„Nu este cazul să ne pregătim de război.“ E o simplă răceală

În clasamentul all-time, războiul e cea mai bine cotată apocalipsă. Bate sărăcia, bate pandemia, prețul la energia electrică și la carburanți, inflația și corupția, bate rușinea, dezamăgirea, anii pierduți, întîrzierea societății, înapoierea economică și culturală. Le bate pe toate fiindcă le include pe toate și, pe deasupra, adaugă forme noi de suferință și disperare.

Un război așa cum n-a mai fost văzut din 1945 e la o aruncătură de obuz de România. Pînă mai ieri, Occidentul se jura că va ajuta Ucraina „pînă la capăt“. Azi, din acele jurăminte au rămas doar facturile fără acoperire și o Ucraină aproape dezarmată în fața ofensivei de iarnă rusești. Strategii care dădeau victoria Ucrainei ca sigură și-au luat o pauză de publicitate, căci atunci cînd Congresul SUA ridică din umeri, Ucraina cea eroică devine o companie intrată în insolvență. Occidentul, în toată măreția lui, stă, de fapt, pe o armată de contabili antrenată să lupte – înainte de libertate și democrație – pentru profit.

 

Pe hartă, România e cea mai apropiată țară de război și se află chiar pe direcția lui. Dacă ia Odessa și ajunge la Dunăre, Putin închide accesul Ucrainei la mare și pune mîna, de facto, pe Marea Neagră. Generalii de la Washington și Bruxelles vorbesc despre două puncte vulnerabile în defensiva NATO: pe flancul nord-estic, coridorul Suwalki, care unește enclava Kaliningrad cu Belarus, și pe flancul sud-estic, România. Flancul nord-estic e, însă, blindat. Un atac rusesc trebuie să înfrunte acolo formidabila armată a Poloniei, armatele moderne ale Finlandei, Norvegiei și, mai nou, a Suediei. În Marea Baltică patrulează flota Marii Britanii, flotele statelor scandinave și una din flotele SUA. Rusia ar trebui să înfrunte o forță care o covîrșește din prima secundă.

 

În Marea Neagră, în schimb, nu poate intra nici o flotă aliată. Noi ne bazăm pe forțe navale rupte din bancurile cu Bulă. Avem o licitație anulată la corvete, zece ani irosiți, plus două fregate slab înarmate și gata să se ascundă pe fundul mării. Avem dragorul de mine care a fost aproape scufundat de prima mină întîlnită, avem bărcile de agrement cu tineri bulgari îndrăgostiți, pe care Boiko Borisov i le-a oferit lui Iohannis pentru Flota Mării Negre. Mai avem duplicitatea aliatului NATO, Erdogan, și flota braconierilor de calcan turci. România poate ieși victorioasă doar dacă cedează repede Dobrogea. Oricîtă vodcă s-ar consuma la Statul Major rus, excelenta vulnerabilitate a României nu poate trece neobservată. Mai ales că intrarea Suediei în NATO nu face decît să întărească și mai tare coridorul Suwalki și să le transmită rușilor că singura verigă slabă am rămas noi.

 

Aproape toate vocile din politica europeană și americană vorbesc despre posibilitatea crescută a unui atac rusesc asupra unei țări NATO. Nimeni nu-și dorește așa ceva, dar toată lumea se pregătește pentru ce e mai rău. Toate statele NATO își mobilizează economia și generalii, își trezesc din amorțire armata și își avertizează locuitorii cu luciditate și calm. Războiul a devenit un refren al fatalității, sub care abia reușesc să se ascundă gafele strategiei occidentale.

 

Nouă, însă, nu ne pasă. De doi ani, România ratează ocazia să-și modernizeze armata, s-o înzestreze inteligent, rapid și rentabil, s-o doteze cu militari pregătiți, cu solde decente și moral ridicat, cu o strategie de apărare națională, complementară cu doctrina NATO, s-o sprijine cu o industrie militară internă. Ministerul Apărării Naționale pare că joacă în tabăra lui Putin: trage de timp, lasă trupa să se descurce în cazărmile și cu echipamentul de acum 30 de ani, face licitații care nu duc nicăieri, vinde muniție ieftin, cumpără armament scump și inutil. Un comando de generali de la vîrful Statului Major, în colaborare cu vechi samsari de contracte din fosta Securitate, ține armata într-un stadiu de nepregătire egal cu trădarea. Conducerea militară a MApN blochează dezvoltarea industriei militare, ignoră offsetul, descurajează investițiile străine în tehnologia de război și producția internă de armament. De doi ani, de cînd toate statele din flancul estic au transformat războiul într-o oportunitate economică, România trăiește după inconștiența militarilor, ratînd ocazii și profituri, punîndu-și în pericol securitatea.

De unde a aflat Marcel Ciolacu că „nu este cazul să ne pregătim de război“? De la generali, de bună seamă, că doar nu îndrăznea să declare pace de capul lui. „Nu e cazul să ne pregătim de război“ înseamnă, de fapt, „stați liniștit, șefu’, nu panicați poporul, că ne ocupăm noi“. Și, după cum se poate demonstra cu fapte, generalii se ocupă. Deciziile lor au dus compania strategică de apărare Romaero la insolvență, deciziile lor țin în pragul falimentului fabricile din Moreni și Făgăraș, producția locală de drone, șantierul din Mangalia și multe alte companii private și de stat care ar putea trece imediat pe profit. Generalii, păziți de Servicii, fac combinații după combinații și transformă, de doi ani, strategia de apărare a României într-o operațiune ordonată, parcă, de Putin.

 

Multora le scapă un fapt: războaiele sînt duse, în principal, de civili. Ei sînt chemați sub arme cu sutele de mii, ei sînt trimiși la moarte de cei cîțiva militari de carieră care n-au ieșit la pensie prematur. Civilii susțin efortul de război, ei plătesc pagubele, ei plătesc armele, ei achită nota distrugerii și suferinței, ei muncesc apoi decenii să reconstruiască ceea ce a fost distrus. Militarii sînt puțini și se pierd la fiecare război în uriașa masă a taților, fiilor, fraților sau bunicilor chemați de acasă să lupte, să muncească și să moară. Generalii sînt aproape invizibili în numărul înfricoșător al pierderilor într-un război. De aceea, ar trebui să-și facă treaba măcar pe timp de pace.

Ciolacu: „Nu este cazul să ne pregătim de război”

De la comandantul suprem, de la CSAȚ sau de la Servicii nu e nimic de așteptat. Și-au atins de zece ani nivelul periculos de incompetență. Mai mult de atît nu pot vulnerabiliza România. Poate noul șef de Stat Major, generalul Gheorghiță, reușește să smulgă armata din bolile ei. La urma urmei, poartă un nume care a mai luptat cu pandemia românească.

 

Editorialul de mai sus a fost scris de Doru Bușcu și publicat în catavencii.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

41 de Comentarii

 1. Presupunem că România este înarmată “ până-n dinți “ ; și ?

 2. 0 lei ptr armata. Neutralitatea e cea mai buna! Nu cheltui bani pe mizeriile occidentale ruginite,cumparate la pret de F35. Bagi banii aia in educatie si infrastructura! Dar nu se poate! Slugoii din conducerea tarii stiu ca sunt (editat),iar executarea ordinelor satanistilor vestici fiind sursa realizarii lor financiare.

 3. Mă gîndesc la cîtă inteligență, rațiune sănptoasă pot avea cei care se gîndes la război, chiar de nu sunt la curent cu technologia militară actuală.. Nu cred că au invățat fizică, cu atît mai puțin cuantică, chiar de au fost profesori.. Nu știud esunt la curent cu efectele sau urmările unei explozii nucleare.. A doa runeia… Am impresia că in tembelismul lor repetă, sau joacă un rol in scopul industriei altora,.. care se cred departe de eventuale evenimente..

 4. De ce ar ataca Rusia România, buey ?
  Ca să declanșeZe un răZboi cu NATO ?
  Ca să ia gazele alea din Marea Neagră de care a scapat Exxon cu un miliard de coco ?
  Să pună mâna pe petrolul OMV-ului ? Pe pădurile lu’ SchweinHoffer ?
  Să vândă Rușii apa potabilă in locul FranceZilor de la ApaNova ?
  Sau să plătească Rușii PENSIILE SPECIALE si SALARIILE NESIMTITE caracatiței masono-se🌈ice de la butoanele Coloniei Eșuate cu peste 160 miliarde coco datorie externă ?
  măRog…🤮
  {●●● RăuPorKKaK ●●●}

 5. Doru Buscu sa mearga la pescuit, mine marine, sa-si lege una de git. Atat pesimism pe centimetru patrat, n-am vazut. Ba Buscule, daca ai pile la Washington, spune ameicanilor sa lase Ukrania asa cum a last-o Dumnezeu, adica slava si fara ifose de putere fata de Rusia..

 6. Idiaminul asta, Doru Bucsu vrea razboi cu rusii. In mod sigur o sa-l aiba si unul Termonuclear. De ce??? Pentru ca Urcacania cu tot ajutorul Occidentul arme, logistica si munitie a fost invins de rusi. Daca razboiul s-ar incheia acum, toata sandramaua Satan USA si Satan UE ar iesi invinsa si mai devreme sau mai tarziu sandramua va colapsa economic, financiara, militar si mediatic. Si cum ea stie asta va intinde coarda pana la transformarea razboiului conventional din Urcacania intr-unul Mondial intre ea si Rusia in speranta ca in cele din urma ii va invinge pe rusi intr-un razboi atomic. De aceea va fi razboi si Ciulacaia stie si el acest lucru dar minte propagandistic cu nerusinare.

 7. Bre nea Bucşule, ce să înțelegem noi ăia mulți şi naturali, din gândirea profund meta-filozofică din capul lu’ matale? Toată lumea din „lumea aceasta” a pus civili la conducerea armatelor şi serviciilor secrete ca să le mai „civilizeze puțin” sau i-a trimis acolo ca să se militarizeze şi ei pentru ca mai apoi, „lăsați la vatră”, readuşi sau retrimişi în civilie să răspândească „microbul” peste tot? Nu te supăra dar după cum gândeşti şi scrii, ar cam trebui să porți eghilet. Dacă întâmplător am dreptate, măcar ai putea să taci.

 8. R.C, vezi ca mai sunt amatori pe aici, razboinici de tastatura celebri, inrolati-va si pregatiti-va de razboi, tembelilor. Ai dat-o in fasole si cu plandemia, azi te-ai trezit un micro warmonger ridicand mingi la fileu razboiului.

 9. O analiza superficiala, amatorista. Daca se dadea curs la cererile iresponsabile ale lui Zelenski, ale unor lideri si generali NATO si nu numai, cu mintea infierbantata, al treilea razboi mondial era in plina desfasurare, cu urmari dezastruoase. Noroc ca mai sunt si minti lucide in esaloanele 2-3 si in randurile serviciilor de informatii. Despre ce flote sa mai vorbesti cand armamentul nuclear ar putea, fereasca Dumnezeu, decide ?!

 10. perfect adevarat! Romania e in plop si plopul in aer! Politicienii niste slujbasi in genunchi cu mina intinsa !

 11. Doru Buşcu e un tembel iresponsabil. De mult nu am mai citit un articol atât de prost. Du-te Doruleț la şefii tăi din servicii şi gudură-te că ți-ai îndeplinit misiunea! „Cațavencii” au rămas aceeaşi ofițeri acoperiți şi după despărțirea de col. Dinescu Mircea.

 12. Ce război ? Palavre !
  Pe la Kiev se vehiculeaZă Zvonul că GENERALUL Zalujnîi a fost demis în urma SUCCESURILOR NEBĂNUITE de pe front.
  Gașca de șobo KhaZari se sfârtecă între ei cu nesaț.
  Scapă cine poate, măRog…🤣
  {●RăuPorKKaK-UrKaK BuiMaK-RăuPorKKaK ●}

 13. Ce este rău în a pregătii populația de o eventuală agresiune din partea unui stat terț? Vrei ca românii să fie prinși nepregătiți? Și tu cu staful tau te poți pregătii pentru primirea armatei roșii eliberatoare cu pâine și sare,flori,fanfara și covorul roșu în portul Constanța împreună cu soborul de preoți.Pai nu asta a fost tradiția tovarășilor de la care ai moștenit minciuna,propaganda și dezinformarea pe care ai ridicat-o la politica de stat? De ce nu avem nici măcar un tanc nou,un singur elicopter de atac,un singur submarin? Răspuns; Nu este nevoie, pentru că domnia ta te-ai pregătit să-i primești cu pâine și sare pe ocupanți,după tradiția comunistă.

 14. Vai cata propaganda americananeasca mascata in articolas! Bineinteles ascunsa abil in ce formidabiala armata poloneza care ce?! Unde ati vazut formodabilele de pe flancul nord vestic ?la televizor , sustinute de o propaganda bolnava? ce apra armatelel alea formidabile , pandemia , ecologia , profitul capitalist in dauna masivelor taieri de drepturi obtinute de oamenii obisnuiti prin lupta timp de sute de ani, ca se fie si presa libera si traiasca boiereste in numele nostru , ca pe noi opinia publica ne serveste ? Vreti razboi da nici unul pe front , ca la placinte inainte!

 15. dam pentru instruirea tinerilor, nu avem bani. Bugetul este pentru SPECIALI.

 16. catvencii vor sa se inroleze ? Nu pentru Romania ci pentru castigurile din presa libera , dar ocupata de propaganda martiana ? Putine invataminte din istorie nu v ar strica , a se vedea goarna germana din ultimele zile ala celui de al doilea razboi mondial.
  Daca nea ciolacu a zis vreodata ceva bine , a zis bine , chiar fara se vrea ca nu ntrbuie sa ne pregatim de razboi pentru altii.Asta cu Rusia care ataca o tara nato zisa de astia ca geoana , este de nivel intelectual cu pretentii de scuipatori de seminte pe Dambovita , adica sub zero.Dar de , se gaseste cine sa scrie in interesul opiniei publice si a natiunii romane.

 17. Frica este cea mai cumplită boală a omenirii iar tratamentele împotriva ei funcționează foarte greu. Unii se folosec de ea proiectând-o asupra altora creându-şi astfel iluzia că scapă sau pot fi scăpați de ea. Din nefericire, este extrem de contagioasă şi dificil de înlăturat. Nu întâmplător religia creştină spune că vine direct de la diavol iar pe vremuri a scăpa de frică sau frici se considera a fi similar cu a scăpa de diavol sau de duhurile rele în timp ce credința în Dumnezeu o poate îndepărta sau distruge iar o credință puternică te poate vindeca complet. Fără credință puternică uşor se pierd conştiințele căci fricile există şi se pot manifesta în multe feluri iar frica de război este doar una dintre ele. Haideți să nu o mai „cultivăm” cu atâta patos şi să vedem în ce direcție se va îndrepta.

 18. Iar ne ataca Rusia ?! Bine ca i am infrant pana acum.Las ca ne apara americanii cu englezii , austriecii cu olandezii si belgienii , francezii cu norvegienii si suedezii , polonezii csi germanii, toata Ioropa! Apara Statul Roman de natiunea romana si de popor sa nu isi aduca aminte ca Statul ii reprezinta si le ia din drepturi constanta , dar subtil si chiar pe fata , ca a fost pandemie si este ecologie ,sa mananci mai putin sa nu iei de la gura cpitalistilor bogati , ca sa nu sarceasca.

 19. 1. Romania se pregateste de razboi, dar romanii nu trebuie speriati, deoarece PSD vrea sa ia caimacul alegerilor din 2024.
  2. Romania este implicata in razboiul din Ucraina, inclusiv cu trupe.
  3. Daca vrea sa ramana intreaga, Romania are o SINGURA optiune: NEUTRALITATEA.
  4. Al Treilea Razboi Mondial a inceput in decembrie 2007, odata cu debutul Marii Recesiuni.
  5. „Razboiul Rece 2.0” va face tot atatea victime cat va face razboiul armat global propriu-zis, astfel ca la sfarsitul lui va mai ramane doar o treime din actuala populatie a globului. De ex., SUA vor ramane cu aprox. 33 de milioane de locuitori, in vreme ce populatia Romaniei se va reduce la jumatate fata de cat are in prezent.
  6. Acest razboi global era necesar, altfel sfarsitul lumii ar fi venit mult mai devreme. Paradoxal, nu?

 20. E suficient ca Romania sa iasa din NATO ca za NU fie razboi….Mai mult, e singura ocazie in care Putin ne DA Basarabia prin Autoderminare, adica pe veci…Azi R Moldova e doar formal suverana, e gargara, Rusia nu a incheiat socotelile cu ea…. Daca Romania iese din NATO si incheie un Tratat cu Rusia prin care se angajeaza ca NU va aduce Baze militare Americane in Romania si Basarabia, a doua zi Putin ne da Basarabia….Atentie, independenta de azi a R Moldova e apa de ploaie pentruca Rusia nu o mai recunoaste din cauza ca R Moldova s – a pozitionat ca adversara a Rusiei…ca si Ucraina…Autodeterminarea inseamna si Vot dar in principal sa nu te pozitionezi militar contra vechiului apartinator.

 21. …sa vedem: mae a recunoscut, sunt peste 8 meleoane de cociocari plecati peste hotare…daca-i credem pe cei de la ins, mai suntem, pe glob, vreo 19 meleoane, cu tot cu moldovenii baselului…asadar, in tara sa mai fie vreo 11, din care 4,7 pensionari si vreo trei si, spre patru, copii…sa zicem ca sunt, totusi, in jur de 4 meleoane de oameni activi-stiu, sunt inregistrate 6 meleoane de contracte de munca, dar aproape 30% sunt pt acelasi om, a doua, a treia slujba…stim ca sunt mai multe femei, dar acum facem juma/juma…ar ramane 2 meleoane, posibil incorporabili…din astia scadem cam 2/300000, adica pe cei care vor fugi in primele secunde de cand se va afla ca urmeaza…avem 1,3 mel de bugetari, de functionari, cam 650000barbati…daca nu stiati, astia nu vor fi trimisi pe front, sunt esentiali pentru functionarea statului in timp de razboi…nu se duc jandarmii, pompierii, serviciili, meletienii, gardienii de la puscarii…mai gasim scutiti medical, sunt vreo 20/30000in puscarii…hai, flacai!…la arme!…dar nu va fi nevoie, nu vi s-a spus ca lupta ucracii pt ioropa, ca d’aia ii sprijinim?…si ca-i mucesc pe rusi in fiece secunda?…

 22. Eu vad ca prostia ingroapa unii postaci sovietizati, carora le fluiera vantul prin cutia craniana goala!

 23. E, de ești conștient,..poate realizezi de ce Putin merită statuie,.. in lume,.. peste tot.

 24. …iar tu degeaba ti-ai tras nick stralucitor, stralucitoare la tine este doar prostia!…este orbitor de stralucitoare!…

 25. @lucescu/Zise unul racordat la conducta de laptic licurician. Si daca are laptic in capsor, inteligentul in lipsa gandeste cu dosul.

 26. Cand va incepe pe bune razbelul, toate cele 120.000 capetele de siguranta ale tarii ce-n timp de pace freaca menta pe 4,5 miliarde de euro anual vor pleca la razbel. Asta-i singura parte buna. In rest va fi prapad.

 27. Sa scriem ca sa nu vorbim ,si sa nu adormim! Au aflat catavencii ca in doi ani se putea face face o armata romana formidabila ca a poloniei,! Asta e din profunzimea gandirii si analizei a mistocarelilor ziaristice stil analiza cu iz de pamflet si de mari smecheri ganditori si destepti.sau vreti voi neaparat sa vedeti formidabila armata ploneza cum ne apara pe noi romanii si efacuta praf de rusi cu romania cu tot ca sa scrieti si voi un articol care vi se pare ca foarte destept ? Romania e plina de destepti din astia la care nu le mai ajunge nimeni la nas ,ca ei sunt formatorii de opinie.O notiune mai cretina ca asta , formatori de opinie , nici ca exista.E ca fiul lui Bidon care il reprezenta si ii dadea asitenta juridica lui Puiu popoviciu la ambasada proprie a americii , devenita birou de avocatura.

 28. ” formidabila armată a Poloniei „. Ce-ai fumat Buscule? Polonezii se agita ca musca-n pahar, incitati de khazarii refugiati acolo. Pana una-alta, mai incaseaza cate o drona de la Jidelinski si tipa ca e ruseasca.

 29. In afara de poante ziaristice stil Dinescu , ceva o analiza serioasa , fara propaganda si bani se poate? Hai ca se poate , bani aveti destui , nu mai e nevoie sa i slavim pe americani.<< ,,Ziaristii,, astia mai citesc si altceva in afara de nato care ii apara pe ei de orice opinie critica? Ca au niste aere de Dumnezei pe pamnat de n ai vazut. da niste Dumnezei cu credinta numai in propriul interes de bani Apropo , niste declaratii de avere si de interese v ar strica/ Ca operati in spatiul public , nu privat.daca vrea catavencii sa scrie pentru ei nevestele de acasa poate sa scrie linistiti , nu i citeste nimeni si oricum nevestele nu i cred decat daca aduc bani acasa.

 30. O intrebare , va inchipuiti ca cine va citeste va si apreciaza si va admira sau va inchipuiti ca va vede pe front , curajosi cum sunteti din gura si ii infrangeti pe rusi ca asa au zis americanii la televizor?

 31. @lucescu….Tu esti americanizat, lupti pentru America…ai cutia craniana plina. Cu muci….Bre, caisa, Rusia vrea un singur lucru. Retragerea NATO…Daca Romania NU mai e in NATO Rusia nu mai are nimic de impartit cu Romania…Ce sa ia Rusia din Romania? Romania e oricum jumatate vanduta, are si 165 miliarde dolari datorie externa….Daca insa Romania e in NATO atunci este inamic al Rusiei si nimeni nu o mai scoate din rahat.

 32. Axon 🤣🤣🤣🤣🤣,garantezi tu în numele lui Putin și a tuturor Siloviki🤣🤣🤣🤣,pai rușii fac tratate și nu le respecta niciodată dacă interesele lor o cer.Daca Rusia era o forță din 89 incoace ,că și China și alte țări devenea o forță economică prospera ,alternativa la UZ SI NATO,la care voiau să adere toate fostele țări din URSS ,ARE SI RESURSE UMANE SI MINERALE DAR CAPUL E PUTRED SI OBTUZ,INTELEGI?PACAT DE EI ,NU AU INTELES NIMIC EI VOR CA TOTI SA II RESPECTE DE FRICA.

 33. Covrigarul de Buzău este glumeț sau poate chiar spune adevărul dar în cazul acesta de ce să cheltuim cu miliardele dacă este doar o răceală ? Răceala mai nou după spusele Covrigarului se tratează cu armament pe care îl vom primi mai încolo peste ani și ani. În condițiile actuale ce se recomandă pentru o durere de măsea ? Dar una de cap ?

 34. problema…e ca nu gasesti romani sa-i bagi in prima linie…
  ce sa apere…
  averile hotzilor..???

 35. @Imre…Vorbesti prostii, ai muci in cap, te uiti prea mult la televizor…Ce tratate sa mai respecte Rusia cand NATO vine calare pe ea? Ucraina, Georgia s – au separat de Rusia in niste conditii. Pe care le – au incalcat….Stii ce este Autodeterminarea wilsoniana? Este asa, votezi separarea de Rusia, dar NU intri in aliante militare contra Rusiei….E regula valabila international….Niciun Stat din lume nu respecta Tratatele semnate cu pistolul la tampla…In anii 1990 Rusia a semnat Tratate cu pistolul la tampla….Te – a obligat Rusia sa cooperezi economic cu ea daca nu iti place? Nu… Tu esti obligat sa NU intri in NATO, pentruca devii inamic pentru ea…Nu poti sa traiesti fara a fi sluga Europei care iti cere sa te bati cu Rusia?

 36. Lasă că PSD se pune de acord repede cu frații comuniști veniți în 44 pe tancuri de la MASKVA.E rude de sânge cu cei din etnia supererorilor i.au pus pe piedestal și in 89.Doar nu o sa faca razboi fratricid.Stati pe pace ☮️ Rușii e frați ortodoxi cu românii,sânt băiati de comitet.

 37. In primul rand nimeni nu se pregătește derazboi,daca vedem că.i problema in câteva ore santem in vama,acum intelegeti de ce nu se fac autostrăzi ,🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 38. Motto:
  „Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră.”
  (Victor Rebengiuc , între teatru și Marcel Ciolacu)

  Seful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad a facut unele precizări cu privire la pregătirea populaţiei pentru apărare, în contextul în care războiul din Ucraina s-ar extinde. El a invocat si pozitia șefului Comitetului Militar al NATO, generalul Rob Bauer, care spunea că un război nu-l câștigă doar Armata, îl câștigă și societatea civilă, dacă susține armata.
  In acest sens, generalul Gheorghiță Vlad avertiza că Rusia nu se va opri la Ucraina, dacă va câștiga războiul. De aceea, trebuie să avem o societate rezilientă și pentru asta trebuie să lucrăm pentru o industrie corespunzătoare să ducă un efort de război. Trebuie să discutăm de o politică de combatere a dezinformării.
  Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici a menționat că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare.
  La toate aceste îngrijorări, premierul Marcel Ciolacu, pe care nu prea îl duce mintea ne îndeamnă să stăm linistiti că ne apără NATO:
  „România nu are niciun risc să fie angajată într-un război. România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere ca astăzi. Faptul că facem parte din NATO e un lucru foarte important şi vedeţi ce desfăşurare de forţe şi de militari din toată Europa şi, mai ales, din SUA, sunt pe teritoriul României şi Poliţie aeriană. Deci, haideţi să stăm liniştiţi că România nu va intra în niciun război”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.