A fost redusă lista cu alimentele plafonate

Plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază va fi extinsă cu încă 60 de zile conform proiectului de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Lista va fi redusă la 17 produse agricole și alimentare.

Printre produsele care vor avea adaos comercial plafonat pentru încă două luni se numără: pâine albă simplă (300-500 grame), lapte de vacă pentru consum (1 litru, 1,5% grăsime, cu excepția UHT), brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă (3,5% grăsime, maxim 200 grame), făină albă de grâu „000” (până la 1 kg), mălai (până la 1 kg), ouă de găină calibrul M, ulei de floarea-soarelui (până la 2 litri), carne proaspătă de pui (inclusiv diversele sale părți), carne proaspătă de porc (inclusiv diversele sale părți), legume proaspete vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi), fructe proaspete vrac (mere roșii și golden, prune, pere, struguri de masă), cartofi proaspeți albi vrac, zahăr alb tos (până la 1 kg), smântână (12% grăsime), unt (până la 250 grame), magiun (până la 350 grame).

Noul proiect de ordonanță modifică lista anterioră, eliminând produse precum cozonacul, orezul, bulionul de roșii, margarina, drojdia, carnea tocată și adăugând magiunul.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat prelungirea ordonanței cu 60 de zile, menționând că această măsură a fost esențială pentru menținerea stabilității prețurilor la alimente și reducerea inflației. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, prețurile în decembrie 2023 au crescut cu 5,8% față de aceeași perioadă din 2022, în timp ce în iunie 2023, înainte de introducerea măsurii, diferența era de aproape 18%.

Ciolacu a subliniat și continuarea dialogului cu marile lanțuri de magazine pentru a construi un mecanism de control al prețurilor pe termen lung, cu condiția ca producătorii și procesatorii români să beneficieze de un tratament corect.

Ordonanța de Urgență nr. 67/2023, care a intrat în vigoare pe 1 august 2023 pentru trei luni, a fost prelungită de Guvern până la 31 ianuarie 2024, incluzând noi produse în lista cu adaos comercial plafonat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Ar fi trebuit de facut Lista pentru 120 de Zile ! Pentru Februarie Martie Aprilie si Mai 2024 ca Tot Omul sa Manace Miel Ieftin De Paste pe 5 Mai 2024 cu Cardul Social de 500 de lei ! Ca pe Februarie si Aprilie 2024 Nu Cheltuiesc Nici un Ban de pe Cardul Social Cheltuiesc pe Cardul Social începând cu 1 Mai 2024 pentru 17 zile ! Ca Pensia vine Trziu ! Abia pe 14 Mai 2024 ! Si pana pe 14 Mai 2024 Nu am Bani ! Am doar Cardul Social pentru Asigurarea de Alimente de la Supermarket !

  2. …daca intrati pe contul slinosului, va cruciti!…dar a uitat sa zica si de acest aspect…

  3. Probabil ca pe 8 Mai 2024 este Prima zi de Pensie ! De pe 1 Mai 2024 pana pe 6 Mai 2024 Sunt Zile Libere !

  4. lapte de vacă pentru consum (1 litru, 1,5% grăsime, cu excepția UHT),
    pentru ca a fopst vaca tebecista nu a dat grasime.

    -IA DE LA CIOLACU,
    „pomana tziganului”!

  5. In 2021 s-au dublat preturile in panificatie, ca era graul scump (la bursa de la Chicago). Cand a intrat mizeria aia ieftina si modificata genetic toti au trecut la ea, dar n-au scazut preturile. Acum tipa ca n-o mai scot la capat cu preturile plafonate. Cum sa nu-ti placa „economia de piata”?

  6. as scumpi painea alba de 100 ori sa nu o mai manince nimeni! este unul dintre cele mai inutile produse, ca aliment nu poate fi numit!

  7. cartofii par discriminati, numai aia albi si proaspeti(?????) sunt plafonati

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.