Festivalul internațional de film documentar antropologic: „Culese din Balkani”

Festivalul „Culese din Balkani” a avut loc în perioada 3-5 noiembrie, ocazie cu care au fost proiectate mai multe filme documentare din Balcani (România, Grecia, Croația, Serbia, Bulgaria, Muntenegru), dar și din Brazilia, Noua Zeelandă, SUA, Germania, Iran, Norvegia, UK, Israel, realizate de regizori, antropologi, etnologi, studenți. Intrarea este liberă.

În fiecare an, festivalul aduce împreună antropologi, etnologi, regizori de film și studenți pentru a celebra filmul documentar și expresiile sale antropologice. Festivalul are un punct de interes principal regional — zona Balcanilor, însă aduce în fața publicului filme antropologice și din alte zone culturale și geografice.

Documentarul „Tărâmul dintre ape” a fost proiectat sâmbătă, la a treia ediție a Festivalului internațional de film documentar antropologic „Culese din Balkani”, care se desfășoară la Muzeul Național al Țăranului Român, realizatorul lui, Marilena Stănescu, menționând că a dorit să transmită prin acest film emoție, sentimente, viață și trăire.

„Eu nu am fost niciodată în Deltă până anul trecut, în luna mai, când am făcut această filmare. Am vrut să merg în Deltă pentru că am vrut să descopăr nu neapărat locul de acolo, nu am vrut să mergem foarte mult în acest documentar pe ideea de biodiversitate, ce mai găsim, mai e pește, nu mai e pește, mai sunt pelicani, ci am vrut să mergem foarte mult pe ceea ce transmit oamenii, am vrut să-i descopăr. Îmi place foarte mult să vorbesc cu oamenii (…) să le simt emoția, trăiesc din emoția lor și am mai vrut să mergem acolo tocmai pentru că am vrut să trecem dintr-o casă în alta, dintr-o localitate în alta și să descoperim oameni diferiți, dar foarte asemănători în același timp. Asta a fost criteriul principal care a stat la baza nașterii acestui documentar. Acest gen de reportaj surprinde viața exact așa cum este ea. (…) Poate că acest documentar nu este cel mai bun, dar cu siguranță este plin de momente care au reușit să surprindă și să transmită exact ce ne-am dorit cel mai mult de la el — emoție și sentimente și viață și trăire”, a spus Marilena Stănescu.

Ea a adăugat că pentru acest documentar au fost alese poveștile unor oameni din trei localități din Deltă care ilustrează cel mai bine diversitatea etnică și culturală.

„Dincolo de acele cadre minunate sunt oamenii care au povestit despre trecut. Trecutul acesta face parte din prezent. Au vorbit despre singurătatea lor, despre faptul că în prima parte, la începutul filmului, se vorbea de 60-1000 de copii care veneau la școală, acum sunt foarte puțini. Au fost oameni care au spus despre copiii lor că în prezent, la 20 și un pic de ani lucrează în străinătate și că aici nu mai sunt locuri de muncă”, a precizat aceasta.

La proiecție a fost prezent și unul dintre personajele care apar în documentar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.