Depozitele de gaz ale României au depășit cota de 90 la sută

România are duminică dimineaţă în depozite 2,801 miliarde metri cubi gaze, volum ce corespunde unei ponderi de 90,9% din capacitatea de înmagazinare a ţării, potrivit datelor furnizate de Transgaz.

Pragul minim aprobat pentru România în noul regulament al Comisiei Europene, de 80%, a fost atins pe 17 septembrie.

„Românii şi economia noastră vor avea la dispoziţie întreaga cantitate de gaze necesară pentru a trece cu bine această iarnă, indiferent de cum va fi vremea. Din cele 55 de milioane de metri cubi necesari pentru un consum zilnic mediu pe timpul iernii, aproape jumătate sunt produse intern, în mod curent, iar diferenţa este acoperită de cantităţile din depozite. Evaluările arată că nu există absolut nicio problemă în alimentarea cu gaze pentru populaţie, industrie, mediu de afaceri”, afirma încă de vineri Nicolae Ciucă, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat în luna septembrie, că la nivelul Uniunii Europene stocurile comune de gaze au ajuns la 84%.

„Prietenii noştri din ţările baltice au depus eforturi uriaşe pentru a pune capăt dependenţei lor de Rusia. Au investit în energia din surse regenerabile, în terminale GNL şi în conducte de interconectare. Toate acestea au fost înfăptuite cu costuri ridicate, însă dependenţa de combustibilii fosili din Rusia are un preţ mult mai mare. Trebuie să ne debarasăm de această dependenţă în întreaga Europă. Am convenit aşadar să constituim stocuri comune. Am ajuns deja la 84%: mai mult decât obiectivul pe care ni l-am fixat”, a spus von der Leyen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. În timp ce ne păcăleau cu „umplerea depozitelor” ne-au furat de ne-au rupt prin mărirea prețului gazelor. Ne-au mai aruncat în ochi praful cu „compensarea” ce-i tot din banii noștri.
    De Paști anul acesta fiind mai cald și consum mic de gaze, în loc să umple depozitele au oprit sonde. A spus-o Sterian de la Transgaz. A mai spus tot atunci, a doua vorbă, că depozitele se vor umple din gaze importate!
    Trădare? Prostie? Hoție?

  2. Aha,. și pe cine impresionezi ??? La ce preț le dai ?? Cui trebe ?? Iar la anu pe vremea asta să te văd,..la cine te căciulești chiar și după lemne..

  3. Sa vedeti voi bucurie atunci cand depozitele or sa fie pline 120%! Ce-o sa mai tremuram, ca gazele se duc in Vestul Europei, in Sholdova si in .. Ucraina. Sa sea Dumnezeu sa fiu eu profet mincinos!

  4. Avem rezerve pana intr-o zi cand ….va trabui sa ajutam Moldova, Ucraina, Germania, Franta cu centrelele nucleare uscate, Polonia ca i-a bubuit prin simetrie conducta de la norvegieni etc, etc. Pana atunci dormiti linistiti, in Bucuresti caloriferele sunt reci desi de o saptamana temperatura noaptea e sub 9 C si se incalca legea care spune ca dupa trei zile consecutive sub 9C trebuie data caldura.

  5. Bre,vadeti ca aia cu ,,gaz de productie interna,,e iar teapa trasa dragilor miei rumani,romanilor miei..Bre,conteaza calitatea,nu cantitatea.Apei daca pe gaz rusnac iti lua ora sa faci de mancare,amu iti ia doua-trei ore pentru ca gazul de ,,productie proprie,,e de proasta calitate.Da ce conteaza bre ? Rotitele la contor mere,facturile vin mai umflate,rumanachele e luat de fazan.Pas cu Pas.Da avem gaze bre.Avem gaze.Ciuci bre.Ciuci.Totul e doar un nou tun dat de ,,baietii destepti,,basca ca sunt ,,intepate,,pe traseu producator-consumator vreo zece companii private capusa ,de nu fac decat sa vanda gazul in cascada cu adausuri din pix pentru sufletelul lor.Ghi-ni-on.Bre,da unde Catu-Matu? Ala de spunea ca ,,privatizarea,,gazului si curentului va duce la facturi mai mici ? A venit,a distrus si-a disparut ca magarul in ceata.Pas cu Pas.

  6. in ochii prostilor. Avem gaze si energie electrica, pentru ca am oprit 60% din industrie.
    Iar vor spune ungurii, si ce veti face cu gazele? Vi le luam noi….
    Cum este posibil sa plece kilovatul cu 45 de bani si boborul sa il cumpere cu 16 lei?
    La noi mafia sta cu regele la masa!

  7. Perfect. Acum putem să dăm la iarnă gratis Occidentului gazele din solidaritate impusă de la Comisariat…

  8. Nu ar trebuii sa ni se spuna acum asta ,vom vedea la iarna cita caldura vom avea in locuinte.Ma gindesc sa nu fie la fel cum se obisnueste ca in fiecare toamna sa arate populatiei cum sint pregatite toate utilajele de dezapezire si cit de frumos sint aliniate in asteptarea iernii.La prima ninsoare nu mai vezi nici-un utilaj ca functioneaza, sau daca chiar functioneaza, se pling ca nu au sare sau gribluri si au fost luati prin surprindere de timpul nefavorabil .Sa nu fie la fel si acum cu depozitele de gaz .

  9. Depozitele ajung pentru maxim o săptămână sau două dar și așa exista o limitare de folosire a lor pentru că România nu a investit. După 30 de ani am ajuns dependenți de energia din import, asta după ce galvejiti hoțului de piepscu au jefuit sistemul energetic.

  10. Pe cat facem pariu ca nu se va termina bine iarna si o sa vedem guvernul cum se vaieta ca nu mai avem gaze?……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.