Dan Voiculescu: „Ar fi neplăcută o pedeapsă cu executare”

La scurt timp după ce a fost audiat de judecătorii Curţii de Apel în dosarul ICA, Dan Voiculescu a făcut câteva declaraţii în faţa jurnaliştilor care l-au aşteptat pe scările instituţiei.

„Judecătorii au fost corecţi. Toate întrebările au fost corecte şi pertinente”, a declarat el.

Dan Voiculescu a comentat, referitor la o eventuală sentinţă defavorabilă în acest dosar, că „ar fi neplăcută o pedeapsă cu executarea”, după care a adăugat: „Sunt totuşi nedreptăţi mult mai mari decât această eventuală nedreptate care mi s-ar face mie”.

Înainte de a intra în sediul Curţii de Apel Bucureşti, Dan Voiculescu a evitat să răspundă la întrebările jurnaliştilor, spunând că nu răspunde la întrebările tendenţioase.

Voiculescu: Eu nu sunt oligarh, sunt pensionar

Fondatorul Partidului Conservator şi al Trustului Intact a intrat într-o dispută verbală cu un jurnalist atunci când acesta l-a întrebat pe ce loc se consideră în clasamentul oligarhilor din România, după ce Ambasada SUA îl plasase în Top 5.

„Ambasada SUA are alte meniri decât să stabilească lista oligarhilor… Nu e un concurs de locuri… Eu nu sunt pe niciun loc, sunt un pensionar”, a spus Voiculescu, menţionând că oligarhii, „pe lângă lucrurile rele, au şi lucruri bune, cum ar fi faptul că asigură locuri de muncă”.

Audierea lui Dan Voiculescu în faţa completului de la Curtea de Apel Bucureşti a durat aproape o oră şi jumătate. Potrivit HotNews, Voiculescu a fost primul audiat în cadrul şedinţei de luni, 7 iulie. El a acuzat DNA că nu a fost chemat niciodată să dea declaraţii, deşi ancheta a durat un an şi a depus un memoriu în care s-a plans că procurorul de caz a intimidate martorii ca să-l “indice” vinovat.

În continuare, Dan Voiculescu a cerut să fie judecat şi pentru prima acuzaţie. “Pentru a-mi dovedi nevinovăţia”, a explicat el.

Întrebat despre împrejurările în care a participat la privatizarea ICA, afacerile, firmele şi asociaţii lui, respective ce legătură cu cercetarea alimentară exista între Grivco şi Intact. Deciziile de afaceri erau ale directorilor, a arătat Voiculescu, menţionând că, după anul 2000 s-a detaşat de afaceri, pe care le-a transferat fiicelor sale, “din motive personale” (şi-a pierdut soţia, după 40 de ani de căsnicie).

“Când s-a făcut privatizarea ICA, eu nu mai eram nici la Crescent, nici la Grivco. Am cedat imputernicirea de la crescent în 94 – 95… Mă întrebaţi despre lucruri tehnice, ce a plătit, cui a plătit, lucruri de care eu nu am cunoştinţă”, a spus el.

Voiculescu a explicat cum a ajuns să majoreze pachetul de acţiuni la ICA: “Am acordat un împrumut către ICA pentru plata unor datorii. Împrumutul a fost sub dobânzile pieţei. Nu mi-au mai restituit banii la termen şi mi-au cedat acţiuni. Acţiunile care mi s-au predat s-au adăugat acţiunilor pe care le aveam prin cumpărare. Acţiunile cumpărate de mine sunt noi şi nu au nici o legătură cu acţiunile de la momentul privatizării. În 2006 am cedat acţiunile în cote egale fiicelor, din motive personale”.

La încheierea audierilor, Dan Voiculescu a renunţat la dreptul de a le pune întrebări celorlalţi inculpaţi, lăsîndu-şi avocaţii să se ocupe de această parte a audierilor.

Înaintea procesului de la Curtea de Apel, Dan Voiculescu a trecut pe la Poliţia Ilfov, așa cum a făcut în ultimele zile, ca urmare a controlului judiciar impus de procurori într-an alt dosar în care este acuzat de șantaj.

ACTUALIZARE:

Amânare în Dosarul ICA: Magistrații au dat termen pe 4 august

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Vintila 70 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.