Patriarhia Română explică. Nu există această taxă

Patriarhia Română transmite că nu există o aşa-zisă ”taxă” oficială ”solicitată constrângător” pentru oficierea slujbei de înmormântare, iar în eventualitatea în care un preot ar refuza înmormântarea cuiva în lipsa achitării unei sume, fapta poate fi sesizată autorităţii bisericeşti de care acesta aparţine. 

Reprezentanţii Partriarhiei Române spun, pe de altă parte, că ”foarte rar” au fost semnalate ”cazuri scandaloase de condiţionare (!) a slujbei de înmormântare din partea câte unui preot care cerea, chiar şi unor persoane sărmane, achitarea unei sume obligatorii pentru serviciul religios prilejuit de tristul eveniment”.
”Nu există o aşa-zisă «taxă» oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare. Un ipotetic act de condiţionare comis de un preot care ar refuza înmormântarea cuiva în absenţa achitării unei sume impuse poate fi sesizat autorităţii bisericeşti de care aparţine acesta”, precizează aceştia.
Potrivit sursei citate, Sfântul Sinod a adus, în 2017, precizări privind distincţia dintre ”taxe” şi ”contribuţiile benevole” oferite de credincioşi pentru funcţionarea unităţilor de cult: ”Taxele stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioşi pentru concesionarea şi întreţinerea locurilor de înmormântare din cimitire. Contribuţiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioşi cu ocazia săvârşirii unor Sfinte Taine şi ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial şi are în vedere cheltuielile de funcţionare a parohiilor”.
Astfel, Sfântul Sinod a reiterat interdicţia condiţionării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe, mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuţiile benevole ca donaţie din partea familiei pentru întreţinerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanţe familiilor care au donat banii respectivi.
Patriarhia adaugă că o similară hotărâre anterioară a Sfântului Sinod (2012) specifica şi necesara implicare a preoţilor într-un context legat de incinerare: ”Centrele eparhiale vor lua măsuri în legătură cu îndatorirea clerului de a promova, inclusiv prin forţa exemplului, ajutorarea familiilor îndoliate, pentru ca lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând că înhumarea ar fi prea costisitoare”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. Nu va e rusine sa mintiti in halul asta? Nu va e rusine? E vreun popa sa vina gratis la nunti, botez, inmormantari? Un medic daca primeste sau cere bani, gata, arestat, dar un popa care ia spaga (auzi, daruri, jertfe se numesc) nu pateste nimic. Nu pot sa cred ce citesc, ce nerusinare pe voi.

  2. Cică Nu există o taxă pentru înmormantare,
    dar se zvonește rapid care-i tariful cerut de popi.
    Toti popii așteaptă bani la botez, nuntă, sfințire, maslu, înmormântare si alte ritualuri.
    Foarte ciudat este faptul că oamenii mai practică ritualuri vechi, au așteptări, pretenții, fandoseli
    si își aduc intermediari popi să le satisfacă pretențiile, visele, iluziile.

  3. Ba, de ce mințiți că birjarii? Au dat și la tv că popii nu îngroapă morții daca nu au plătit taxa obligatoriu! In cartea sfântă scrie că: nașterea/botezul, cununia și înmormântarea sunt pomana de la Dumnezeu, adică, nu te costa niciun ban! De ce cereți taxa pe ce e imoral și neortodox? De ce mințiți in așa hal? Cel puțin 500 lei ești obligat să plătești popilor+dascălii la o înmormântare, mai adăugăm si slujba reală până a îl îngropa, slujba la groapa și crește suma la cel puțin 8-900 lei! Apropo, dar la pomana de 3 zile, 40 zile, la 6 luni, la 1 an, de ce cereți bani de la membrii familiei daca totul e pomana dumnezeiasca?! De unde atâția bani, peste 15.000 lei te costa înmormântarea? Apropo, și sicriele costa cel puțin 550-600 lei, afacere popeasca, groapa tot afacere popeasca a cimitirului popesc!

  4. Vedeti ma enoriasilor!! De-aia-i bine ca in aceste vremuri sa ai o minima pregatire militara si permis de port-arma.S-au inmultit lichelele ceva de nedescris.

  5. Patriarhia si Banescu in particular au tupeul enorm binecunoscut al bisericii. Mint de sting, taxa pentru inmormantare, botez, cununie, este ceruta IMPERATIV si nu benevol de 95% din preoti. Toata lumea stie, de aia spun ca mint de sting, cu tupeu. In majoritatea cazurilor dau chitanta dar nimeni nu le verifica contabilitatea, asa ca banii in cele mai multe situatii iau calea buzunarului popii. Altfel nu s-ar explica traiul imbelsugat (desi ei au legamant de saracie) al familiei preotului care nu de putine ori se si afiseaza in limuzina de lux. De unde, ca salariul e foarte mic, daca nu din taxele cerute in numele bisericii si insusite de preot? Clar.

  6. Veche organizatie de control si mulgere. Lipita de putere, oricare ar fi ea. 12.000 de biserici construite in ultimii 33 de ani si niciun spital. Si cand va simtiti rau, sunati la popa, nu la ambulanta.

  7. O escrocherie ramane o escrocherie, la care se adauga, eventual, o pedofilie !

  8. Corul pocaitilor activisti de pe Coti procedeaza la fel si cand este vorba de biserica lui Daniel prin portavocea Banescu care acum nu este pomenit fiind menajat. Activistii folosesc aceleasi texte ca si atunci cand il tavalesc pe IPS Arhiepiscop al Tomisului. Deci razboiul lor este cu biserica ortodoxa.

  9. Inca un exemplu ca in Romania mai marii institutiei se lafaiesc pe banii statului si sunt rupti de realitata evenimentelor care se intampla in structurile pe care le pastoresc..

  10. IN ATENTIA PATRIAHIEI ROMANE ORTODOXE
    Va rugam sa ne scapati de cel mai lacom si hraparet preot, numit ZAIT PETRU, care slujeste la Biserica ortodoxa Breaza, jud. Mures.
    Din acest an (si nu numai) preotul a impus, peste vointa (oricum slaba si slugarnica) a consiliului parohial, urmatoarele taxe anuale obligatorii si de necomentat sau contestst :
    – contributia anuala/persoana = 150 lei (vaduvele si persoanele singure nu mai au reducere 50%) – singura taxa pentru care se elibereaza chitanta (anterior a fost 100 lei/pers) ;
    – cununa anului = 20 lei/pers. (anterior fiind 10 lei/pers). Din acest an cununa anului nu se mai striga duminica ci miercurea si vinerea, ceea ce inmulteste biletele cu 10 lei pentru strigari si pomeniri duminica (cand se stie ca vin la biserica marea majoritate a enoriasilor si vor sa isi auda pomenirile, care s-au mutat strategic miercurea si vinerea ;
    – clopote de vreme mare = 30 lei/fam. (de la 10 lei);
    – curatenie in cimitir = 50 lei/fam. (de la 20 lei, introdusa de 2 ani);
    Taxe impuse la inmormantare :
    – 300 – cina mortului,
    – taxa si curatenie pentru capela mortuara din cimitir = 400 lei ;
    – deschiderea gropii = 150 lei ;
    – trasul clopotelor = 150 lei ;
    – taxa pentru diac (cantaret) = 150 lei;
    – 200 de lumanari mici ti se dau si platesti 200 lei,
    – costul paharului cu vin care se arunca in sicriu si carbunii folositi la chidelnita = 50 – 100 lei;
    – sapatul gropii de catre o echipa tocmita in mod permanent de catre preot, din satul Tonciu, com. Faragau = 1000 lei (din care 200 se returneaza preotului de catre seful echipei de gropari).
    La parastase= 600 lei, bani achitati preotului, fara chitanta.

  11. In completare la primul comentariu, va aduc la cunostinta ce preotul Zait Petru este in pensie din 2023 (dupa 2 ani de amanare a iesirii la pensie) si slujeste in continuare datorita relatiilor pe care le are la Alba iulia, cu toate ca de 3 ani sunt cereri de a fi ocupat acest post de catre alti preoti sau tineri absolventi, comuna fiind la 6 km. de municipiul Reghin. Preotul spune ca nu este la sat de catre irineu de Alba iulia sa plece in pensie, intrucat nu are popa sa puna la Breaza. Ha ha !
    Ne dorim un preot cu credin si frica de Dumnezeu, care sa nu considere comunitatea de enoriasi o sursa de imbogatire. Am dormit destul romani, Treziti-va !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.