Cum arată noua structură înfiinţată în subordinea Ministerului de Interne

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) se va înfiinţa în subordinea Ministerului Afacerilor Interne și va funcţiona ca structură specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, din aria de competenţă a acestui minister. Prevederea se regăseşte într-o ordonanţă de urgenţă adoptată astăzi de Guvern, se arată într-o informare a Cabinetului Cioloş.

DGPI va desfăşura activităţi informativ-operative, exclusiv pe domeniul de competenţă al MAI, ceea ce va asigura departajarea de celelalte structuri cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Odată cu crearea acestei structuri se va desfiinţa Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Actul normativ adoptat astăzi de Guvern stabileşte modul de organizare şi funcţionare al DGPI la nivel de direcţie generală, care, prin furnizarea de date şi informaţii factorilor decizionali din MAI, va contribui la asigurarea integrităţii, eficienţei şi profesionalismului personalului ministerului şi, implicit, la creşterea calităţii serviciilor asigurate de unităţile acestui minister în domeniul ordinii publice.

DGPI se va integra în arhitectura sistemului naţional de securitate şi va contribui la realizarea misiunilor MAI alături de Poliţia Română, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia de Frontieră Română, Inspectoratul General pentru Imigrări, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Agenţia Naţională Antidrog şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane. De asemenea, această structură va face parte din sistemul naţional de apărare şi din Comunitatea Naţională de Informaţii.

Structura organizatorică şi numărul de posturi ale DGPI se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne. Echipa de comandă a DGPI va fi formată din specialişti în domeniu – cadre militare în activitate – fapt ce va garanta desfăşurarea activităţii structurii în condiţii de imparţialitate şi echidistanţă. Conducerea DGPI va fi asigurată de un director general, numit în funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, cu avizul CSAT.

În ceea ce priveşte competenţele, DGPI va desfăşura activităţi de informaţii, contrainformaţii şi protecţie în scopul identificării, prevenirii şi contracarării ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional şi capacitatea operaţionala a MAI. Această structură nu va mai avea competenţa de a derula activităţi informativ – operative pentru identificarea, prevenirea şi contracararea vulnerabilităţilor, factorilor de risc şi ameninţărilor în zona combaterii terorismului, cyberintelligence si criminalităţii organizate transfrontaliere, respectiv activităţilor asociate, domenii care sunt acoperite de activitatea desfăşurată de SRI. De asemenea, spre deosebire de DIPI, DGPI nu va mai avea competenţe în a derula activităţi de culegere de informaţii în scopul prevenirii şi combaterii criminalităţii, circumscrise domeniului crimei organizate, fraudei şi spălării banilor, traficului si consumului ilicit de droguri, traficului de persoane etc. La nivelul MAI aceste activităţi vor fi desfăşurate de către Poliţia Română.

DGPI va desfăşura însă activităţi de culegere a informaţiilor în scopul asigurării integrităţii profesionale a personalului MAI, inclusiv din perspectiva ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi riscurilor la corupţie.

Pe componenta de securitate, DGPI va asigura, la nivelul MAI, coordonarea şi controlul activităţilor pentru protecţia informaţiilor clasificate naţionale, ale NATO şi ale UE, gestionate de structurile MAI. De asemenea, va asigura, la nivelul MAI, coordonarea si controlul activităţii pentru securitatea cibernetică.

Personalul DGPI va fi format din cadre militare şi personal contractual. Pentru asigurarea unui nivel ridicat de integritate, posturile vacante de execuţie şi de conducere vor putea fi ocupate doar după efectuarea unor verificări de specialitate. Verificările se fac în scopul identificării oricăror elemente ce ar putea reprezenta vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale.

Poliţiştii din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă se pun la dispoziţia MAI, în vederea numirii într-o funcţie corespunzătoare. Aceştia pot participa la procedurile de ocupare a posturilor vacante din DGPI. Personalul contractual din cadrul DIPI se preia în cadrul Direcţiei Generale de Protecţie Internă, în condiţiile legii.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei se vor lua măsuri pentru operaţionalizarea administrativă a noii structuri şi în acest sens va fi adoptată o hotărâre de guvern privind structura organizatorică a MAI, un ordin de ministru pentru structura organizatorică şi regulamentul de funcţionare al DGPI, precum şi un ordin al şefului DGPI pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al structurii.

Ce spune Tudorache

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, susține că prin prezenta OUG se creează pentru prima oară un cadru juridic clar pentru funcționarea acestei structuri. Oficialul Guvernului spune că DGPI va fi sub control parlamentar, iar personalul care va lucra în această structură va fi în mare parte militar. Conform ministrului Afacerilor Interne, înființarea DGPI a fost una dintre prioritățile pe care le-a anunțat la începutul mandatului său și care a reieșit „din realitățile apărute în decursul timpului și, mai ales, în acest an în ceea ce privește funcționarea acestei structuri”.

Tudorache a mai spus că OUG clarifică și competențele acestei structuri. „Am vorbit deja în ultimele săptămâni foarte mult pe tema delimitării foarte clare a competențelor structurii de protecție internă a Ministerului de Interne, în ceea ce privește strict activitățile, personalul, misiunile, patrimoniul și informațiile, sistemele IT pe care le gestionează ministerul. Este un element foarte important, pentru că acest lucru elimină suprapunerile care existau (…) în competența structurii, așa cum exista ea până acum, în Ministerul de Interne, și alte structuri ale statului, în speță Serviciul Român de Informații, în ceea ce privește relaționarea cu instituții din afara ministerului, dar și suprapuneri în activitatea acestei structuri cu alte structuri din cadrul Ministerului de Interne, în speță Poliția Română și Direcția Generală Anticorupție”, a spus ministrul.

În ceea ce privește controlul parlamentar al DGPI, Tudorache a spus că acesta se va înscrie „pe două paliere”. „Este un control parlamentar pasiv, prin faptul că (…) ministrul de resort este chemat în Parlament să dea raportul asupra activităților noii structuri atunci când i se cere. (…) (OUG — n.r.) Introduce și un element proactiv, deoarece creează posibilitatea ca Parlamentul să realizeze mecanisme de auditare a acestei structuri, așa cum o face de altfel și pentru celelalte servicii de informații ale statului, SRI, SIE sau SPP”, a declaratTudorache.

Acesta a arătat că OUG creează niște mecanisme de integritate foarte clare pentru personalul care lucrează în această structură. „Aici intervine și elementul care a captat foarte mult atenția publică în ultimele zile, și anume caracterul militarizat al acestei structuri. E vorba (…) de faptul că personalul care va lucra în această structură în mare parte va fi personal militar și acest element (…) aduce un element de credibilitate, de rigoare, de ordine și de garanții suplimentare, atât pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne, care este supus activității acestei structuri, cât și pentru coerența cu care structura nouă a Ministerului de Interne va interacționa, va lucra cu celelalte servicii de informații ale statului”, a mai afirmat Tudorache.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.