Despre un altfel de deficit: alimentele

În primele opt luni ale anului trecut, balanța comercială cu produse agroalimentare în primele opt luni ale anului 2019 a consemnat un deficit de 1,144 miliarde de euro, în creștere cu 22,9% față de aceeași perioadă din 2018. Exporturile s-au majorat cu 5,8%, până la 4,28 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut mai rapid (+9%), totalizând 5,43 miliarde de euro, conform unui document semnat de Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. A scăzut foartte mult exporturile de semințe de rapiță, în timp ce importurile de carne de porc au crescut simțitor. Adâncirea deficitului comercial total a fost determinată de majorarea cu 35,5% a deficitului schimburilor agroalimentare cu celelalte țări membre UE, care a atins un novel record de peste două miliarde de euro. România exportă cantități însemnat de cereale și oleaginoase vrac, precum și animale vii în detrimentul prelucrării acestora în țară, în vederea obținerii de produse procesate cu valoare adăugată sporită.

Cele mai mari creșteri la export s-au înregistrat la porumb (+176,3 milioane de euro), urmat de grâu (+111,5 milioane de euro) și tutun prelucrat (+108 milioane de euro). Au mai crescut exporturile de țigări (+56,9 milioane de euro), boabe soia (+32,6 milioane de euro), animale vii din specia ovine sau caprine (+23,7 milioane de euro), ciocolată (+19,6 milioane de euro), produse de brutărie, patiserie și biscuiți (+14,2 milioane de euro), lactate fermentate (+6,9 milioane de euro) ș.a. Au scăzut exporturile de semințe de rapiță (-217,4 milioane de euro), semința și ulei de floarea-soarelui (-27,2 milioane de euro și, respectiv, -20,3 milioane de euro), orz (-25,3 milioane de euro), bovine vii (-5,4 milioane de euro) și carne de pasăre (-5,1 milioane de euro).

Importurile de carne de porc au înregistrat cea mai mare creștere comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent: +49,4 milioane de euro (total 362,4 milioane de euro pentru o cantitate de 179,1 mii tone). Au mai crescut importurile de alcool etilic nedenaturat cu titlu alcool volumic de minim 80% (+39,3 milioane de euro), ciocolată (+35,5 milioane de euro), zahăr (+33,5 milioane de euro), tutun brut (+27,8 milioane de euro), porumb (+27,3 milioane de euro), preparate alimentare (+20,4 milioane de euro), produse de brutărie , patiserie și biscuiți (+19,7 milioane de euro), preparate și conserve din carne (+13,9 milioane de euro), legume în stare proaspătă sau refigerată (+11,2 milioane de euro), animale vii din specia porcine (+7,1 milioane de euro), tomate (+5,6 milioane de euro) ș.a. Au scăzut importurile de țigări (-22,4 milioane de euro), semințe de floarea-soarelui (-12,7 milioane de euro), citrice (-5,6 milioane de euro), carne de pasăre (-4,4 milioane de euro), extract de malț (-2,6 milioane de euro) și turte de soia (-1,3 milioane de euro).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4588 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Rău s-a scumpit anul acesta de Crăciun carnea de porc și la fel mezelurile de calitate. Cu toate că oferta a fost mare și la marketuri și la magazine de carne afaceri de familie. Și totuși scumpiri față de crăciunul 2018 cu până la 50%. La market carne de vițel din nu știu ce rasă de vaci cu 130 lei kilogramul!

  2. Pai, este absolut normal , atunci cand dsi la export , animale in viu (???), cand vinzi cerealele direct din lan ( In loc sa vindem ulei de rapita vindem rapita , ca atare ), la fel cu floarea soarelui , etc., etc.. Vindem mateii prime si importam produse prelucrate chiar din materiile noastre prime ! Cum se obtine licentele de export pentru astea ? Vindem cartofi , mere, etc., de calitate extra si importam aceleasi produse de calitate inferioara ! Suntem obligati sa le mancam, ca altceva nu exista ,in timp ce produsele noastre se altereaza acasa la producatori . L-au facut pe Daia zob, pentru ca a incercat sa faca un sistem , care, cat de cat , sa permita ca produsele alimentare romanesti sa ajunga mai usor in pietele noastre ! Si mai este una , valabila pentru orisice colonie din lume : Colonia este exportatoare de materii prime si importatoare de produse manufacturate ! Asa vad guvernantii nostri o „Romanie Normala”, o Romanie care da in cap , propriilor cetateni ! Doamnelor si domnilor …dans!

  3. Cum nu intelegeti cauza, cand au fost decimate sute de mii de animale bolnave sau nu, chiar zilele acestea a aparut un nou focar. Iar pt Emile, ar trebui sa va amintiti ca acum ZECE ANI erau aceleasi preturi, iar VENITURILE erau LA JUMATATE, deci ”mancam” mai ieftin decat in 2010. Cat despre preturi mari la unumite sortimente si acum 20 de ani era miel sau vitel cu la pret deosebit venit din Australia sau Argentina, numai transportul este o cheltuiala, dar un om logic nu v-a consuma carne ”antica”, doar pt ca are pret si vine de la capatul lumii…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.