Două vești rele din economie. Dar și două mai bune

Economia României este tot mai slăbită și datoria externă a mai acumulat un miliard de euro în primele cinci luni ale anului. Acestea sunt cele două vești proaste din economie. Cele bune se referă la faptul că investițiile străine recuperează terenul pierdut de anului trecut iar comenzile noi în industria prelucrătoare sunt superioare celor raportate în 2020.

În ianuarie – mai 2021, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,947 miliarde de euro, comparativ cu 3,207 miliarde de euro în perioada ianuarie – mai 2020, conform datelor prezentate de BNR. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare 1,130 miliarde de euro, balanța veniturilor secundare și cea a serviciilor au înregistrat excedente mai mici cu 287 milioane euro, respectiv cu 72 milioane euro, iar balanța veniturilor primare și-a transformat excedentul în deficit.

Aceste date prezentate de BNR arată că economia românească suferă din ce în ce mai mult întrucât nu are capacitatea să producă atâtea bunuri și servicii pe cât este de mare cererea și din acest motiv mulți dintre noi apelăm la importuri. Până la izbucnirea pandemiei, deficitul de cont curent se adâncea lună de lună punând în mare dificultate finanțele țării. Mare parte din această adâncire a fost cauzată de măsurile populiste pe care diversele guverne, începând de la Cioloș încoace, le-au luat și anume creșteri de salarii și pensii într-un ritm cu mult peste cel al creșterii economice anuale. Românii au avut mai mulți bani la dispoziției și, cum cultura economisirii este încă la un nivel redus, sumele s-au dus în consum, inclusiv în bunuri de import. Astfel, ani de-a rândul românii au sprijinit industriile și agricultura altor state.

În perioada ianuarie – mai 2021, datoria externă totală a crescut cu 1,057 miliarde de euro, ajungând la 126,984 miliarde de euro. Datoria externă pe termen lung a însumat 92,193 miliarde de euro euro la 31 mai 2021 (72,6 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,7 la sută față de 31 decembrie 2020. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 mai 2021 nivelul de 34,791 miliarde de euro (27,4 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 5,1 la sută față de 31 decembrie 2020.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2,432 miliarde de euro (comparativ cu 758 milioane euro în perioada ianuarie – mai 2020), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 2,340 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 92 milioane euro. Anul trecut, investițiile străine s-au diminuat din cauza pandemiei. Banii veniți din afară și care se transformă în investiții contribuie la bunăstare.

O a doua veste bună se refeă la creșterea comenzilor noi în inustria prelucrătoare. În perioada 1.I-31.V.2021, comparativ cu perioada 1.I31.V.2020 comenzile noi au crescut pe ansamblu cu 27,0%, datorită creșterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+37,5%), industria bunurilor intermediare (+32,7%) şi în industria bunurilor de capital (+27,0%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 2,2%. Comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un
producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

6 Comentarii

  1. de la ” Guvernul meu „avem 2 vesti Bune si 2 vesti Rele .

    Vestile rele anunta ca suntem in ra hat pina-n crestet .
    Vestile bune indica – ca … se putea si mai rau …..

  2. Pe de o parte e rău dacă se cresc pensiile și salariile dar și vesti bune…care duc la bunăstare…ceva nu e în regulă

  3. Pai „este rau|” daca cumperi produse de afara ca de la romani nu prea ai ce ca mai nimeni nu s-a preocupat sa investeasca in productia de bunuri si de produse alimentare,ci au investit barosanii,patroni de carton,doar in viloaiele persoale cat mai mari.Iar daca ai economisit cate ceva pe vremea lui PSDragnia iar este rau pentru ca stiu cam cat au romanii pus deoparte si Iohannis,si Catzu,si smecherii lor zilnic se tavalesc in chinuri,aruncand vrajeala ca ei dezvolta Romania,dar,in realitate gandindu-se cum si cu ce smecherii sa ii buzunareasca pe romani hartuindu-i zilnic cu tot felul de asazis reforme cu taxe noi,lucraturi ticaloase,restrictii aducatoare de amenzi si cu scumpiri dirijate care le inchid romanilor orice perspectiva de a mai economisi ceva si a baga mai adanc mana in bugetul personal pana tot mai multi au sa se uite ca milogul in traista dupa banii economisiti cand nu erau nazistii lui Palton-voda catzarati la hacuiala romanilor.

  4. normal ca deficitul creste desi productia creste, fiindca majoritatea producatorilor sunt firme straine care cumpara scump din strainatate( nasturii) si vand ieftin( rochia) in strainatate ( sub pretul de productie real). chiar si producatorii autohtoni fac la fel si isi exporta profitul in alte tari( chiar daca impozitele sunt mai mari dar DNA si procuratura nu ajung la bani.( exemplu basescu cocos dubai, popovici anglia, …etc.. pana nu se trece la reforma impozitarii in UE care sa ne apere si pe noi vom fi fripti. acum ca si ue e fripta de chinezi, americani, etc vor sa se apere si ei de exportul de capital si profit. in australia si daca pleci in concediu in strainatate pe bani platesti 5000 dolari taxa de export de venit.

  5. De ce trebuie sa avem cultura economisirii? Doar ca sa facem pe plac la BNR hai sictir, o sa cumpar ce vreau, cand vreau cu banii pe care eu ii castig prin munca. Mai usor cu acuzele aduse de parca e vina cetateanului ca statul a distrus toate formele de industrie si agricultura.

  6. „6,6, Inflatie nu este, doar o noua deflatie impreuna cu plus si usr ))”, vesti bune, asa ne spune
    ” extraterestrul” … ,
    studii „serioase” 😮

    O nota ( de plata)) se apropie de guvern, doar ca, Catu este „preocupat”! Atentie! Strecoara pixul printre dinti, gandeste profund )), la singura varianta potrivita pentru EI, „Evrika!!! Imprumuturile!”
    ” nu stiti cat de inteligent este, a facut bani, „treaba” lui ce face cu ei, Ce mai vreti? Este cel mai „bun”, latra televizorul de manevrat poporul.
    ” este o valoare de 3 (trei) ori mai mare ))”, se aude discret o manea! Este! Este, este? …”, dar nota se apropie!
    A”invatat” bine pe din-afara? Hmm, primeste incurajari din exterior pentru un noua (6 6 la copiat si ) a intors rezulta 9,69 !
    A reusit imposibilul! Inca are pixul printre dinti…
    .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.