Farmacii în alertă

Multe dintre farmaciile independente riscă să intre în faliment din cauza Ordonanţei nr. 9/2019 care prevede amenzi uriaşe legate de neimplementarea sau implementarea defectuoasă a serializării. Serializarea reprezintă „marcarea” produselor medicamentoase cu anumite elemente de siguranță (coduri), care sunt emise de producători pe ambalajele produselor și verificate pe întreg lanțul de distribuție, astfel încât să se prevină introducerea pe piață a medicamentelor falsificate și protejarea sănătății pacientului. Deşi este un demers lăudabil, implementat la nivel european, în România aplicarea sa forţată poate lăsa pacienţii fără medicamentele necesare. Recent aprobată de către Guvern, Ordonanța nr. 9/2019 (pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii) prevede amenzi greu de suportat pentru farmacii privind implementarea serializării.

Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) trage un semnal de alarmă privind riscul iminent de închidere sau intrare în faliment a farmaciilor.

Farmaciile independente acuză probleme de implementare a serializării şi imposibilitatea de a implementa corect şi total acest demers din cauza următorilor factori: Pașii pentru înrolarea în sistem sunt stufoși și greoi, iar farmaciștii nu dispun de o linie de suport dedicată. Problemele legate de transmiterea de documente, intrarea pe numeroase platforme, generarea unor GLNuri, LUFuri, PTCuri, etc. ridică întrebări pe care farmaciştii nu au cui să le adreseze; Rezolvarea problemelor se poate face doar prin intermediul implementatorilor de software care operează în mediu privat şi, ca atare, taxează farmaciile cu tarife orare de suport, tarife care nu pot fi susţinute de multe farmacii, mai ales cele din mediul rural sau urban limitrof; Durata lungă a procesului de implementare care presupune, pe lângă condiţiile tehnice, şi aprobări ale mai multor organisme; Achiziţii de software şi echipament. Este nevoie de numeroase modificări de soft, achiziționarea de licențe mai noi, precum și a unor scanere care să citească noile coduri imprimate pe ambalajul medicamentelor.

Alte probleme ridicate de farmacişti sunt legate de: Inexistenţa elementelor de siguranţă pentru anumite medicamente, caz în care farmacistul trebuie să ia decizia dacă eliberează tratamentul pacientului, cu riscul de a primi o amendă usturătoare care îi poate închide farmacia. Sau de a nu elibera acest tratament, iar pacientul rămâne fără medicamentele necesare; Dacă totuși reușesc să se înroleze în procesul serializării, din cauza ineficienţei sistemului, „decomisioarea” medicamentului (scanarea codului de bare și „scoaterea” acestuia din sistem) poate dura foarte mult și chiar duce la blocarea programului de operare al farmaciei.

„Într-un sistem de sănătate care ne dovedește în fiecare zi că lucrurile nu funcționează corespunzător, într-un sistem de asigurări sociale de sănătate al cărui platformă SIUI este aproape neutilizabilă, farmacistul încearcă încă să ia toate măsurile și să își respecte jurământul, astfel încât medicamentul necesar să ajungă la pacient, iar acesta să îl utilizeze în mod corespunzător. Din păcate platforma şi sistemele implicate generează erori (platformă SIUI care nu funcționează, blocare la scanare, etc) care duc la prelungirea timpului de aşteptare pentru pacient” a declarat farmacist Sânziana Mardale, președinte AFIE.

OG nr. 9/2019 prevede sancționarea farmaciilor cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei (care, pentru multe dintre acestea, înseamnă 50% din cifra de afaceri, o sumă nejustificată din punct de vedere al gravității faptei) în cazul nerespectării verificării elementelor de siguranță ale ambalajelor medicamentelor, precum și neluarea măsurilor necesare atunci când este suspectată o falsificare. Mai mult, inspectorii ANMDMR, după caz, pot dispune măsuri complementare de confiscare și reținere a medicamentelor de uz uman sau a documentelor emise în legătură cu acestea, dacă este necesar, atunci când nu sunt respectate cerințele legale.

„Este evident că procesul serializării nu este încă unul complet și funcțional, iar farmaciile comunitare nu beneficiază de nici un ajutor în tot acest demers, din contră sunt solicitate sume importante pentru orice schimbare realizată. În contextul acesta, amenzile impuse de către statul român sunt extrem de disproporționate, pentru niște acțiuni greu de demonstrat și foarte subiective (verificarea de către farmacist a elementelor de siguranță, luarea de măsuri „de îndată” ce a fost suspectată o falsificare), în timp ce la nivel european statele membre trec încă printr-o perioadă de acomodare și testare, fără impunerea unor amenzi la acest moment.”, a completat Sânziana Mardale.

În data de 29 iulie 2019 a avut loc la Ministerului Sănătății dezbaterea publică a proiectului de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în cadrul căreia toți cei prezenți și-au exprimat opinia potrivit căreia propunerile din cadrul proiectului de OG trebuie reanalizate în special cu privire la cuantumul amenzilor propuse și aplicarea acestora retroactiv. Reprezentanții ministerului au declarat că vor lua în considerare cele exprimate și chiar și-au manifestat îngrijorarea față de riscul închiderii farmaciilor comunitare, însă proiectul de OG a fost aprobat exact în forma făcută publică de minister la acea dată, fără a include nicio modificare privind sancționarea farmaciilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Bine ca functioneaza perfect Capusa Securitatii numita Pensii Speciale…

  2. Asa? Deci in loc sa se dijmuiascas profitul proprietarilor de farmacii mai bine sa se riste moartea unor oameni??? Medicamente falsificate, in cel mai bun caz fara efect terapeutic, in cel mai rau otravitoare au invadat farmaciile din Europa si directiva a fost strict necesara! Cine nu este in stare sau nu vrea (din motive lesne de inteles, altele decat cele invocate) s-o aplice nu are decat sa inchida pravalia si sa se apuce de facut bani prin comercializarea legumelor! Dar facem pariu ca, dupa ce santajul acesta ordinar al farmacistilor va ramane fara efect, nu va fi inchisa niciuna????

  3. pe oricare arteră circulabilă, din 10 magazine, 5 sunt farmacii şi alte 3 sunt bet-uri, case de amanet sau puncte de schimb valutar. Deci, nu ne plângem de farmacii. Scârbele preferă să arate cu degetul, ca să-şi menţină reţelele subterane de distribuţie a medicamentelor dubioase, în loc să se dea peste cap ca să respecte legea. E preferabil să vinzi un medicament mătrăşit unor bolnavi captivi, decât să le respecţi cât de cât sănătatea, aia care e…

  4. Băi „farmaciștilor” lăsați vrăjeala și intrați în legalitate… vă plângeți că n-o să mai faceți profituri uriașe? Hai sictir.

  5. ca si pana acum, ne asteptam o implementare greoaie si complet nefunctionala, care sa permita in continuare traiul oarecum linistit al celor intentionat incorecti …

  6. Comentatorii de mai sus nu stiu ca Facultatea de Farmacie este una din cele mai grele. Un Krixus sau Anado Tauriga n-ar putea absolvi aceasta facultate nici in 300 de ani !

  7. Foarte corect! Și problema este cu farmaciile mici, lanțurile vor rezolva cumva dar farmaciile de familie sau cele rurale ce vor face? Multe și acum sunt la limită, nici vorbă de profiturile visate aici de unii!Cel care spune că sunt prea multe farmacii, da așa e, dar sunt majoritatea ale lanțurilor care s-au suprapus peste cele vechi, existente. Cele de la țară probabil se vor închide. Bine că nu vor cod de bară pe fiecare pastilă.

  8. Farmacistii vor sa se eludeze legea in cazul lor, taximetristii si cei de la UBER nu sunt de acord cu prevederile legislative privind siguranta si taxarea corecta a persoanelor care apeleaza la acest serviciu de transport, comerciantii de produse alimentare sunt impotriva controalelor ANPC, personalul medical nu accepta pedepse pentru neglijenta in tratarea bolnavilor, procurorii vor sa fie stat in stat si contesta orice masuri de pedepsire a abuzurilor, soferii contesta amenzile pentru abaterile savarsite pe drumurile publice, iar politicienii, functie de interesele acestora sar in apararea celor de mai sus. Cine mai respecta legea in tara asta?

  9. Magnificent gorobete, legea asta nu are alt rost decât să lichideze ultimele farmacii independente, cele mai vechi de altfel ! Eu lucrez de
    zeci de ani in farmacie și n-am văzut NICIODATĂ vreun medicament contrafăcut !Asemenea medicamente nu există decât in imaginația bine plătită a corupților care legiferează ! După înlăturarea Codruței Kovessy, tâlharii au prins curaj ca măgarii când mănâncă tărâțe și iată , au ieșit iar la drumul mare !

  10. Nu e nici o problemă ! După falimentarea farmaciilor independente,se termină obligativitatea marcării produselor !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.