Embargoul asupra cărbunelui rusesc, în vigoare la patru luni după adoptare

Embargoul european asupra cărbunelui rusesc intră în vigoare miercuri la miezul nopţii, la patru luni după adoptarea sa în cadrul celui de al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, într-un moment în care UE se confruntă cu puternice tensiuni în privinţa aprovizionării sale energetice, transmite AFP.

Embargoul decretat în aprilie de Cei 27 devine efectiv la finalul unei perioade de tranziţie de 120 de zile. Numai contractele comerciale încheiate înainte de 9 aprilie au putut fi onorate în această perioadă. Este vorba despre prima sancţiune a UE care loveşte sectorul energetic rusesc. Europenii au decis apoi, la sfârşitul lui mai, un embargo progresiv până la sfârşitul lui 2022 asupra celei mai mari părţi din petrolul rusesc.

UE importa până anul trecut 45% din cărbunele său din Rusia pentru o sumă de 4 miliarde de euro pe an şi anumite ţări, precum Germania şi Polonia de exemplu, care îl utilizau în producţia de electricitate, erau în mod special dependente de cărbunele rusesc.

În contextul în care consumul european anual de cărbune, combustibil fosil poluant, a scăzut de la 1.200 la 427 milioane de tone între 1990 şi 2020, închiderea a numeroase mine de pe continent a contribuit la creşterea dependenţei europenilor de importuri.

În ceea ce priveşte huila, achiziţiile UE din Rusia au crescut de la opt milioane de tone în 1990 (7% din importuri), la 43 de milioane în 2020 (54%).

În contextul căderii livrărilor de gaz rusesc şi riscului de penurie, mai multe ţări – precum Germania, Austria, Ţările de Jos, Italia – au anunţat în ultimele luni un recurs sporit la centralele electrice pe cărbune.

În primele cinci luni din 2022, electricitatea produsă din arderea cărbunelui în Germania a crescut cu 20%, potrivit cabinetului Rystad.

Embargoul total asupra cărbunelui rusesc îi împinge pe europeni să se aprovizioneze din alte părţi – SUA (circa 17,5% din importurile de huilă ale UE în primul semestru), Australia, Africa de Sud sau chiar Indonezia.

În contextul tensiunilor de pe pieţe, ecuaţia se anunţă complicată pentru Polonia, ţară în mod tradiţional minieră dar importatoare netă de cărbune. În contextul în care producţia locală s-a ridicat în ultimii ani la circa 55 milioane de tone pe an, Polonia trebuie să mai importe circa 12 milioane de tone, dintre care zece din Rusia.

Guvernul populist naţionalist a impus de la jumătatea lui aprilie o interdicţie totală a importurilor de cărbune rusesc, provocând grave penurii şi creşteri vertiginoase ale preţurilor – tona de cărbune costă acum în Polonia de patru ori mai mult decât în urmă cu un an.

Varşovia a plafonat preţurile şi a raţionalizat achiziţiile, dar capacităţile limitate ale porturilor, căilor ferate şi căilor fluviale complică creşterea importurilor, alimentând îngrijorarea privind aprovizionarea pentru iarnă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Deci solutia UE e sa tina cetatenii la 19 grade in casa la iarna si fara aer conditionat vara cand temperaturile sunt de nesuportat datorita incalzirii globale cum ne spun ei. Realitatea ne arata ca energia provenita din surse regenerabile in care au bagat miliarde de euro este o utopie, nu acopera necersitatile industriei si populatiei. Asadar singura solutie e sa mearga la Putin si sa il roage frumos sa le trimita gaz si petrol. De ce sa stam ca prostii in frig daca avem de unde sa luam gaz? Doar sa isi faca niste psihopati ambitiile pe spinarea naostra? Si pe vremea comunistilor capitalistii luau energie tot de la rusi.

  2. Gruparea de crima organizata de la Bruxelles : „Centralele nucleare nu sint bune, ca vom avea accidente mai ceva ca la Fukushima !” (in zone din Europa in care cel mai mare cutremur in ultima mie de ani a avut 3 pe scara Richter !) … da’ „asa cer ecologistii ! Cum adica ce facem ? Trecem pe carbune !” (ca tot ne preocupa mediul ! …) … „da’ numai noi, smecherii, ca fraierii si slugile trebuie sa inchida aceste centrale !” … „Cum adica cu ce vor functiona aceste centrale ? Cu carbune de la rusi ! Aaaa … e interzis ? Balsoi problema !”

  3. Daca nici acum nu e evident ca acesti cretini care conduc UE sunt nebuni de legat….In plina criza energetica interzic carbunii de la rusi dar urla ca rusii ii santajeaza cu reducerea gazului! Si multe alte contradictii de logica clare cazuri psihiatrice de scizofrenie. Asta e cand esti o marioneta condusa de o „elita” senila.

  4. Embargou care mai mult loveste statele UE, dovada cea mai clara ca politrucilor de la Bruxelles nu le pasa de proprii cetateni. Iresponsabili si batuti in cap.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.