Un medic la 4.000 de copii

Elevi în pericol în școli

Medicii pleacă din țară, multe spitale stau să se dărâme, iar medicamentele lipsesc din spitale și farmacii. Într-o țară în care autoritățile fie ridică din umeri, fie se prefac că încearcă să mai dreagă busuiocul, școlile și, implicit, copiii noștri rămân fără medici. Cotidianul a semnalat de mai multe ori pericolul reprezentat de lipsa medicilor din școli. Situația, în loc să fie măcar parțial rezolvată, se agravează, iar rețeaua de medicină școlară este tot mai aproape de eșec.

Dacă în București putem vorbi despre un medic care aleargă de la o școală la alta, în județul Constanța, de exemplu, s-a ajuns în situația în care există un singur medic la 4.000 de elevi. Ce se întâmplă totuși atunci când apar probleme? În astfel de situații, elevii și profesorii apelează la sistemul de urgență 112 și solicită ambulanțe, chiar dacă nu se impune deplasarea vreuneia.

Profesorii se descurcă așa cum pot

În Constanța sunt doar 26 de medici de cabinet școlar și 18 stomatologi care deservesc peste 110.000 de copii din unitățile de învățământ de stat. Într-unul din puținele licee care au cabinete cu medic și asistență, învață peste o mie de elevi. Același doctor are în grijă alte patru licee. „Există zile foarte aglomerate. Se întâmplă câteodată să fie aici ca la Urgențe. Iar eu stau cât este necesar, pentru că dacă vine ambulanța, trebuie să stau“, spune Elvira Popa, asistentă medicală într-una din școli.

Salariile pentru cei care aleg cabinetele școlare pornesc de la 3.000 lei, în funcție de specializare, și pot ajunge la 4.200 lei. Administrațiile locale au scos posturi la concurs, dar niciun medic nu s-a arătat interesat. De altfel, Constanța este unul dintre județele care se confruntă cu o mare penurie de medici.

În școli, profesorii se descurcă și ei cum pot. „Fiecare școală are o trusă medicală în care putem găsi diverse. Noi avem Nurofen, plasturi, betadină. Dar, evident, este nevoie și de medic. Se poate întâmpla, cum, de altfel, s-a mai întâmplat, să-și luxeze un copil piciorul, mâna. Dar în situații grave fie sunăm la 112, fie chemăm părintele să ia copilul, pentru că noi nu administrăm medicamente“, explică Mihaela Pârvu, învățătoare.

Școală fără medic de zece ani

Cea mai gravă situație este în Tuzla, unde singura școală a rămas de ani buni fără medic, iar postul nu se mai ocupă. „Mai există şcoli care nu au asigurată asistenţa medicală, însă pentru aceste cazuri primăria este obligată să contracteze un medic de familie sau un medic generalist din localitatea respectivă“, spune Ramona Iliuță, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică Constanța. Paradoxal, în ciuda legii, multe dintre posturile pentru medicii şi asistenţii care ar trebui să lucreze în şcoli sunt blocate de Ministerul Sănătății. Rețeaua de medicină școlară a fost înființată în 1970, iar în ultimii ani se resimte dramatic criza de personal.

Citiți și:

De ce nu sunt medici în școli

Nicio soluție pentru medici

Una din patru școli nu are medic

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

1 Comentariu

  1. AGERPRES, in campania electorala din 2016:
    „L. Dragnea: ‘Îndrăznește să crezi în România’, sloganul PSD în campania electorală
    Sâmbătă, 22 Oct 2016
    „Îndrăznește să crezi în România” este sloganul pe care Partidul Social Democrat (PSD) îl va avea în campania electorală pentru alegerile parlamentare, a declarat, sâmbătă seară, liderul formațiunii, L. Dragnea.
    El a precizat că Programul de guvernare propus de PSD a fost postat pe site-ul indraznestesacrezi.ro, aici regăsindu-se și un Grafic al tuturor guvernărilor postdecembriste.

    „Eu, personal, m-am săturat să aud de ani de zile: ‘Mergeți să votați ca nu cumva să vină PSD la guvernare, pentru că dacă vine o să fie rău’. (…) Și acum se încearcă același lucru, aceeași metodă patentată de manipulare. (…) Este un grafic care arată faptul că, (…) de câte ori a guvernat PSD, oamenii au dus-o bine, economia a crescut, iar românii au simțit mai mulți bani în buzunare”, a spus L. Dragnea, la Antena 3.

    Printre principalele obiective ale PSD, cuprinse în Programul electoral prezentat pe site, se numără: Intărirea clasei de mijloc(poate asistatii din Teleorman?!), Salarii mai mari(cu 2 Lei de la 1 Ianuarie 2018!), SERVICII MEDICALE de CALITATE, Educație de TOP(!!!), eliminarea a 102 taxe nefiscale, sprijinirea fermierilor, Dezvoltarea infrastructurii???), Reindustrializarea(in anul 2222!!) și crearea de noi locuri de muncă.(vreun Milion promitea Olguta, dar in 2000 de ani!)”

    O sa fie BINE, asa spunea Programul de guvernare si PIXul celebru al lui Dragnea, DISPARUT o data cu la fel de Celebra VIRGULA!
    Unde-i Virgula, dle Dragnea, azi NU o mai pomeneste nici Dragnea, nici Olguta!
    Unde-o fi disparut VIRGULA lui Dragnea, oare?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.