Exporturile nu țin pasul cu importurile. Ies banii din țară

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a urcat la 3,645 miliarde de euro în primul trimestru al acestui an, mai mare cu 921,8 milioane euro decât cel înregistrat în perioada ianuarie – martie 2018, pe fondul unor exporturi de 17,532 miliarde de euro şi al unor importuri de 21,177 miliarde de euro, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În primele trei luni din acest an, exporturile au crescut cu 3,2%, iar importurile cu 7,4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Asta înseamnă că producția internă nu poate să susțină cererea și drept urmare românii cumpără tot mai mult din străinătate. În felul acesta, iese valută foarte multă din țară pentru că noi răsplătim munca altora.

În perioada ianuarie – martie 2019, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de
produse maşini şi echipamente de transport (48,1% la export şi 36,9% la import) şi alte produse manufacturate (32,2% la export şi respectiv 30,5% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în aceeaşi perioadă a fost de 13,642 miliarde de euro la expedieri şi de 15,95 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 77,8% din total exporturi şi 75,3% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri a fost de 3,89 miliarde de euro la exporturi şi de 5,227 miliarde de euro la importuri, reprezentând 22,2% din total exporturi şi 24,7% din total importuri. În luna martie 2019, exporturile FOB au însumat 6,129 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 7,361 miliarde de euro, rezultând un deficit de 1,232 miliarde de euro.
Faţă de luna martie 2018, exporturile au crescut cu 0,4%, iar importurile au crescut cu 2,7%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Nooo, nu s ar fi așteptat nimeni la asta. Pai după ce am intrat în nenorocirea de UE cu prețul de a ceda toată producția și economia, cum sa fie altfel?

  2. Dacă are oamenii bani cumpara.Ce nu este bine? TURCU PLATESTE!

  3. Jos palaria domnule Matei pentru independenta si profesionalismul de care dati dovada in aceasta redactie. Mi se pare genial ca intr-un articol economic care arata esecul guvernarii pesediste, practic in Romania nu se mai produce nimic, apare si reclama cu „realizarile” pesediste!

    • Statul Român are o vina nesemnificativă în ceea ce privește balanța comercială. Marea vina o are privatul și va spun de ce. Dacă statul a vrut să facă afaceri a fost acuzat de monopol și a fost acuzat de concurenta neloială. Si a transferat propritatea publică, încet, încet către entități private românești – străine, sa nu mai fie acuzat de comunism. Cei ce au primit nu au capitalizat , pe de o parte și au cheltuit/vandut pe de altă parte . Consorțiul intrat în România, încet, încet a captivat investiția parte românească și a exclus partea. Cetățeanul, dezorientat a plecat sa muncească tot pentru afaceriști neloiali. Nu uitati! Ceausescu a făcut împrumuturi nu pentru infrastructura ci pentru productie !!! Mc Namara a cedat în fața lui Ceausescu sa dovedească faptul că e un bun camatar. Revin.

  4. Saracirea perpetua a unei tari se face prin deficitul balantei import-export!Ungaria castiga anual 5-8 miliarde euro din balanta export/import,Romania pierde anual 15-20 miliarde!Ungaria are a doua tinta de export Romania,dupa Germania,pentru Ungaria nu exista Romania in primele 5 tari din care importa !
    Ungaria conteaza in lume cu 0,56% la import si cu 0,60% la export,Romania conteaza in lume cu 0,42 la import si 0,37% la export !Astia suntem si vrem sa surclasam Ungaria:)))

  5. @Adidas: Vrem, dar „decat” la televizor, cum ar spune PSDeii!
    La televizor vrem produse romanesti in supermarketuri, mai tineti minte Legea „51%” care obligă supermarketurile să vândă produse româneşti?!
    https://www.mediafax.ro/economic/legea-51-care-obliga-supermarketurile-sa-vanda-produse-romanesti-va-incuraja-parteneriatele-dintre-producatorii-de-alimente-si-marile-retele-comerciale-16420200

    https://agroteca.ro/legea-supermarketurilor-pom-politicienii-incep-sa-o-dea-la-intors/

    In 2017:
    „Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților a MODIFICAT prevederile Legii prin care marile magazine sunt obligate să vândă în spații speciale produse românești în proporție de 51%.
    Astfel, conform propunerilor deputaților din comisie, care au dezbătut sesizarea CE cu privire la încălcările legilor comercializării aduse prin această lege, supermarketurile NU vor mai fi obligate să vândă în acele spații produsele românești și nu vor trebui să le mai achiziționeze pe lanțul scurt.”(lant scut=produse din Romania!)
    De altfel, Legea NU a fost pusă în aplicare deoarece NU au fost emise normele metodologice de aplicare.
    https://legestart.ro/parlamentul-schimba-din-nou-legea-produselor-romanesti-supermarketuri/

  6. Statul Român are o vina nesemnificativă în ceea ce privește balanța comercială. Marea vina o are privatul și va spun de ce. Dacă statul a vrut să facă afaceri a fost acuzat de monopol și a fost acuzat de concurenta neloială. Si a transferat propritatea publică, încet, încet către entități private românești – străine, sa nu mai fie acuzat de comunism. Cei ce au primit nu au capitalizat , pe de o parte și au cheltuit/vandut pe de altă parte . Consorțiul intrat în România, încet, încet a captivat investiția parte românească și a exclus partea. Cetățeanul, dezorientat a plecat sa muncească tot pentru afaceriști neloiali. Nu uitati! Ceausescu a făcut împrumuturi nu pentru infrastructura ci pentru productie !!! Mc Namara a cedat în fața lui Ceausescu sa dovedească faptul că e un bun camatar. Revin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.