Dacian Cioloş nu şi-a declarat la învestire nici veniturile din 2015 de la Banca Mondială

Comparînd Declaraţiile de avere ale lui Dacian Cioloş, Cotidianul.ro a descoperit că premierul nu şi-a declarat la învestire toate veniturile, ceea ce ar trebui să ducă la investigaţii din partea ANI. Este vorba despre suma de 13.322 euro pe care i-a primit în anul fiscal 2015 de la „MISIUNEA BANCA MONDIALĂ”!

Zilele acestea, în toată presa a apărut prima analiză a veniturilor lui Dacian Cioloş, generînd un imens scandal în legătură cu indemnizaţia lunară de 8.300 euro pe care o primeşte de la Comisia Europeană, deşi nu mai este de mult timp Comisar european. Mulţi sînt cei care au interpretat această indemnizaţie ca fiind garanţia celor de la Bruxelles că încă trei ani de la încetarea mandatului mai are încă de îndeplinit şi alte „misiuni”.

O simplă comparare a celor două „Declaraţii de avere” postate pe site-ul Guvernului, scoate la iveală faptul că, la învestirea ca Prim-ministru de la sfîrşitul anului 2015, Dacian Cioloş a ascuns veniturile primite de la „Misiunea Băncii Mondiale”! Este vorba despre suma de 12.322 euro, care nu a fost declarată în 7 decembrie 2015, dar care apare în „Declaraţia de avere” din 7 iunie 2016 tot ca venit din anul fiscal 2015!

Pentru conformitate, iată cum arată cele două „Declaraţii de avere” (din 07.12.2015şi 07.06.2016) ale lui Dacian Cioloş, postate pe site-ul Guvernului, mai exact capitolul VII, „Venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie”:

Prima observaţie este că ambele „Declaraţii de avere” (vezi stînga, sus) se referă la acelaşi an fiscal: 2015. De aici încep marile probleme, căci, deşi vizează aceeaşi perioadă, datele prezentate sînt total diferite! Mai mult, chiar, în privinţa aceleiaşi surse a venitului, găsim precizări contradictorii! Să le luăm însă pe rînd.

1. Din „Declaraţia” din decembrie 2015, aflăm că Dacian Cioloş a primit de la Comisia Europeană 2 tipuri de venituri:

salariu pe 10 luni în valoare de 132.400 euro

indemnizaţie tranzitorie pentru 2 luni de 16.084 euro.

2. În „Declaraţia” din iunie 2016, nu mai apare salariul, ci doar:

indemnizaţia tranzitorie pe 12 luni, în valoare de 102.280 euro

indemnizaţie de la BANCA MONDIALĂ, în valoare de 12.322 euro!

După cum se vede, în „Declaraţia” din 2016, deşi se referă tot la anul fiscal 2015, salariul obţinut 2015 dispare cu totul, iar „Indemnizaţia” se extinde de la 2 luni la 12 luni, crescînd de 6,35 ori, adică de la 16.084 euro la 102.280 euro!

Chiar dacă am presupune că este vorba despre o „greşeală” nevinovată, adică a fost trecut ca salariu în 2015 ceea ce a fost, în realitate, tot „Indemnizaţie”, tot nu s-ar lămuri problema, căci adunînd cele două sume din 2015 (132.400 plus 16.084), rezultă ca venit total de la Comisia Europeană de 148.484 euro.

Această sumă ar trebui să fie regăsită în „Declaraţia” din iunie 2016, însă în aceasta apare ca venit de la Comisia Europeană suma de 102.280 euro! Dacă presupunem că în decembrie 2015, cînd a depus prima „Declaraţie”, Cioloş încă nu primise salariul sau indemnizaţia pe ultimele luni ale anului, tot nu se lămureşte diferenţa uriaşă, căci suma înscrisă în 2016 ar fi trebuit să fie mai mare decît cea din decembrie anul trecut, din moment ce la ea s-ar adăuga salariul sau indemnizaţia pe ultimele două luni ale anului 2015! Or, aşa cum se vede în documentele de mai sus, în 2016 este trecută ca venit suma de 102.280 euro, iar în cea din decenbrie 2015 venitul este de 148.484 euro!

Aşadar, ce s-a întîmplat cu diferenţa de 46.204 euro? Unde a dispărut în cele 6 luni? Iată o explicaţie pe care Dacian Cioloş este obligat s-o dea în faţa ANI, dacă această instituţie are libertatea să se autosesizeze! Să mergem însă mai departe cu analiza noastră.

3. În „Declaraţia de avere” din iunie 2016, apare brusc pentru anul fiscal 2015 un venit surprinzător:

indemnizaţie de la „MISIUNE BANCA MONDIALĂ” în valoare de 12.322 euro!

Ce reprezintă această sumă frumuşică nu putem să ştim pentru că Dacian Cioloş nu ne-a oferit niciodată vreo informaţie. Rămîne întrebarea: pentru ce primeşte Dacian Cioloş această indemnizaţie de la Banca Mondială? Ce reprezintă ea?

Neavînd un răspuns de la Prim-ministrul României, sîntem obligaţi să răsfoim presa pentru a afla posibile răspunsuri. Astfel, în ziarul „Naţional” din 17 ianuarie 2016, adică la puţin timp de la numirea lui Cioloş ca şef al Guvernului, citim articolul „Banca Mondiala avertizeaza Guvernul Ciolos asupra riscurilor fiscale”, din care aflăm:

O delegaţie a Băncii Mondiale a încheiat o vizită în România, prilej cu care oficialii instituţiei au salutat intenţiile Guvernului Cioloş de a accelera reformele în domeniile cheie ale economiei, în special pe cele ce ţin de dezvoltarea unei administrări eficiente a sectorului public, accelerarea guvernanţei corporative la nivelul întreprinderilor de stat. „Ratele de creştere şi performanţa economică a României au în continuare valori extrem de pozitive”, a declarat Cyril Muller. El atras însă atenţia că situaţiile dificile cu care se confruntă regiunea impun ca Guvernul Cioloş să fie vigilent, să îşi menţină poziţia în ceea ce priveşte reformele şi să evite presiunile ce ar putea ameninţa eforturile de consolidare fiscală”.

Cu doar cîteva zile înainte, mai exact pe 11 ianuarie 2016, Guvernul semnase un nou acord cu Banca Mondială. Însă, în timp ce Banca Mondială face declaraţii tranşante în privinţa eradicării sărăciei în lume, după cum aflăm de pe site-ul stiripesurse.ro (v. http://www.stiripesurse.ro/banca-mondiala-inegalita-ile-amenin-a-diminuarea-saraciei-mondiale_1155305.html), Guvernul României se opune creşterilor salariale, ameninţînd Parlamentul cu sesizarea CCR dacă va modifica Ordonanţele 20 şi 43! Acesta să fie înţelesul „indemnizaţiei” de 12.322 euro care nu se ştie de unde vine?

Dar şi altă întrebare naşte această „indemnizaţie”. Dacă ea a fost primită în anul 2015, atunci ea trebuia să apară în „Declaraţia de avere” din decembrie 2015, iar dacă a fost primită în 2016 înseamnă că i-a fost acordată fiind Prim-ministru, ceea ce ar duce lucrurile într-o zonă în care cuvîntul „trădare” îşi are un loc binemeritat! Şi în acest caz, Dacian Cioloş trebuie să ofere urgent explicaţiile necesare.

4. În ambele „Declaraţii de avere” apare un împrumut de 48.300 euro către Cioloş Sorin. Nu contează cine este acesta şi ce grad de rudenie are cu Premierul, însă este important să aflăm cum de Dacian Cioloş l-a „împrumutat” pe Cioloş Sorin cu 48.300 euro, din moment ce depozitele lui bancare însumează 60.789 euro şi un mărunţiş în lei? Aşteptăm o explicaţie şi în acest sens.

5. Aproape că nu mai are nici un rost să comentăm şi noua sursă de venituri a lui Dacian, rezultată din faptul că soţia sa, franţuzoaica Valerie Villemin Cioloş, şi-a luat servici! Ea primeşte un salariu de la „Asociaţia de dezvoltare Alba Afroda” în valoare de 283 RON pentru nu ştim (oficial) ce activitate. Totuşi, dacă aruncăm o privire pe site-ul acestei asociaţii, aflăm că Valerie Villemin – Cioloş este „consultant pe probleme economice şi agricole”, participînd chiar la Adunarea Generală din 21 martie 2016 de la Pensiunea „Perla Mureşului” din Alba Iulia, alături de Nina Talvar, consilier al Ministrului Agriculturii. Această Nina Talvar a fost şi consiliera lui Dacian Cioloş în 2008, cînd actualul premier era Ministrul Agriculturii!

Ce credeţi că făcea Dacian Cioloş în 2008, în calitate de ministru al Agriculturii? Să citim din ziarul „Sufletul satului”, editat de… „Asociaţia de dezvoltare Alba Afroda”:

Vineri 21.03.2008 Dl. Dacian Cioloş – ministrul agriculturii împreună cu 2 consilieri Talvar Nina şi Ciprian Alic a efectuat o vizită în judeţul Alba. La ora 10:30 Dl. Ministru Dacian Cioloş însoţit de D-l Prefect Cosmin Covaciu, D-l deputat de Alba Popa Nicolae şi D-l Dorel Calian Director la DADR Alba, a efectuat o vizită la sediul Asociaţiei de Dezvoltare Agricolă ALBA- AFRODA, unde s-a întîlnit cu membrii asociaţiei”.

Domne, ce coincidenţă! S-a dus atunci exact la „Asociaţia de dezvoltare Alba Afroda”, era însoţit exact de Nina Talvar, care a venit şi acum, cînd „consultant pe probleme economice şi agricole” al „Asociaţiei” este exact soţia lui Dacian Julien Cioloş! Cum aici este vorba de bani şi proiecte guvernamentale, promitem să revenim asupra subiectului!

6. Pentru a completa documentarea noastră, precizăm că în „Declaraţia de interese” a lui Dacian Cioloş din decembrie 2015 nu figurează nici o entitate. În cea din 2016, apare în dreptul soţiei sale „Asociaţia de dezvoltare Alba Afroda”. Nici un cuvînt despre „Friends of Europe”, ONG-ul finanţat de GEORGE SOROSdin care face parte de multă vreme!

Dezvăluirea a fost făcută prima oară chiar de cotidianul.ro, în articolul nostru „Dacian Cioloş este membru al Friends of Europe, organizaţie finanţată de Soros”, încă din 27 noiembrie 2015 (v. http://www.cotidianul.ro/dacian-ciolos-este-membru-al-friends-of-europe-organizatie-finantata-de-soros-272076/), unde am postat şi documentele care atestă acest lucru:


În mod cert, toate aceste inadvertenţe vor avea o explicaţie din partea lui Dacian Cioloş. Postacii şi susţinătorii se vor întrece în justificări, deşi lucrurile sînt limpezi ca lumina zilei. Le aşteptăm cu interes.

Însă, chiar dacă ar fi vorba de nişte erori, tot rămîne întrebarea: cum poţi să ai grijă de buna gestionare a întregului buget al ţării, dacă greşeşti la întocmirea unei banale „Declaraţii de avere”, în care datele se referă la anul fiscal 2015 şi, eventual, cîteva luni din anul 2016?

Dacă nu e vorba despre greşeli omeneşti, ci de omisiuni intenţionate, atunci este vorba despre altceva, mult mai grav, de care ar trebui să se ocupe autorităţile, căci Premierul nu are imunitate!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.