De ce au apărut greșeli în lista datornicilor la stat

Lista cu persoanele fizice care figurează cu restanțe la Fisc mai mari de 1.500 de lei, la data de 31 martie 2016, și neachitate până în prezent, conține numeroase erori dar și nume de persoane care de la sfârșitul lui martie și până azi au plătit datoriile, a recunoscut ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

“Publicarea datelor de către ANAF s-a făcut în baza Codului Fiscal, deci ANAF nu a făcut decât să aplice Codul Fiscal. Datele eronate: sunt situaţii în care există ceva probleme la calitatea datelor, dar sunt şi situaţii în care noi am anunţat că vom publica datoriile existente la 1 mai. La 15 mai au fost efectiv publicate, între timp unii au mai plătit”, a declarat oficialul guvernului.

Zilele trecute, Fiscul a publicat pe site-ul sau o listă cu 187.230 de contribuabili, care totalizează obligații fiscale restante de 3,4 miliarde de lei, rezultate inclusiv din activități economice independente sau profesii libere. „Din total, ANAF poate recupera la aceasta dată cca. 2,3 miliarde lei. Situaţia juridică a restului de creanţe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existenţa unor hotărâri judecătoreşti de suspendare a executării silite, etc) opreşte ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită”, informează Fiscul. Lista cuprinde nume cunoscute, precum primarul Robert Negoiță, Gigi Becali, Orlando Teodorovici, Victor Ciorbea, Silviu Prigoană, Elena Udrea, regele Mihai, Daciana Sârbu, Adriean Videanu etc. Profit.ro scrie că somația și poprirea conturilor pentru datorii fictive este posibilă pentru că direcțiile care gestionează plățile și cele de executare silită acționează defectuos și fără să comunice între ele. Astfel, mulți contribuabili cu taxele la zi se trezesc executați silit, obligați să achite penalități de întârziere și forțați să ducă o luptă istovitoare financiar și nervos pentru rezolvarea problemei.

Conform publicației, problemele sunt cauzate de gestionarea defectuoasă de către ANAF a fișelor de plătitor și de lipsa de comunicare dintre direcțiile care se ocupă de registrul plătitorilor și cele de executare silită. ANAF a recunoscut că a greșit în cazul mai multor persoane ale căror nume apar pe listă, iar printe aceștia figurează și fiica fostului președinte al României, Elena Băsescu, dar și candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu.

Fiscul suține că va remedia aceste erori cât se poate de repede, procesul corectării greșelilor fiind început deja. ”Datoria invocată de ANAF este o eroare a acestei instituţii. În 2014, pe vremea când eram europarlamentar, aveam domiciliul în Sectorul 2. Acum, am domiciliul în Sectorul 1. Situaţia a apărut pentru că ANAF-ul nu a făcut transferul informaţiei între Sectorul 2 şi Sectorul 1. Mai mult, cu circa 30 de zile în urmă, am fost personal la ANAF Sector 1 şi ANAF Sector 2, făcând, cu documente, proba achitării obligaţiilor. Din păcate, până la această oră, nu s-a făcut operarea datelor. Închei, spunând că nu am niciun fel de datorie la stat. N.B. Plata s-a făcut prin terţ plătitor, conform regulilor Parlamentului European”, a scris Elena Băsescu pe pagina sa de Facebook. În aceeași postare, fiica fostului președinte a oferit un document prin care demonstrează că nu mai are datorii la stat. „Înţeleg că ANAF s-a grăbit să mă pună pe o listă de debite la buget, ii rog să citească chitanţa pentru încasare de impozite, taxe şi contribuţii seria TS701 nr.20100194378 din 6.05.2016, repet, 6.05.2016 şi să rectifice eroarea. Nu pretind scuze, ştiu cu ce aparatură şi infrastructură IT funcţionează bieţii funcţionari. Atât, deocamdată”, a scris la rândul său Cătălin Predoiu pe Facebook. Pe listă apare și Mihai I iar Casa Regală a ținut să clarifice acest aspect. „Obligaţiile fiscale restante către bugetul de stat ale Majestăţii Sale Regelui au fost contestate, iar în acest sens o procedura judiciară este în curs de desfăşurare”, a anunţat Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui Mihai I.

Gigi Becali, care apare cu pe lista rușinii, neagă că ar avea vreo datorie. El susține că nu este posibil să dai zeci de mii de euro oamenilor nevoiaşi şi să ai datorii la stat. „Eu ajut oameni nevoiaşi în fiecare zi, le dau zeci de mii de euro, nu pot să fac asta şi să am datorii la stat în acelaşi timp. Eu nu sunt hoţ, vă spun sincer. Este unul din păcatele capitale, iar eu sunt un om credincios. Atunci când este statul hoţ, e cu totul altă problemă. Mai ales că ANAF-ul este un fel de stat în stat, iar acest lucru nu este deloc bun pentru ţară. Eu ştiu legea pentru că am afaceri şi am fost nevoit să o învăţ”, a declarat Becali.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal s-a autosesizat, după ce ANAF a făcut publice listele cu datorii a peste 180.000 de persoane fizice. În plus, ANAF riscă 180.000 de procese după publicarea listei respective pentru că numele şi prenumele, alături de alte informaţii ce pot duce la identificarea unui cetăţean, sunt date cu caracter protejat. Informațiile publicate de ANAF, numele şi prenumele, alături de alte informaţii, pot duce la identificarea unui cetăţean și acestea sunt considerate date cu caracter protejat.Conform surselor antena3.ro, autoritatea s-a autosesizat în această speță pe baza art. 32, din legea 677/2001. Potrivit articolului citat, ANAF riscă acum o amendă contravențională de până la 25.000 de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.