Premieră mondială: Taxă pe emisiile de carbon de la vaci şi porci

Danemarca va deveni prima ţară din lume care va taxa emisiile de carbon ale şeptelului, o măsură unică destinată să aducă ţara scandinavă mai aproape de obiectivul său privind ajungerea la neutralitatea emisiilor de carbon în 2045

Începând din 2030, emisiile de metan provocate de flatulenţa bovinelor şi porcilor vor fi taxate cu 300 de coroane (40,2 euro) pentru fiecare tonă de echivalent CO2.

Cinci ani mai târziu, în 2035, nivelul taxei va creşte la 750 de coroane (aproximativ 100 de euro) pentru pentru fiecare tonă de echivalent CO2, conform unui acord convenit la finele lunii iunie între Guvern, o parte a opoziţiei şi reprezentanţii fermierilor, industriei şi sindicatelor.

Textul urmează să fie aprobat de Parlament, care îl va examina după vacanţa de vară.

Pentru Christian Fromberg, specialist în agricultură la Greenpeace, textul „oferă un motiv de speranţă în contextul în care multe ţări dau înapoi cu acţiunile lor în domeniul climatic”. „Chiar dacă taxa pe carbon ar fi trebuit să fie mai mare şi introdusă mai devreme, reprezintă totuşi o etapă importantă”, a spus Christian Fromberg.

În schimb, pentru Asociaţia daneză pentru o agricultură sustenabilă, acordul este unul „inutil”. „Este o zi tristă pentru agricultură”, a estimat Asociaţia într-un comunicat de presă.

„Ca fermier, mă simt inconfortabil să iau parte la un experiment incert care ar putea ameninţa securitatea aprovizionării alimentare”, a spus preşedintele Asociaţiei, Peter Kiaer, reamintind că Noua Zeelandă a trebuit să anuleze o propunere similară din cauza protestelor fermierilor.

Pentru a reduce nota de plată a fermierilor danezi, planul autorităţilor de la Copenhaga prevede o deducere fiscală de 60%. Costul real pentru crescătorii de animale ar urma să fie de 120 de coroane (16 euro) pentru o tonă de echivalent CO2, urmând să crească la 300 de euro cinci ani mai târziu.

Cu toate acestea, calculele Ministerului danez al Economiei arată că, în urma introducerii acestei taxe, aproximativ 2.000 de locuri de muncă ar putea dispărea în sectorul creşterii animalelor până în 2035.

Veniturile generate de taxă vor fi reinvestite în tranziţia ecologică a sectorului agricol. Peste 60% din suprafaţa Danemarcei este alocată agriculturii.

În plus, lăsarea în pârloagă a 140.000 de hectare ar urma să permită majorarea stocării de carbon în sol, pentru a reduce concentraţia de gaze cu efect de seră în atmosferă.

La scară mondială, Danemarca este unul din principalii exportatori de carne de porc, care reprezintă aproape jumătate din exporturile agricole ale ţării, potrivit Consiliului danez pentru agricultură şi alimentaţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

26 de Comentarii

 1. Maine -poimaine ne trezim ca de fapt flatulenta bovinelor e benefica, deoarece imbogateste atmosfera cu metan care se transforma in metanol iar acesta in formiat de etil, adica esenta de rom pentru aromatizarea prajiturilor !

 2. la Brusseles politicienii ioropeni, au rezolvat problema decarbonizarii..!! orice flatulatie a oricarui politician , nu este eliberata instantaneu in natura, ci este condusa in capul respectivului , de unde va fi eliberata controlat,[ sau nu] sub forma de idei progresiste , in plenul camerelor ! deci, se poate ….

 3. taxa pe prostie, cand se aplica?
  Din toata poluarea mondiala, omul este vinovat cu 1,5% iar natura cu restul.
  Si apoi noi punem pungi la curul vacilor si chinezii au industrie la greu. Oare poluarea de acolo, ramane doar in Asia?..

 4. Scumpesc carnea sa nu o poti cumpara si iti vor baga carne de plastic pe gat fabricata de corporatii. Asta e afacerea. Nu are de a face cu
  carbonul.

 5. O alta certitudine:
  plantele, deci si mincarea noastra, au nevoie de CO2.
  Acum in atmosfera, circa 0,04% este CO2.
  Daca nivelul CO2 ajunge la 0,02%, adio vegetatie.
  Reducind CO2 in atmosfera, reduci practic mincarea iremediabil.
  Daca mai si reusesti sa reduci radiatia solara si temperatura…
  Atunci…viermii si sobolanii sint delicatese. Asta dupa ce ne apucam si de canibalism.

 6. Oricum…sintem prea multi pe pamint.
  Chestia asta este in lucru de multa vreme.
  Solutii au si deja se aplica..pandemii, crize, razboaie…
  dar trebuie sa vrem noi mai intii sa ne reducem.
  Bine…exprimare gresita…voi trebuie sa vreti sa va reduceti. Nu noi.

 7. Dar taxa pentru plimbările globaliștilor cu aeronave de lux ,care într-adevăr poluează ,pe când se aplica ,poate îl mai îmblânzim și noi așa pe turistul nostru Nr 1 werner ,care face ferfeliță bugetul țării și așa greu încercat

 8. Danemarca este prima țară din lume care va taxa emisiile de BASINI ale septelului.
  Fermierul DANEZva avea obligația de a sta zilnic la CURUL septelului și va număra într-un „registru UE”, FASUL fiecăreia vaci

 9. Totusi, vacile si alte animale produc ingrasamant natural- balegar, iar asta ar trebui sa se ia in consideratie si sa compenseze cumva flatulentele.

 10. Nicio singura masura luata impotriva poluarii aerului sau marilor nu e realizabila fara acordul si actiunile tuturor tarilor industrializate. Ce face acum ue nu are logica, e sinucidere economica si infometare, la ordin.

 11. Cine si cum va masura basinile animalelor?s-a facut vreo metodologie,s-au stabilit responsabilii?cum va arata oare aparatul de numarat calitativ si cantitativ basinile?se va da spor de toxicitate?daca vaca basinoasa e nemteasca,nu daneza,se va plati aceasta taxa in danemarca?

 12. Păi bine bre ciumete,. hai că-ți dau o taxă,, \Dar tu imi garantezi că de maine, de săptămîna viitore, sau de la anul nu va fi caniculă și nu va fi poluare ?? Dacă le faci, e OK,.. Dar de nu,.. apoi să arzi in boambele livrate ukrainei..care nu poluează..

 13. Si cu cargourile cum ramane? Pe an un cargo polueaza cat 100 000 de automobile. Cand reindustrializam? Cand dam lege sa consumam produse locale fara a importa produse identice? Cand taxam cu seriozitate tot ce se importa? Cand terminam cu CET-urile care incalzesc planeta mai inainte de a incalzi apartamente? Cand finantam nerambursabil centralele individuale care incalzesc strict locuintele? Cat CO2 produce un tanc? Dar un port-avion? Cate milioane de bizoni erau acum 300 de ani, un bizon echivalentul unei 1,5-2 vaci?

 14. Si la ce foloseste asta daca India, China si mai toata Asia are in vedere dezvoltarea productiei de energie din combustibili fosili de 10 ori fata de nivelul actiual ?

  Ramine CO2ul in Asia ?

 15. Bine, dar cu basinile umane ce facem? Nu vad diferenta ptr natura !!
  Contor de gaze in fundul fiecarui danez si apoi plata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.