„Cazul Iulius Filip” loveşte din nou

DOCUMENTE / Reţeaua Securităţii de ieri şi de azi: Iohannis – Lazăr – Muşat

Fenomenală emisiunea „Actualitatea românească” de vineri a Sorinei Matei la B1 TV despre „Cazul disidentului Iulius Filip”! Din punctul meu de vedere, aceasta este cel mai spectaculos act de presă pe marginea acestui subiect, lărgind cu mult spectrul în care a fost analizat pînă acum subiectul fostului disident Iulius Filip, devenind, în acest fel, piatră de moară la gîtul torţionarului Augustin Lazăr, precum şi la gîtul tuturor celor care îl susţin, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, la care se adaugă şi avocatul Gheorghe Muşat.

Prima parte a emisiunii s-a focalizat pe decizia incredibilă a „Grupului de Dialog Social” (GDS) de a-i oferi Premiul GDS tocmai lui Augustin Lazăr, acordat în februarie 2019, festivitatea urmînd să aibă loc săptămîna viitoare:

În timp ce Gabriel Liiceanu, Andreea Pora, Laura Ştefan şi ceilalţi membri GDS au refuzat să explice cum au luat această decizie şi de ce nu i-au retras premiul, anulînd festivitatea de miercuri, eurodeputatul Cristian Preda a intrat în direct prin telefon, făcîndu-se efectiv de rîs cu explicaţiile sale.

DOCUMENTE EXCEPŢIONALE DIN DOSARUL DE URMĂRIRE INFORMATIVĂ A LUI IULIUS FILIP

Partea a doua a emisiunii Sorinei Matei a fost colosală. Realizatoarea a scos din arhivă documente uluitoare din dosarul de urmărire informativă (care este altceva decît dosarul anchetei penale), între ele aflîndu-se şi patru „Note informative” ale unor colegi de celulă cu Iulius Filip, care completează tabloul acestui fenomenal disident, în faţa căruia ar trebui să ne înclinăm cu toţii!

Culmea este că aceste „Note informative” fuseseră publicate încă din 29 ianuarie 2010, într-o anchetă mult mai amplă pe site-ul https://asymetria-anticariat.blogspot.com, numai că, din păcate, atunci, în România, numele lui Iulius Filip nu era decît foarte puţin cunoscut, deşi în străinătate el era erou înainte de Revoluţie! Le reproducem integral mai jos, aşa cum au apărut în 2010:

– 1. „DECLARAŢIE

Penit.Buc., secţia specială, cdt.secţie cpt.Stroiescu, cdt. Penit. Borcan Constantin (Asteriscurile reprezintă anonimizări C.N.S.A.S. care nu au putut fi eliminate – n.a.)

Subsemnatul Ilie Ion născut la 17 octombrie 1938 fiul lui Toma şi Maria, în prezent deţinut în Penitenciarul Bucureşti condamnat la 6 (şase) ani pentru propagandă declar următoarele:

Mă aflu în camera nr. 141 în care este deţinut şi FILIP IULIUS, de la data de 19 noiembrie 1982. Am constatat încă din primele zile că FILIP IULIUS este recalcitrant, în sensul că nu respectă programul de cameră, fiind gălăgios şi foarte nervos. Faţă de faptul că ceilalţi deţinuţi au manifestat regrete pentru faptele comise, Filip Iulius s-a manifestat jignitor la adresa celorlalţi deţinuţi din cameră zicându-le că sînt fricoşi şi reeducaţi.

De câteva ori cînd a fost sfătuit mai insistent să se potolească a sărit la bătaie. Astfel că aşa s-a întîmplat cu deţinutul Iordănescu, cu şeful de cameră Ilie Ion şi cu deţinutul * . Deţinutul FILIP IULIUS prezintă stări de nervozitate excesivă, rîde sau plînge fără motiv, cîntă cu voce tare.

Fiind seara la televizor, toţi cei din cameră, FILIP IULIUS s-a manifestat ironic cu privire la unele emisiuni..”.

DUI Iulius Filip – fila 136

– 2. Declaraţie

Penit.Aiud, cdt. RUS VASILE, securist lt col LAZĂR GH, plt ISPAS, 1983 – 1987.

Subsemnatul Borbely Erno, născut la 30.03.1951, fiul lui Ioan şi Iuliana, condamnat la 7 ani închisoare pentru asociere la acţiuni C.S.S., declar următoarele:

Deţinutul Filip Iulius are dese momente de manifestare duşmănoase, atît la adresa conducerii de partid şi de stat, cît şi la adresa organelor de securitate şi a cadrelor penitenciarului.Aceste manifestări sînt de cele mai multe ori spontane, începe să vorbească de unul singur, fără să fie în discuţie cu vreun coleg de cameră. Este de ajuns, de exemplu, să audă la difuzor ceva cu ce el nu este de acord şi deja începe să vorbească în sensul mai sus arătat.

Într-o duminică, în luna noiembrie 1986, am fost scoşi la televizor numai două camere, 66 şi 67. Filip Iulis a refuzat să iasă, spunînd supraveghetorului că nu va ieşi pînă nu vor fi scoşi şi ceilalţi deţinuţi, din celelalte camere. Supraveghetorul i-a explicat că nu are ce să facă, aşa a primit ordin şi trebuie să-l respecte, iar în cameră nu poate să rămână singur. După multe insistenţe ale supraveghetorului a ieşit dar a stat cu spatele la televizor, spunînd că asta este dreptul lui de a se manifesta.

Am aflat de la colegii de cameră, respectiv de la * şi * că Filip Iulius de mai multe ori s-a legat de ei pentru modul cum au trăit afară, înainte de a fi arestaţi. S-a legat de faptul că au trăit în prea mare bunăstare, că au avut mulţi bani obţinuţi pe căi ilegale, pe * l-a făcut hoţ, iar pe * escroc. Din cîte am înţeles eu, aceste vorbe ale lui Filip sînt şi cauza neînţelegerilor dintre ei.

De două ori s-a legat şi de deţinutul * şi anume de faptul că un bărbat aşa de tînăr şi originar de la ţară de unde a putut …”

DUI Iulius Filip – fila 136

 

– 3. Informare

Penit.Aiud, cdt. RUS VASILE, securist lt col LAZĂR GH, plt ISPAS

Subsemnatul Borbely Erno, născut la 30.03.1951, fiul lui Ioan şi Iuliana, condamnat la 7 ani închisoare pentru asociere la acţiuni C.S.S., vă aduc la cunoştinţă următoarele:

În urma unei discuţii ce a avut loc în cameră, în săptămîna 28 iulie – 2 august a.c., între deţinutu Filip Iulius şi Marcu Gheorghe, cît şi din altele mai scurte, fragmentare şi din unele aluzii am aflat următoarele:

Deţinutul Filip Iulius are intenţia să-i convingă pe deţinuţii cu infracţiuni de natură politică să formuleze şi să înainteze către Consiliul de Stat o cerere prin care să solicite să li se acorde statutul de deţinuţi politici şi toate drepturile ce decurg din aceasta. Această cerere ar urma să fie înaintată procurorului care vine în penitenciar ca să participe la şedinţele comisiei de liberare condiţionată. Conform planului lor, nu toţi deţinuţii cu infracţiuni C.S.S. ar urma să semneze cererea, ci numai cei în care “se poate avea încredere”.

Pentru punerea în aplicare al acestui plan Filip Iulius a discutat cu deţinuţii Drăghici Ion, Năstăsescu Gheorghe, Purcaru Constantin şi Iancu Lucian Spiru. Au căzut de acord să amîne întocmirea cererii pînă la ieşirea lui Iuga Dumitru de la restrictivă, ca să se sfătuiască şi cu el.

Discuţia mai sus amintită, dintre Filip Iulius şi Marcu Gheorghe, a avut la iniţiativa primului, cu intenţia de a-l convinge pe celălalt ca să i se alăture şi el formulării şi semnării cererii. Marcu Gheorghe i-a spus că este de acord cu ideea lor, dar a refuzat să se alăture acţiunii, motivînd că mai are puţină pedeapsă de executat şi că în luna septembrie intră în comisie şi nu vrea să-şi creeze probleme, neplăceri. L-a asigurat pe Filip Iulius că n-o să-i spună nimănui nimic despre cele discutate.

Tot din această discuţie a reieşit şi faptul că şi Iancu Lucian Spiru a refuzat propunerea lui Filip Iulius, spunînd că nu se asociază la astfel de acţiuni, are pedeapsă prea mare şi vrea linişte, vrea să fie lăsat în pace.

Ceilalţi deţinuţi enumeraţi mai sus sînt de acord cu iniţiativa lui Filip Iulius de a pune în…”

DUI Iulius Filip – fila 165.

 

– 4. Notă informativă privind pe FILIP IULIUS

Sursa: MIRON (Muşat Gheorghe – precizare autor) / Lt. col. Lazăr Gh. / 14.10.1986.

Înch. Aiud, şef secţie lt.mj. Trifan, plt.Ispas.

„După pedeapsa cu izolarea pe care a primit-o în luna august am remarcat o schimbare în comportarea lui FILIP IULIUS în sensul că a devenit mai reţinut în comentariile sale politice cît şi în relaţiile cu ceilalţi colegi de cameră schimbare datorată şi faptului că a primit reproşuri din partea fiecăruia, datorită atitudinii şi comportării lui în cameră şi în special datorită unor comentarii despre unii colegi de cameră, comentarii făcute în lipsa acestora. (Şi faţă de alţi deţinuţi de pe secţie). Ca urmare convorbirile lui cu ceilalţi colegi de cameră sînt reduse şi în general se rezumă la aspecte lipsite de importanţă.

Sporadic, îşi manifestă nemulţumirea faţă de unele evenimente politice şi economice interne şi faţă de situaţia economică din ţara noastră, îndeosebi cu ocazia citirii unor articole din presa zilnică sau cotidiene săptămânale.

În astfel de situaţii criticile lui sînt îndreptate împotriva Partidului Comunist Român, conducerii superioare de partid şi politica internă promovată de P.C.R. Contestă legitimitatea procesului de industrializare a ţării noastre luate de conducerea de partid şi de stat pe plan economic şi social îndeosebi după Congresul al IX-lea. Contestă deasemenea activitatea P.C.R. între cele două războaie mondiale şi consideră că mijloacele de publicare în masă dezinformează populaţia asupra acestei perioade cît şi în ceea ce priveşte prezentarea evenimentelor care au avut loc după anul 1944. Este un subiect asupra căruia Filip Iulius revine adesea dar de fiecare dată exprimă aceleaşi puncte de vedere şi anume că înainte de 23 august 1944 în România exista democraţie şi că după această dată a fost instaurat “regimul dictaturii.”

DUI Iulius Filip – fila 166.

Dintre toate aceste „denunţuri” împotriva lui Iulius Filip, ultimul (publicat de Sorina Matei pe Facebook-ul său) atrage în mod special atenţia: cel semnat „MIRON”, în spatele căruia se ascunde numele GHEORGHE MUŞAT, nimeni altul decît celebrul avocat al firmei „MUŞAT & Asociaţii”.

Toate documentele de mai sus trebuie citite cu mare atenţie, căci ele arată profilul uluitor al disidentului Iulius Filip, un om atît de luminos, încît nici măcar în penitenciarul Aiud, după zeci de zile de carceră severă, legat în lanţuri de vestitul „belciug”, n-a renunţat la principiile sale, la crezul său.

CE-I UNEŞTE PE KLAUS IOHANNIS, AUGUSTIN LAZĂR ŞI GHEORGHE MUŞAT?

Poate părea surprinzător pentru mulţi, dar readucerea în discuţie a denunţurilor lui Gheorghe Muşat (alias „Miron”), apărute prima oară în 2010, complică şi mai mult situaţia lui Augustin Lazăr, avînd repercusiuni directe şi asupra lui Klaus Iohannis, cel care-l ţine în braţe de atîta timp, deşi avea obligaţia să-i semneze revocarea imediat după ce ministrul Justiţiei i-a cerut-o!

Pe baza informaţiilor cunoscute de opinia publică, noi am întocmit schema acestei „caracatiţe”, devoalată în chip surprinzător de dosarul de disident al domnului Iuslius Filip, pe care vă invităm s-o urmăriţi cu atenţie:

Pentru înţelegerea acestei scheme a „Caracatiţei” de mai sus, reţineţi următoarele date semnificative:

– Turnătorul Gheorghe Muşat a scris un denunţ împotriva lui Iulius Filip către Securitate. În baza lui, penitenciarul l-a pedepsit cu zile de izolare.

Augustin Lazăr, ca preşedinte al Comisiei de liberare condiţionată, lua act de pedeapsa dictată de penitenciar şi i-a amînat liberarea condiţionată.

Augustin Lazăr este cel care i-a închis cu NUP sau prin casare multe dintre dosarele penale deschise împotriva lui Klaus Iohannis, în timp ce acesta era primarul Sibiului.

Klaus Iohannis l-a numit pe Augustin Lazăr Procuror general al României şi tot el se opune revocării acestuia la propunerea ministrului Justiţiei.

– În procesul de integritate, Klaus Iohannis a fost apărat de casa de avocatură Muşat&asociaţii, aceeaşi care o apără şi pe Carmen Iohannis.

– Cercul se închide prin dezvăluirile lui Radu Vancu, de la „Timpul”, care a spus că volumul „Pas cu pas” a fost scris de cei din redacţia revistei „Observator cultural”, proprietatea familiei Gheorghe Muşat, mai exact a Fundaţiei „Observator cultural”, al cărei preşedinte este Carmen Muşat, soţia lui Gheorghe Muşat!

Să analizăm pe scurt şi pesonajele acestei „Caracatiţe”, care sînt legate ombilical de „Cazul Iulius Filip”:

– GHEORGHE MUŞAT. A fost timp de 13 ani ofiţer de securitate (1970-1983) şi, la un an după ce a plecat din Sistem, a fost arestat şi condamnat, executînd pedeapsa la Penitenciarul Aiud. Aici a fost racolat de către foştii săi colegi din Securitate pentru a-şi turna colegii de celulă din penitenciar! Conform CNSAS, Gheorghe Muşat a întocmit 100 de denunţuri sub numele conspirativ „MIRON”, între care şi despre Iulius Filip, aşa cum vedeţi în facsimilul de mai sus!

Cei care au avut în anii ’90 acces la întîlnirile AFDPR îşi amintesc că Gheorghe Filip apărea deseori la braţ cu Constantin Ticu Dumitrescu, beneficiind de simpatia tuturor pentru anii petrecuţi la Aiud. Pe atunci, însă, nimeni nu ştia că Gheorghe Muşat era „Miron”, turnătorul de la Aiud!

În anul 2010, CNSAS îl declară „colaborator al Securităţii ca poliţie politică” şi cîştigă procesul în primă instanţă, numai că la ÎCCJ, condusă atunci de Livia Stanciu, Gheorghe Muşat cîştigă procesul în recurs şi părea că totul era rezolvat. În proces, a fost prezentat inclusiv denunţul împotriva lui Iulius Filip, numai că, la vremea aceea, numele disidentului nu era atît de cunoscut, aşa încît denunţul lui Gheorghe Muşat a trecut neobservat.

Numai că, explodînd din nou „Cazul Iulius Filip”, turnătoria lui Gheorghe Muşat devine relevantă nu numai pentru implicaţiile din 1986, cînd disidentul Filip era amînat la liberare condiţionată de Augustin Lazăr, pe baza acestor denunţuri ale lui Muşat, ci şi pentru că acelaşi Gheorghe Muşat avea să devină avocatul familiei Iohannis, iar soţia lui Muşat, Carmen Muşat, redactor şef al revistei „Observator cultural”, avea să se implice direct în redactarea cărţii „Pas cu pas” a lui Klaus Iohannis! Acelaşi Klaus Iohannis care refuză revocarea lui Augustin Lazăr!

CARMEN MUŞAT. Soţia lui Gheorghe Muşat conduce revista „Observator cultural”. Într-un interviu acordat pentru „Turnul sfatului TV”, Radu Vancu, editor al revistei „Timpul” a făcut o dezvăluire senzaţională: cartea „Pas cu pas” a lui Klaus Iohannis a fost „montată” în redacţia „Observator cultural” (v. https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=VltlpxlCQ40, de la min. 18:29). Ulterior, Radu Vancu a fost convins să-şi „nuanţeze” dezvăluirea, dar ştirea iniţială, care este confirmată de interviul citat mai sus, suna aşa:

Cartea președintelui Klaus Iohannis, ”Pas cu Pas” a fost montată de către colectivul redacțional al revistei Observatorul Cultural, ea fiind la bază un colaj de interviuri acordate de către fostul primar al Sibiului. Informația a fost prezentată de poetul Radu Vancu, în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV. ”Am răsfoit-o (n.r. cartea «Pas cu Pas»”) și am constatat, mi-a fost și confirmată această constatare a mea de către doamna Carmen Mușat, directoarea Observatorului Cultural, că nu sunt lucruri noi, e de fapt un montaj din interviuri mai vechi, nu e o carte scrisă dintr-un jet. E montată în redacția Observatorului Cultural de către doamna Carmen Mușat, alături de alți admiratori ai domnului Klaus Iohannis”, a declarat Radu Vancu. El spune că deși nu are o valoare literară foarte mare, ea are un rol bine definit. ”Nu e miza ei să aibă o valoare literară. Miza ei e să aibă un vehicul pentru niște idei politice care au prins. Deci și-a făcut treaba. Primul pas, nu am nicio idee. M-ar mira să fie tot un montaj de interviuri, pentru că nu cred că a dat atâtea interviuri, încât să poată să scoată o altă carte”, a mai spus Radu Vancu”.

– KLAUS IOHANNIS. Cînd Iohannis a anunţat că nu va semna revocarea lui Augustin Lazăr, nici nu bănuia că tocmai această atitudine avea să-l lovească exact în moalele capului. Au fost mai întîi dezvăluirile referitoare la dosarele familiei Iohannis, pe care le-a închis tocmai Augustin Lazăr, dar totul a explodat atunci cînd actualul Procuror general, numit de Iohannis, a fost dovedit ca torţionar al deţinuţilor politici, fiind arma „legală” a Securităţii! Nici acum, cînd scandalul a devenit uriaş, Klaus Iohannis nu-l revocă pe Augustin Lazăr, ceea ce amplifică şi mai mult lucrurile.

Cu atît mai mult, cu cît familia Iohannis este legată şi de relaţia cu familia Muşat (Gheroghe Muşat, alias „Miron”, fiind denunţătorul lui Iulius Filip): casa de avocatură Muşat&asociaţii l-a apărat în procesul integrităţii, care-l putea scoate din cursa prezidenţială, o apără şi pe Carmen Iohannis, iar, conform dezvăluirilor lui Radu Vancu, cartea „Pas cu pas” a fost montată în redacţia „Observator cultural” chiar de către Carmen Muşat, nimeni alta decît soţia lui Gheorghe Muşat, turnătorul lui Iulius Filip!

– AUGUSTIN LAZĂR. Despre acesta lucrurile sînt atît de cunoscute încît nu mai este nevoie de precizări suplimentare. Poate doar faptul că el este cel care face legătura între toate personajele „Caracatiţei”, căci refuzul de a-l elibera pe disidentul Iulius Filip avea la bază denunţurile lui Gheorghe Muşat, tot el fiind cel care i-a închis toate dosarele lui Klaus Iohannis.

Cei care se mai întreabă de ce Klaus Iohannis nu-l revocă pe Augustin Lazăr au acum argumente şi mai solide pentru a-şi formula singuri un răspuns. Caracatiţa vechii şi noii Securităţi are în comun personaje despre care se poate spune că formează o reţea de interese pentru care sînt dispuse să joace cartea solidarităţii pînă la capăt.

Grav este că după zeci de ani de cînd disidentul Iulius Filip era torturat în beciurile penitenciarului Aiud, „reţeaua” continuă să mistifice adevărul, ca o palmă dată din nou celui pe care noi ar trebui să-l punem în galeria eroilor poporului român.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 30
Ion Spânu 1818 Articole
Author

18 Comentarii

 1. Dovada perfecta: HARTIA GALBENA e baza ministerului public! A citit de pe ea!

 2. Măi, Spânule, spune-i Varanului că Iohannis e securist că nu te crede.

 3. Harap-Alb @ Eu cred ca tu esti securist si ìnca unul de-ala imputit.

 4. Musat a fost si avocatul lui Ludovic Orban in procesul cu DNA din timpul alegerilor la primaria capitalei. Probabil la indicatiile lui Iohanis.

 5. Nea Spanule dupa felul cum manipulezi,faci asocieri fortate,concluzii aiuritoare, ma duce cu gandul ca si matale ai facut parte din „retea”.Apropo de Musat: acum cativa ani am apelat la serviciile casei de avocatura Musat,asta ma face automat „securist”?Voi astia de la Cotidianul ati luat-o rau de tot pe aratura.

 6. daca e adevarat ce se spune pe-acilea, observam un amestec interesant intre politic,juridic si cultural, fiecare elemente al triadei constituindu-se o interfata intre celelalte doua elemente!

 7. Pe fata, fără scrupule, fără mila… Așa e când ești cu mafia… Știi ca ai spate, te doare la bascheti… Eu zic sa n o mai lălăim cu alegeri cu simulacre… Luați un mafiot celebru și sa l punem Președinte. Pian, Nuțu, Cuza.. nu contează…

 8. Ca de obicei spinu se straduieste sa goleasca haznaua plina de material maro.

 9. Spanule ai deraiat rau de tot! Plateste bine psd? Pot sa scriu si eu?
  Nemernicia unora din presa are un nume? Mai multe nume? E de rau!

 10. Dacă și cu schema logica ești pe lângă, e clar. Plătit…

 11. @oana

  draguta,

  as dori sa faci punct cu punct afirmatiile domnului Spanu,

  adevarul apare din ciocnirea de idei, argument-contraargument..

  injuraturile nu tin argumentare, poate pe stadioane, la birturi, dar nu pe forumuri…

 12. Realizezi cand un articol loveste unde trebuie cand vezi comantariile. Injuraturi , jigniri la adresa autorilui, nimic despre fondul problemei.

 13. Musat,daca e avocat cu sange in organism ii da in judecata pe calomniatori!Sau nu!Oricum demostratiile de 3 lulele ale neosecuristilor Spanu si Matei prind numai la fanatici sau la naivi:dl.Iohannis l-a angajat pe Musat numai dupa ce acesta s-a prezentat ca „securist-turnator”,iar Lazar i-a dat NUP cu premonitia ca va deveni presedinte,ministru de justitie il va propune PG,iar Predintele Iohannis il va numi!Cei 2 executa articole si emisiuni „la ordin” ,pe bani sicau pretentia ca Lazar sa nu fi tinut cont de ordine de servici,asa cum erau ele atunci!Ar fi jenant,daca nu ar fi rusinos pentru mass-media romaneasca!

 14. Idiotenia conspiratiei si nimic altceva, unii sunt in stare sa scoata asa ceva si din „rahat !”. Prost popor suntem … si ne meritam soarta cu astfel de stiri.

 15. @Diomed. Nu-i asa ca i-a fost bine lui Filip in celula de la Aiud ? Ai fi procedat ca si Lazar, nu-i asa ?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.