România depinde de economii bolnave

Comisia Europeană a avertizat România că deficitul bugetar a ratat ținta în 2023 și că va fi și mai mare în 2024, iar asta ar spori vulnerabilitatea la ”schimbările de opinie ale investitorilor”. În raportul Semestrului European, publicat pe 25 martie, Comisia mai atrage atenția asupra majorării salariului minim în România și asupra pretențiilor salariale în sectorul bugetar, aspect care vor influența negativ competitivitatea. Semestrul European estimează o creștere economică de până la 3% pentru anii 2024 și 2025.

Deși creșterea deficitului bugetar este prezentată în termeni întunecați – o dublare raportat la anul precedent și o triplare în ultima lună – România stă bine. Deficitul bugetar este de 1,67%, în condițiile în care plafonul UE este de 3%. Iar România stă bine și la datoria externa, fără a depăși 60% din PIB (35%), in timp ce Austria este la 70% din PIB, Franța la 100%, Belgia a trecut de 100%, Italia este la 134%, iar Germania la 60% datorită unei prevederi constituționale în acest sens. Marea vulnerabilitate a României nu ține de modul în care evoluează în corsetul impus de UE, a cărui strânsoare a ajuns să fie considerată libertate economică, ci faptul că economia românească este depedentă de Germania și Italia, care sunt economii bolnave în acest moment, la fel ca mai toate economiile mari din UE.

Limitele deficitului și datoriilor impuse de Comisia Europeană nu sunt o măsură a sănătății unei economii. ”Prăbușirea regimului represiv, însă cu zero datorii, al lui Nicolae Ceaușescu ar trebui să fie o lecție că nu volumul datoriei este cel care determină sustenabilitatea unei economii. Aceasta este obținută prin capacitatea statului de a oferi prosperitate în timp ce rămâne solvabil. Iar arta atingerii acestui echilibru ar trebui să fie politica”, scrie Eurointelligence.

Site-ul citat consideră că UE se îndreaptă spre o criza financiară, o criză anunțată de deficitele bugetare mari din Franța și Italia – de 5%, respective 7% din PIB. Aceste procente sunt simptomul, nu cauza. Cauza este creșterea economică aproape inexistentă, care nu poate susține modelul social european. Germania, cu un sistem fiscal foarte diferit față de cel din Italia și Franța, are aceeași problema.

Cauza principala este incapacitatea economiilor din UE de a se adapta la noua era tehnologică, în timp ce convulsiile geopolitice ale momentului, în special creșterea prețului energiei ca urmare a războiului din Ucraina și sancțiunilor impuse Rusiei și transformării dependenței de Rusia în dependență față de Statele Unite și monarhiile din Golf, sunt niște factori agravanți. Modelul economic european – cu Germania drept campion și exemplu – a fost susținut de un oligopol de mari companii sprijinite de stat, inclusiv prin politica externă, care a făcut totul pentru a înclina terenul în favoarea lor. Sectorul european al serviciilor s-a dezvoltat altfel decât în Statele Unite – în Europa, el servește aproape exclusiv industria. Băncile de stat oferă credite preferențiale campionilor industriali, statul stabilește bariere tarifare și nontarifare pentru a proteja monopolurile și oligopolurile industriale de concurență. Un asemenea oligopol a ajuns să deseneze și politica socială, și politica pieței muncii, și modelul învățământului mediu și universitar. Acest sistem creat după Al Doilea Război Mondial a mai beneficiat și de pe urma reducerii cheltuielilor militare, după încheierea Războiului Rece, și de pe urma globalizării.

”Acum, modelul economic european este ucis de tehnologie și fragmentarea geopolitică. Tehnologia este cea mai importantă. Multe aspecte din viața noastră sunt acum digitalizate. Au dispărut barierele intrării în competiția economică. China a pornit de la zero și este acum liderul mondial in domeniul automobilelor electrice.

Companiile europene nu mai pot să genereze suficiente profituri pentru a alimenta modelul social și pentru a finanța pe termen lung cercetarea. Marea vulnerabilitate este că cercetarea a fost apanajul statului în Europa. Intervenția guvernului a jucat un rol uriaș în dezvoltarea industriei digitale. În Germania, dacă cercetarea nu este făcută de mari companii alese de stat din domeniul auto sau al chimiei, nimeni nu face cercetare. Astfel, nu este de mirare că Europa are foarte puține companii tech.

Pe scurt, vechiul model de oligopol al Europei nu mai funcționează în era digitală. Declinul tehnologic al Europei se traduce într-o creștere a productivității tot mai redusă. Italia a fost prima. Creșterea productivității economiei italiene a fost aproape zero, începând de la intrarea în zona euro. Creșterea productivității în Marea Britanie s-a încheiat după criza financiară de la finalul primului deceniu al acestui secol. Creșterea productivității în Germania are șanse minime să revină. Consiliul German al Experților Economici estimează o creștere de doar 0,5% până la finalul acestui deceniu. Cu o creștere atât de mică a productivității, modelul european nu mai este sustenabil din punct de vedere financiar”, scrie Eurointelligence.

Problemele financiare care încep să-și arate colții duc peste tot la fragmentare politică. Guvernele de mainstream încearcă să le acopere prin creșterea deficitului bugetar, pentru a nu face ca nemulțumirea să ajute la ascensiunea extremelor politice. În Franța, argumentul pentru creșterea deficitului bugetar este că în acest fel Marine Le Pen este ținută în opoziție. Iar asta înseamnă că această politica de deficit va continua”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

18 Comentarii

  1. Investiile se fac pe deficit, adica la timpul lor, nu al „economiei”. N-ati invatat ceva din prostiile facute de ala cu 3 clase, ca trenul ? Le-a facut pe pielea voastra, doar !

  2. “Cauza principala este incapacitatea economiilor din UE de a se adapta la noua era tehnologică..”

    Normal, toate locurile de muncă in IT sunt transferate de zeci de ani în afara Europei pentru ca e mai “ieftin”. Europenii calificați nu au loc de muncă în domeniu.

  3. Probliema dificitelor nu-i nouă in Ioropa, da’ n-ar trebui să intereseză pi nimini. „Modelu” românesc puști fi extins la nivel icontiniental. Aț’ fost martori aiem (noi românii) cei mai buni egspierț’ care tomnai s-o antepronunțat. Cel a cărui diplomă de bacalauriat nu pupați hi găsâtă a zâs că „nu-i nij’ o problemă” cum dialtfel susțâne si @tomlin…

  4. E asa de greu de inteles ? Bugetul pleaca de la zero in fiecare an, nu avem buget multianual. Cum platesti cheltuielile pana la prima incasare din 25 Ianuarie (impozit pe salariile din Dec anul trecut) ? Dar pana la incasarea mai serioasa de pana la 25 Martie ? Dar pana la incasarile din primul semestru pentru anul trecut ??? Ciolacul, care a avut o covrigarie ar putea sa va explice, dar a invatat ca-i inutil, sunt enorm de multi care nu vor sa inteleaga ! In plus, 90% din populatie nu poate sa inteleaga, abia stiu sa socoteasca cu mobilul.

  5. Intotdeauna cand este vorba de Romania, maimutele externe vad numai catastrofe si apocalipse. Indicatorii lor catastrofali nu-i mai vad……[Rumburak]

  6. Din 44 noi tehnologii la nivel global 37 sunt deținute de China iar 7 de SUA.Adios și goodbăi!

  7. hahahaha… stati linistiti la locurili voastre ca va mai da Ciolacu 100 de lei… si dupa ce face bisericutza dupa alegeri o sa va jumoale cu impozite, taxe, TVA, liberalizari, taxe de CO2, etc

  8. Care au fost prostii care si-au inchipuit ca un model social ca asta poate tine la infinit, doar secolul XX se chema secolul vitezei, deci lumea nu statea in loc ! Politicienii si-au facut o clasa feudala pe iluzia socialista creata atatia ani, insa odata cu boala contagioasa a economiilor europene, noii feudali aseaza o plasa cat mai stransa pe fraierii, care nu au vazut mai departe de spitul pantofului din cauza luminozitatii prosperitatii probabil. Propagand frica in plandemie sau razboiul din Ucraina de curand, iar mai nou spaima de extremism aseaza o dictatura controland populatia prin mijloace media, prin retele sociale, prin banci, printr-o educatie slaba, prin groaza schimbarilor climatice pentru a face o populatie docila si a o subjuga, care sa fie multumita cu ce da Domnul, adica Feudalul ! Cine-i extremistul si unde e extremismul sau de fapt unde-i Libertatea !

  9. Economia nu-i știință! Ce legi proprii are?
    Așadar totul e abureală, acoperitori la hoțiile ce, poate, n-au fost mai mari decît anii aceștia, cu plan-demia, niciodată.

  10. Datoriile pe care le au tarile sunt o masura directa a capacitatii guvernelor. Orice idiot poate sa se imprumute si sa o duca bine, o vreme, pe bani pe care de fapt nu ii are. Desigur idiotul o sa explice la toata lumea ca asa e modern sa te imprumuti si ca esti fraier daca nu o faci. Realitatea este ca doar cei care sunt mult pe pozitiv sunt de succes ceilalti mai devreme sau mai tarziu sunt falimentari sau in cel mai bun caz isi duc viata de pe o zi pe alta si mereu sub presiunea datoriei.

  11. Ce au SUA si China în comun? Un lucru: INOVATIA ! Ati ghicit, UE nu prea inovează, doar da decrete și directive…

  12. Statul social vest-european (in Est n-a existat asa ceva) a functionat zeci de ani pe baza exploatarii blocului socialist, apoi, dupa 1989, pe baza jupuirii Estului, plus energia si materiile prime ieftine din Rusia. Cand interesele amerloce au devenit porunci, iar sursa ruseasca ne-a fost interzisa de campioana agresiunilor externe, USA, sub jalnicul pretext ukran, intreg esafodajul s-a dus naibii. Asta e tot.

  13. “ oligopol de mari companii sprijinite de stat, inclusiv prin politica externă, care a făcut totul pentru a înclina terenul în favoarea lor.”

    iar când politica externă s-a “decuplat” pe bază de gargară media și “principii” de economie ce credeți că e normal și firesc să se întâmple ?

    alegerile de politică externă ale Germniei au futat ecomia germană , acu ei și lingăii lor , ei și atârnachii lor n-au decât să se descurcă să se hahaha “reformeze”

    și da modelul economic și social ar fi ținut dacă politica externă nu ar fi acționat împotriva intereselor de profit ale firmelor germane .
    dar politicienii iresponsabili au fost de acord cu ideea ca e un risk să faci profit când poți să faci ședințe de limbincursim de bisericuță politica lui noi cu ai noștri și la restul muie bă. bine mă dacă voi credeți că puteți să “cancel” restul lumii așa după cum faceți cu vocile critice din germania vă urez succes
    politicienii au sacruficat economia pe altarul freneziei gargarei media..
    mai știți niște țări care au făcut exact asta ?
    Estul Europei .
    Germania a urmat exact linia politică a Estului Europei, daaa pentru Est a exista întotdeauna colacul de salvare al Westului.
    Care o să fie colacul de salvare al Germniei ? Polonia lui Sikorsky ? Hmmmmmm
    America sancțiunilor lui Trump și mai apoi ale lui Biden hmmmmm

  14. D-le Marchevici, se parea ca eshti un astru calauzitor, dar vazand ca avem cenzura, pe care Constituzia zice ca a interzis-o, nu pot sa spun decat ca manipulezi lumea, nu mai spun de economia noastra care este sublima , dar lipseshte cu desavarshire. Bolnavii nu sunt mamaligarii noshtri, ca doar peshtele de la cap se impute. Se zice ca retzelele sociale vor fi cenzurate, ka doar adunatura de natzii ce Rabyiile lor le-a promis ca ei vor fi proprietarii cu acte in regule, cca 1500 de goyimi pe cap de ales!Bula. La ce ne ashtepta-m noi aici??? Economia Romaniei a fost aruncata la fiare vechi de kahzari, ex. Pedro Romanu, dupa razboiul Trotzkist din dec.89, shi dupa, ca sa avem acum gettouizarea prin Fund atzii, noua Elita a tzarii = a celor care au fost la furat: ex.general Tziriac, Bombonel Nastase cel cu matusha Tamara, mankurutl Tzapul, cel cu Levantzica lui, tov.Petrov cel cu banii de la Mondialu shi de pe vapoarele tzarii, tov. Manoli, dar sa nu uitam de cel mai rasist tov. rromica Ylici, cel cu WeiSSel, cetatzean HU, shi mai ales cu veishorii lui, 2 reguletzi shi chiar un imparat, cu ale lor coraone din aurul ramas pe la BNR. Chestia asta dupa ghettouizarea culturii de proletcultista Zoie Petre, pupola mankurtului calmuc Tzapul!!! Statul nostru este doar al majoritarilor, iar Ceashka, maskota chibutzului PCR, a luat plasa cand s-a bazat pe chibutzul acesta, care prin Brukner&Ylici l-au ciuruit pe impushkat de Craciun. De ani de zile ne invarti-m in jurul cozii cu aceasta facatura khazara PCR. Cred ca Dictatura ne pashte din nou…
    O zi buna.
    Con

  15. Cu ce să se adapteze economiile europene ? Cu proștii în funcție care pompează bani într-un război inutil și deja pierdut ? Euro-atlantiștii au preferat în loc să își apropie resursele Rusei să le împingă în brațele Chinei, asta a fost politica lor.
    Au lăsat multinaționalele să zburde liber și să mute producția industrială în Asia , iar acum vor să îngroape și ce a mai rămas din agrigultură. Economia lor ”verde” ( un verde de Paris pentru noi) o să ”duduie” de o să traim ce pe vremurile celea ”care au urmat după de după căderea Romei”. Despre politrucii noștri nici nu mai putem pomeni , au îngropat România în epoca de piatră, dar boboru continuă să defileze cu ei și nepoții lor ”scoliți” pe la latrinele universitare ale securității.

  16. Celebra Philips (cine n-a avut pe timpuri macar un produs cu aceasta marca) scartaie din toate incheieturile. Candva de top cu o vechime de peste 100 de ani a ajuns o sandrama datorita Chinei in primul rand. Este simbolul intregii industrii europene care moare iremediabil. Viitorul este in BRICS. Iar Romania nu are nici macar o schita de plan care sa o orienteze spre noul pol mondial al economiei. Ciolacu si Grindeanu construiesc de zor doua autostrazi spre Budapesta !!!

  17. Viitorule european, BRICS o sa fie rentabil doar atunci cînd vă fi o piață de desfacere pentru propriile sale produse înalte calitativ, ceea ce momentan nu este!
    În România este mult mai simplu: țara nu a fost lovită așa de puternic de pandemie ca statele vestice, deci criza se datorează exclusiv cheltuielilor bugetare nesănătoase.
    E îndeajuns să se reducă drastic cheltuielile bugetului de stat, și în primul rînd să se ancheteze activitatea trecută a beneficiarilor de pensii speciale și să se recupereze sumele cheltuite cu ei, și sîntem pe plus!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.