Demolatorul BCU și tatăl plagiatelor

Primăria Capitalei a aprobat cu 36 de voturi ”pentru”, nouă ”împotrivă” şi două abţineri componenţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP). Din această structură vor face parte în calitate de ”reprezentanți ai comunităţii” doi foști ofițeri ai armatei române.

Generalii în rezervă Mircea Teodor Mureşan și Adriean-Vasile Pârlog, fost şef al Departamentului de analiză de la DIM, care vor reprezenta cetățenii civili ai Bucureștiului în ATOP vor primi în această calitate un venit lunar în cuantum de 30% din indemnizaţia de subprefect al municipiului Bucureşti.

Mircea Teodor Mureșan este un ofițer de tancuri făcut general la apelul bocancilor. Revoluția din decembrie 1989 îl găsește cu grad de capitan, î funcția de comandant al regimentului de tancuri Pantelimon.

Primarul general Gabriela Firea a declarat despre el, cu ocazia numirii, că este ”un profesionist”, probabil insiprată de profesionalimul cu care a distrus în ’89 Biblioteca Centrală Universitară și Palatul Regal cu tancurile sale. Faptele sale de bravură au dus la arderea completă a peste 500.000 de cărți rare și manuscrise unicat.

Înflăcărata sa luptă cu arta și cultura l-a facut pe Mircea Mureșan și revoluționar. Încă din 1997, bravul ostaș obținuse certificatul de luptător pentru victoria Revoluției, în calitate de membru al Asociației ”Decembrie ‘89 Metrou”. Nu e limpede cum au ajuns tancurile din Pantelimon în metroul de la Universitate, dar este sigur că, în acestă calitate, Mureșan a beneficiat de toate drepturile acordate revoluționarilor de la scutirea de taxe și impozite până la gratuități cu RATB , tren și bineînțeles metrou.

În cel de-al treilea mandat al lui Ion Iliescu, Mureșan a fost onorat și de statul român. Tanchistului de la Sala Palatului, i-a fost acordat titlul ”luptător pentru victoria Revoluției române din decembrie 1989”, pentru ”spiritul de sacrificiu manifestat în lupta pentru victoria Revoluției”. E drept că brevetul 37 din din 26 februarie 2000 semnat de Iliescu, a fost emis în baza unui decret dat de predecesorul său Emil Constantinescu.

Inventatorul doctoratelor false

Acuzată de opoziția din Consiliul General că aceste numiri nu sunt cele mai fericite Gabriela Firea a spus despre cei doi generali că sunt profesori universitari. În cazul lui Mureșan are dreptate.

După ce din căpitan a urcat, în patru ani, până la gradul de general cu o stea, Mircea Mureșan, a ajuns în 2003, general cu patru stele și a fost numit în funcția de comandant – rector al Universității Naționale de Apărare, Carol I. În calitatea sa de somitate academică i-a dat titlul de doctor lui Gabriel Oprea, un alt mare erudit român și îndrumătorul de doctorat în științe militare al Elenei Udrea, celebra doamnă care a făcut Norvegia republică. Practic, în vremea în care Mureșan a condus Univeristatea Națională de Apărare Carol I a transformat-o în fabrică de diplome pentru toți politicienii care doreau să fie la modă cu studiile.

15 mii de euro afirmau procurorii ca valora o diplomă de la Universiattea Națională de Apărare. Principalii suspecți au fost atunci, în 2009, Mircea Mureșan și prietenul său Gabriel Oprea. DNA spunea că structurile militare universitare au pus la punct o adevarată industrie de fabricare a doctorilor.

La acea dată Mureșan era deja un client al procurorilor fiind cercetat în încă două dosare penale după ce și-a băgat soția într-un scandal legat de vânzarea unor drepturi de autor și după ce și-ar fi încărcat statul de plată de la facultate cu un număr enorm de ore suplimentare.

Trecut în rezervă, în 2008, Mircea Mureșan intra în PSD și candideazăla alegerile parlamentare din acel an, în Ilfov, dar nu reușește să prindă un loc de senator Sinecura oferită de Gabriela Firea este o recunoaștere a meritelor sale deosebite în istoria României.

(Articol apărut în ediţia tipărită a ziarului Cotidianul de joi, 17 noiembrie)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Boeru 40 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.