Două eșecuri pentru administrația Obama

Politica externă a administrației americane a suferit două rateuri în interval de câteva zile. Lăsând deoparte situația extrem de dificilă din Ucraina, președintele Barack Obama și secrtetarul său de Stat, John Kerry, s-au văzut nevoiți să accepte faptul că SUA nu pot deschide piața japoneză într-un domeniu crucial pentru încheierea Parteneriatului Trans-Pacific – agricultura și alimentația. Apoi, în Orientul Mijlociu, reconcilierea anunțată de mișcările Hamas și Fatah a echivalat cu o lovitură serioasă pentru planurile SUA de a media o înțelegere între Israel și Autoritatea Palestiniană, unul dintre obiectivele principale ale diplomației SUA. Nici negocierile în dosarul nuclear cu Iranul nu fac pași concreți înainte, ci stârnesc reacții ostile din partea Israelului și Arabiei Saudite, doi aliați ai SUA.

În prima etapă a turneului său asiatic (care va mai cuprinde Coreea de Sud Malaezia, Filipine, Indonezia), Barack Obama s-a oprit în Japonia, unde spera să se apropie cât mai mult de introducerea Japoniei în cadrul Parteneriatului Tran-Pacific, ce ar trebui să devina una dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume. Miza este uriașă nu numai la nivel economic, pentru că de succesul acestui parteneriat va depinde modul în care UE va negocia cu SUA clauzele zonei de liber schimb transatlantice.

Din rațiuni ce țin de opacitatea negocierilor (la fel ca si in cazul negocierii zonei de liber schimb transatlantice) și de clauzele extrem de nefavorabile pentru fermierii japonezi, Obama nu a reușit să obțină din partea premierului Shinzo Abe acceptul unui acord de liber schimb în domeniul agricol. Fermierii reprezintă un procent infim din populația Japoniei, însă ruinarea lor are un cost politic uriaș într-o societate foarte tradiționalistă. ”Premierul Abe trebuie să se descurce cu politica lui, eu trebuie sa mă descurc cu a mea”, a fost una dintre concluziile exprimate de Obama.

În schimb, Obama a trebuit să reasigure Japonia de angajamentul SUA de a oferi securitate acestei țări aliate, în fața revendicărilor teritoriale tot mai puternice ale Chinei, revendicări care pot fi alimentate chiar de criza din Ucraina și de modul în care Rusia a anexat Crimeea. Obama vorbit pentru prima dată explicit despre angajamentul SUA de a proteja insulele japoneze revendicate de China în Marea Chinei de Est. Reacția Beijingului a sosit imediat, diplomația chineză anunțând că ”se opune puternic” poziției lui Obama.

Un curs la fel de puțin fast al lucrurilor și în Orientul Mijlociu, unde Hamas a ajuns la o înțelgere cu mișcarea moderată Fatah, a președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, care era până acum partenerul de dialog al Israelului în procesul de pace mediat cu ardoare de John Kerry.Pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, Abbas avea de ales între ”pacea cu Israelul sau reconcilierea cu teroriștii Hamas.” ”De aceea, aceasta este o lovitură pentru negocierile de pace și sper ca el să se răzgândească”, a mai spus Netanyahu.

Secretarul de Stat John Kerry a încercat să se împartă între criza dinUcraina și Orientul Mijlociu. El s-a declarat dezamăgit de anunțul reconcilierii între cele două mișcări palestiniene. Negociatorul din partea Autorității Palestiniene a dat vina pe încăpățânarea Israelului de a continua construirea locuințelor în Cisiordania, fapt care a blocat negocierile si a dus la o apropiere de poziția radicală a Hamas.

”Ce se va întâmpla acum este obișnuita rutină: Israelul va încerca să îi pedepsească pe palestinieni; palestinienii se vor plânge; Israelul nu îi va pedepsi cu adevărat pe palestinieni, pentru ca nu-și permit ca Autoritatea Palestiniană să se prăbușeasca. Deci vom avea încă un episod din această poveste fără sfârșit”, spune Shlomo Brom, de la Institutul pentru Studii de Securitate Nationala din Tel Aviv, citat de New York Times.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.