie discretă, dar extrem de spectaculoasă, ajungând în prezent, prin prisma funcţiilor şi calificărilor atribuite, unul dintre oamenii cheie din sistemul energetic românesc. Fost ofiţer si probabil actualul?… ofițer DGIPI, Vevera a fost numit consilierul lui Boc în 3 iulie 2009 la recomandarea socrului său – Tudor Stefanie, primarul din Turda, unul din oamenii cheie ai lui Emil Boc și „nașul” lui Radu Bica, fostul vice-președinte al Consiliului Județean Cluj, arestat în noiembrie și condamnat la 5 ani de pușcărie pentru luare de mită. Peste noapte, Florina Vevera (fosta Stefanie), devine consilier al Ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului…

Vevera devine ulterior şi consilier al ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme. Din 28 martie 2011, pleacă de la Direcția Generală de Informații și Protecție Internă, condusă actualmente de celebrul deja Cristian Latcau împreună cu partenerul și amicul său Dumitru Zurbagiu (celebru datorită scandalului desconpirărilor stupide ale ofițerilor din Doi şi-un Sfert de la Tribunalul București în 2007 și finul lui Adrian Vevera) a primit atribuţii în „domeniul securităţii energetice naţionale, precum şi atribuţii de coordonare a activităţilor privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice”, iar de pe 12 mai 2011 este devine coordonator al Grupului de lucru interdepartamental pe probleme de securitate energetică regională din cabinetul Boc.

Vevera devine astfel unul dintre demnitarii cu înaltă răspundere în domeniul energiei şi securităţii naţionale și având recomandările socrului și amicului acestuia – Emil Boc este numit la începutul anului președintele Consiliului de Administrație la Transelectrica pentru a „superviza” vânzarea pachetului de 15% din acțiuni. Așa cum la Cluj, Radu Bica l-a avut ca „naș” pe Tudor Stefanie, la fel și Vevera a primit binecuvântarea și semnătura (posibil ștampila confecționată de băieții deștepți din Cluj, cu semnătura lui Boc la purtător) lui Emil Boc – vom reveni cu multe amănunte pe subiectul ștampilei!!

Invizibil public, Victor Adrian Vevera este şi un afacerist la fel de discret, dar cu asociaţi influenți, unii dintre ei cu posibile încrengături mafiote… Astfel, dupa datele curente, el deţine SC DVI Balast SRL, o firmă din Bucureşti înfiinţată în octombrie 2007, cu domeniu de activitate extragerea nisipului şi argilei, dar fără activitate și este asociat cu Decebal Lohan, de 43 de ani, fost lider al tineretului PDL, fost consilier al ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, în prezent consilier de stat, ca secretar general în cadrul ANI.

Cei doi demnitari împart DVI Balast SRL cu un al treilea asociat, omul de afaceri Ion Banciu, originar din Constanţa. Vevera mai deţine şi SC Creative Export Wine SRL din Bucureşti, firmă de comerţ cu ridicata pe care a înfiinţat-o în martie 2007 alături de Andreea Mihaela Vevera. De asemenea, „expertul în energie” controlează şi SC Competitive Media SRL Bucureşti, firmă de publicitate înfiinţată în noiembrie 2006 împreună cu Bogdan Andrei Gavrilă, de 29 de ani, fost administrator în cadrul Intact, trustul patronat de Dan Voiculescu.

Vevera apare și ca unic asociat şi administrator la SC Proper Consulting SRL Turda, firmă preluată de la Anca Adriana Morar şi Florina Vevera (fostă Ştefănie), soția lui și… fiica lui Tudor Stefanie – socrul. Revenim la asociatul lui Vevera din DVI Balast SRL, constănţeanul Ion Banciu, pentru a scoate în evidenţă o legătură absolut surprinzătoare între anturajul lui Vevera şi celebrul afacerist constănţean Petrică Iordache, mort în condiţii misterioase în iulie 2007.

Născut în 1954 în comuna Valea Neagră, în prezent Lumina, afaceristul Banciu deţine, în proporţii diferite, nu mai puţin de 11 societăţi comerciale, alături de câteva nume foarte interesante: DVI Balast SRL, BPH Group Asociation SRL, Intergroup Engineering SRL (împreună cu Vasile Lupu, fostul secretar de stat PNL din Ministerul Agriculturii condus de Gheorghe Flutur şi Laviniu Dumitru Beze, membru în conducerea Fondului Proprietatea), Corneliu 2000 SRL, Promedica Diagnostic SRL, BV Art Construct SRL, Maxter Sistem SRL, BRC Midiconstruct SRL, M&B Group International SRL şi BB Consult SRL (alături de Ionuţ Birisiu, partener de afaceri al consilierului prezidenţial Andrei Daniel Moldoveanu), toate din Bucureşti, precum şi Esox Prod SRL din Buzău.

Din toate cele enumerate mai sus, atrage atenţia şi BPH Group Asociation SRL, firmă pe care asociatul lui Vevera de la şefia Transelectrica, constănţeanul Banciu, a preluat-o pe 3 decembrie 2003 de la nimeni altul decât Petrică Iordache, cunoscutul om de afaceri decedat în 2007 în condiţii care nu au fost elucidate pe deplin. Potrivit unei înregistrări din Monitorul Oficial partea a IV-a, nr. 3136, din 03.12.2003, Petrică Iordache, Romeo Hanţi şi Corneliu 2000 SRL, reprezentată de Ion Banciu, în calitate de cedenţi, au trecut firma BPH Group Asociation SRL pe numele cesionarului Corneliu Robert Banciu, de 29 de ani, fiul lui Ion Banciu.

O încrengătură ciudată, oameni din servicii secrete, membrii ai lumii interlope și politicieni se intersectează în zonele energetice “înalte” contribuind în mod dezastruos la căpușarea sistemului energetic al României și la creșterea extrem de împovărătoare a facturii la energie pentru milioanele români și, nu în ultimă instantă, la discreditarea procesului de vânzare a pachetului de acțiuni Translectrica!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.