Eugen Nicolăescu: BNR să privească mai departe de propria suficienţă

Soluţia pe termen scurt la criza creditelor în franci elveţieni este cea de negociere între bănci şi clienţi, unde BNR şi Asociaţia Română a Băncilor trebuie să fie factori activi de mediere, a declarat la RFI liberalul Eugen Nicolăescu, vicepreşedintele Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor. El propune ca Banca Naţională să fie chemată la nevoie săptămânal în Parlament.

Întrebat dacă este justificată reticenţa BNR de a se implica în rezolvarea crizei creditelor în franci elveţieni, Eugen Nicolăescu a spus: „La prima vedere, pare justificată, spunând Banca Naţională noi suntem autoritate de reglementare, supraveghere şi nu suntem organizaţie sindicală. Dar eu cred că Banca Naţională trebuie să privească mai departe de lungul nasului sau de propria suficienţă şi să înţeleagă că autoritatea de reglementare trebuie atunci când reglementează şi supraveghează să vadă şi care este impactul, care este efectul acţiunilor pe care le realizează. Şi cred că un efect este ceea ce înseamnă criza francului elveţian astăzi”.

Nicolăescu consideră că „pe termen scurt, soluţia este cea de negociere între bănci şi clienţi, unde Banca Naţională şi Asociaţia Română a Băncilor trebuie să fie factori activi de mediere”. „Eu am propus în comisie, din păcate încă nu s-a luat o decizie, sper ca săptămâna viitoare, când Comisia de Buget va lucra din nou, să chemăm Banca Naţională, dacă este nevoie, săptămânal, să ne informeze despre modul în care-şi realizează atributul de mediator. Cred că dacă facem această acţiune normală, din punctul meu de vedere şi de atribut efectiv al Parlamentului de control asupra Băncii Naţionale, o parte din problemele pe termen foarte scurt îşi pot găsi o rezolvare”, a declarat acesta.

Eugen Nicolăescu precizează că discuţiile privind criza creditelor în franci elveţieni vor fi reluate săptămâna viitoare în Comisia de Buget a Camerei. „Noi ne-am propus ca săptămâna viitoare, la nivelul Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci să încercăm să aprofundăm o parte din lucrurile care stau în puterea noastră, cel puţin în acest moment. O să reluăm în discuţie o serie de propuneri legislative, care există astăzi în Parlament, cum ar fi conversia creditelor, cum ar fi de exemplu revizuirea unor articole şi unor prevederi din celebra Electorată, în care eu nu cred, dar alţii cred şi atunci, sigur, nu trebuie să dai cu piciorul la o posibilă soluţie, chiar dacă din punctul meu de vedere nu este o soluţie. Şi bineînţeles cu o parte din colegii mei care sunt membri ai Comisiei Juridice, să se grăbească, să se accentueze, dacă este posibil, discuţiile din Comisia Juridică pe cele trei proiecte legislative referitoare la insolvenţa persoanelor fizice”, a declarat parlamentarul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.