”Complot criminal” – procesul lui Trump, încheiat înainte de a începe

Donald Trump este acuzat de procurorii din New York că a pus la cale un ”complot criminal pentru a truca alegerile din 2016”. ”A orchestrat un complot criminal pentru  falsifica alegerile din 2016” și a ”mințit în documente contabile în formă repetată” pentru a ascunde ”complotul”, a acuzat Matthew Colangelo, unul dintre procurori.

Acultând asemenea acuzații, și mai cu seamă relatările gonflate din marile ziare americane, s-ar părea că dosarul Russiagate inițiat din timpul administrației Obama-Clinton este o joaca de copil – acum, se pare că Donald Trump va fi condamnat și scos definitiv din politică. În realitate, avem de-a face cu un dosar în care Trump este acuzat pentru un delict –  a plătit pentru tăcerea unei starlete porno pe perioada campaniei prezidențiale din 2016. Mai grav este că banii respectivi ar fi fost plătiți, inițial, din fondurile de campanie.

Dosarul lui Trump este instrumentat de procurorul democrat din districtul Manhattan (procurorii districtuali sunt aleși asemeni politicienilor în SUA). Amintitul Colangelo este unul dintre procurorii care lucrează în subordinea democratului Alvin Bragg. Procurorul este ajutat de un fost oficial din Departamentul Justiției din administrația Biden, care s-a alăturat, mai mult sau mai puțin întâmplător, echipei lui Bragg pentru instrumenta dosarul împotriva lui Trump. În paralel, Trump are de-a face cu un alt proces, de data aceasta al procuroarei democrate Letitia James. Mai sunt și acuzații din partea unui alt procuror democrat, Fani Willis, din statul Georgia. Mai există încă două inculpări venite din partea unui procuror numit de Departamentul Justiției sub administrația Biden. Miza cea mare o are însă primul proces, pentru că este singurul care are mari șanse să ajungă la un verdict înaintea alegerilor prezidențiale din luna noiembrie.

Marea întrebare este nu ce va face Justiția cu Donald Trump, ci ce vor democrații de la Justiție. Iar răspunsul este: sabotarea campaniei prezidențiale a celui care este candidatul de facto al Partidului Republican la președinție și obținerea unei condamnări îniantea alegerilor din noiembrie.

Președintele Joe Biden are o mulțime de vulnerabilități în campania prezidențială – o rată de aprobare de doar 35%, o formă fizică și mentală deloc de invidiat, inflația și mai cu seama imigrația și haosul de la frontiera cu Mexicul, la care se adaugă și situația din Orientul Mijlociu. De aceea, este foarte important ca Donald Trump să fie țintuit de un scaun într-o sala de judecată din New York (unde echipa sa de campanie nu-i poate organiza decât evenimente electorale minore), în timp ce Joe Biden se poate deplasa în state cheie pentru alegeri, precum Wisconsin sau Pennsylvania.

Faptul că din dosarul împotriva lui Trump au fost disjunse o mulțime de alte dosare, ajungându-se la peste 80 de capete de acuzare împotriva fostului președinte, a fost un alt obiectiv al rivalilor democrați, deoarece ”complotul criminal” pentru fraudarea alegerilor atrage publicul și strică imaginea lui Trump înainte de alegeri. Și, pentru că se întâmplă în America, nu poate fi exclusă și satisfacția pe care rivalii politici o au atunci când Donald Trump este obligat să arunce cu zeci și chiar sute de milioane de dolari din averea sa pentru a se apăra.

Al doilea mare obiectiv al democraților este îndepărtarea alegătorilor nehotărâti de Donald Trump. De aceea, adevăratul verdict al acestui proces va fi nu cel pronunțat de jurați, ci de sondajele de opinie și, în cele din urma, de mașinile de vot. La finalul lunii martie, înainte de începerea acestui proces, 12% dintre cei intervievați într-un sondaj al Quinnipac University arătau că o eventuală condamnare îi va face și mai mult să voteze cu Trump, în vreme de 29% spuneau că asta i-ar îndepărta de Donald Trump. 55%  arătau că procesul lui Trump nu îi va influența. Acum, când procesul a ajuns în a doua săptămână, sondajele au rezultate asemănătoare: 15%, 21%, respectiv 62%. Există o creștere a alegătorilor nehotărâti, iar aceste câteva procente sunt miza democraților. Chiar daca, în cele din urmă, Trump va fi condamnat pentru un delict minor, important va fi câți alegători au fost convinși, prin mulțimea de acuzații aberante, prin acoperirea mediatică agresivă, să nu mai voteze cu fostul președinte.

Nu că verdictul nu ar conta. The American Conservative a scris despre cât de greu a fost de asigurat o minimă imparțialitate a celor 12 jurați din acest proces. Cei ajunși în ultima etapa a selecției au trebuit să răspundă la un chestionar cu 42 de întrebări. Una dintre întrebări era despre sursele de informare ale juraților. Marea majoritate se informează din The New York Times, un ziar despre care până și agenții FBI ”mânjiți” în afacerea Russiagate au spus că a fost foarte implicat în acțiunea statului profund de a delegitima alegerea lui Donald Trump la Casa Albă. Un singur jurat citește New York Post, ziarul care a inițiat scandalul laptopului lui Hunter Biden, fiul actualului președinte, și un singur jurat se uită la Fox News, o televiziune consi

derată favorabila lui Donald Trump (dar acest partizanat este discutabil). Având în vedere de unde își iau jurații informațiile, The American Conservative concluzionează că procesul de la New York s-a terminat înainte de a începe – Trump va fi condamnat, iar, până la acel moment, va pierde săptămâni bune de campanie și va fi supus unor campanii de presa alimentate de acuzațiile procurorilor democrați.

Dacă reeditarea luptei Trump-Biden va fi la fel de strânsă ca în 2020 (și sondajele arată că va fi o luptă strânsă), orice tertip juridic de a transforma un delict într-un mare complot criminal și a înmulți capetele de acuzare poate fi decisiv în punct de vedere electoral. Un proces pentru care altfel procurorii nu ar fi investit nicio resursă poate fi hotărâtor pentru alegerile din acest an.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

28 de Comentarii

 1. Democrație, buey, nu Autocrație…
  KooKooveaua să ia notițe, măR😜g !

 2. Viktor Orban – calul troian al lui Putin în Uniunea Europeană – l-a descris pe Trump drept „un om al păcii. Dacă americanii nu dau bani și arme, alături de europeni, războiul e gata. Și dacă americanii nu dau bani, europenii singuri nu pot finanța acest război. Și atunci războiul e gata“.

  Atât Orban, cât și Trump folosesc terminologiile propagandei rusești pentru a evita să spună direct că, de fapt, se referă la înfrângerea Ucrainei și ocuparea ei de către Rusia.

  Donald Trump a stârnit îngrijorare în Europa – mai ales printre membrii NATO de pe flancul estic – când a afirmat, zilele trecute, că va încuraja Rusia să atace-i atace pe aliații Americii dacă aceștia nu contribuie cu cel puțin 2% din PIB la bugetul defensiv al NATO. Actualul președinte Joe Biden a reacționat imediat, calificând drept „prostești, rușinoase și neamericane“ anunțurile lui Trump.
  Eu cred ca orice om cu IQ cat de cat,nu isi mai face griji privind revenirea la Casa Alba a lui MAGAputina

 3. Mai terminați cu prostiile! Justiția e alba in America nu de partea brunetilor care vor demolarea statuilor. Trump va fi hărțuit pentru a câștiga alegerile!

 4. subiect irelevant fata de ceea ce este. de fapt cam 99,9% din articolele de presa sint subiecte irelevante pentru ca nu pleaca de la realitatea sufletului uman. iar presa nu are nicio dorinta de a cauta sa inteleaga cine sintem, de ce sintem capabili cu adevarat, de unde am venit si care sa fie tinta noastra ca si colectivitate. ce aseaza presa la baza societatii este perpetuarea narativului puterii care isi doreste numai controlul. cu asta este ocupata toata ziua si cu asta ne tine ocupati zi de zi de zi…

  lidershipul uman politic, economic, militar, religios este compromis! de ce sa traim mai departe in povestea lor? absolut inutil.

 5. „sabotarea campaniei prezidențiale a celui care este candidatul de facto al Partidului Republican la președinție și obținerea unei condamnări înaintea alegerilor din noiembrie.” – asta e miza globalistilor din spatele batrinului uituc si ramolit.
  Insa daca republicanii au dat unda verde pt miliardele pt Israel si Ucraina – poate ca s-a facut un deal cu democratii.Altfel republicanii ramin fara candidat la alegeri.Populatia nu conteaza la vot – 10% sunt jankis, 25% consumatori ocazionali , 50% saraci lipiti iar restul vai de mama lor! Perioada actuala americana seamana mult cu incercarea unuia cazut in apa adinca, care nu stie sa inoate si da din miini si din picioare fara succes! BRICS se inalta falnic la orizont!Romania este iar de partea gresita a istoriei!

 6. Alegerea este simpla .Un Trump aflat in partea acuzatilor si un alt Trump ce ne este auto prezentat in discursurile publice .Care dintre ce doi va cistiga sufragiile sau care va deziluziona electoratul.Un Trump ce nu isi mai poate folosi discursul politic va dezamagi pe multi .Practic ceea ce Haley a facut la nivelul Partidului Republican vor face si procesele impotriva lui Trump .Deja votul din Camera, ce a oferit cistig Ucrainei ,ne arata o noua situatie .Trump nu mai are majoritatea deciziei in Partid si lucrurile se vor agrava pe masura ce Jhonson devine politicianul ce are in mina viitorul Partidului Republican .

 7. Americanii sunt clar luați de proști.. Auzi bre ”complot criminal”, atunci cînd ești in cursa, ești candidat și opozant al acuzatorului. Adică de ce doar pe urmă vede complotul criminal ? De ce acu vine cu o ”justiție” evident mituită sau partizană măcar spre a opri din cursă pe cel care are mai multe șanse.? Asta o fi in regulă ?? E democrație, stat de drept și ”politicaly corect” ?? Apropoo, ai văzut mesajul lui Trump pentru participanții la CPAK de la Budapest, unde au fost reuniți pe un congres de două zile democrații adevărați, suveraniștii naționaliști și mai toți oamenii care vor pace, nu război.. Romînu a uitat să se uite peste graniță, nu e lumea slugilor și a borfașilor, deci e dezinteresat.

 8. Nu are nicio importanta daca Trump iese sau nu presedinte al SUA…Desi imi este mult mai simpatic ca persoana decat Biden, Trump presedinte poate sa il abata pe Putin de la justetea cauzei pe care a inceput – o, amagindu- l cu falsa prietenie. Prefer grobianismul lui Biden decat prietenia lui Trump, care nu e decat smecheria omului de afaceri…Gorbaciov a fost prostit tot de si cu prietenia amerloca….In rest, sistemul politic numit democratie Westminster nu este decat o confruntare intre Mafii identice…E normal ca fiecare sa incerce a – l infunde cu Justitia pe mafiotul adversar…Justitia cu asta se ocupa, e o scula cu care o Mafie o razbeste pe alta mimand democratia si Statul de Dtept…Castiga Mafia care momentan dispune de mai multi bani pentru hrana propagandei si Justitiei…In joc sunt vagoanele de dolari pe care Mafiile politice si le disputa…

 9. Sluga își recunoaște stăpânul după pantofi. Așa că ce contează pentru noi cine câștigă alegerile în America, dacă ambii candidați se încalță de la aceeași firmă?

 10. Cui CONVINE starea „FIZICA si MINTALA” a lui Joe Biden,pentru a re-deveni președinte SUA !??.
  Astept un COMENTARIU competent!.

 11. Lupta crincena a perciunatilor impotriva umanitatii se da inclusiv pe teritoriul USA.

 12. Dacă Trump este tatăl complotului criminal atunci cum îl numim pe Poroșenko care a răsturnat guvernul ucrainean? Ce ipocrizie..!! La superlativ..

 13. Sic transit gloria Murikii. Swampul câștigă detașat împotriva electoratului batjocorit exemplar de data asta în cel mai stalinist mod, spre a nu mai avea nici o iluzie sau speranță pentru viitor împotriva stăpânirii, continuând, la pas, demolarea efectivă și completă a ceea ce a fost odată intitulat”the land of the brave” și aservirea sa completă leadershipului financiar-bancar Davos care-i va desăvârși prăbușirea. Vești cât se poate de proaste pentru noi pentru că de prăbușirea asta suntem legați strâns prin datorii și dezastrul ne va parveni via București unde avem slugi obediente până la nivelul de preș de șters pantofii. Viitorul, cu mici și nesemnificative diferențe îl puteți citi în „1984” al lui G.Orwell.Omenirea a intrat în marșarier cu pedala la podea. Următoarea stație, Europa din Dar al Harb(ținutul războiului, arab), anunțată de tâmpițelul Micron. Călătorie sprâncenată.

 14. Pentru Romania , dar nu numai alegerea bideului sau trumpfului e acelasi lucru! Tot colonii ale licuriciului raman, dar jumulite si mai tare de gasca de kazari americani Ca e acelasi lucru, nu v-ati convins cand bietul inculpat ni la pus ambasador pe Zaharovici , evreul din botseni De bagarea la zdup a lu dragniiia , nu mai vorbesc!

 15. Moshorogii de la Davos sunt disperati rau. Tara „libertatii” mai suporta violul continuu al Justitiei ?!

 16. Situația juridică în care a fost pus Donald Trump a fost comparată de mulți observatori vestici cu aceea a lui Imran Khan din Pakistan. Înlăturarea din viața politică a pakistanezului a fost decisă de serviciile secrete ale armatei. Trump a acuzat în repetate rânduri comunitatea serviciilor de informații americane încă din 2016 de fabricarea de dosare false despre el, deci comparația dintre SUA și Pakistan pare una pertinentă. Mulți suporteri democrați ar dori ca și Trump la rândul său să ajungă la pușcărie.

  Nu știu cum vor evolua lucrurile în continuare sau cine va câștiga alegerile prezidențiale americane, însă ce se întâmplă în prezent aruncă în derizoriu însăși noțiunea de democrație americană.

 17. Nu cred ca vreo tara e proasta sa se inarmeze de zor,ca zice Trump 2% dupa care ,in caz de razboi,sa piarda teren,ca Trump nu mai zice nimic,canta cucurigu.
  Le-a mers cu Ucraina pe care au tradat-o ca sunt prosti ucrainienii si cred in americani,dar nu l-a infinit

 18. Si astia ne acuza pe noi de coruptie! Deci, in America justitia nu e independenta, ci aliniata politic, oficial. In Romania, justitia e condusa de securitate, care are toate culorile politice, dar se lauda ca e independenta. Siktir!

 19. Ce nu prea spune articolul asta e faptul ca nu exista capete de acuzare care sa-l opreasca pe Trump sa candideze si, probabil, sa castige prezidentialele! Chiar de-ar ajunge in puscarie, castigarea alegerilor va duce la scoaterea lui din puscarie si instalarea la Casa Alba. Suna ca o aberatie dar e mai putin asa decat evaluarea „din burta” a Mar-a-Lago la vreo douazeci si ceva de milioane de coco, atata timp cat profitul verificabil e de peste 20 de milioane pe an! Oricum, sta toata planeta si se mira de circul numit „democratie” din SUA!

 20. Trump este vinovat ca a incercat sa falsifice alegerile din 2020 dar ce altceva ar fi putut face caci stia ca Biden va incepe razboiul termo-nuclear total care acum se desfashoara deocamdata in U-Kraina dar va fi curand extins de Biden shi tot Biden va folosi armele termo-nucleare in acest razboi. Trump stia de aceste intentzii ale lui Biden shi stia ca Trump, familia lui shi milioane de oameni vor fi ucishi de Biden. Evident daca totzi Americanii ar fi intzeles asta nu ar fi luat Biden 81 de milioane de voturi dar Biden shi presa obedienta lui au mintzit in campania electorala shi astfel ei nu Trump au falsificat alegerile.

 21. Bine a spus Frank Zappa: ” Politica este divizia de entertainment a complexului militar industrial”.

 22. Cei care cred că România e o țară de pe Marte in ar face bine să privească retrospectiv discursul idiot-optimist al marinerului prezident din 2008 când se credea izolat de porcăriile Lehman-bros & koteria.Azi, cu rusul bubuind la frontiere, nu e chiar indiferent dacă decrepitul”își asumă răspunderea” războiului, implicând NATO la cheia swampului tâmp cu ochii după un război profitabil prin procură.Rahatul aruncat în capul lui Trump ne cam privește pe toți, el fiind singurul cu mintea la posesor, dincolo de ce latră lepădăturile neofasciste ale stângii de caviar americano-occidentale.

 23. Calin scrie ce citeste din presa. Depinde insa si din ce presa citeste.

 24. Excelent citatul Croco. Din păcate d’alde Charlie Brown rulz azi iar filozofeala e croita sexual spastic style.

 25. Oricine ar ieși președinte, America e pe făraș, și nu va mai fi niciodată pe făgaș, adică pe drumul spre echitate socială, ci pe drumul pierzaniei.
  Elefantul dus de nas de șoricel( Israel) a ajuns cu un picior în groapă, dar se pare că-l va trage cu el în prăpastie și pe șoricel 😎

 26. Axon, Gorbaciov a fost dus de nas de americani, dar Putin stie bine cine sunt americanii, el nu are deloc incredere in nici unul din ei, fie ce el este Trump, fie ca este Biden! Putin a fost colonel KGB care a lucrat multi ani in Occident si cunoaste bine cine sunt astia, iar Gorbaciov a fost un politician slab, ceea ce este o uriasa diferenta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.