Financial Times: Europa trebuie să exploateze gazele de șist

Într-un articol publicat în Financial Times, profesorul Alan Riley trage un semnal de alarmă cu privire la problemele economice și de mediu cu care UE s-ar putea confrunta dacă nu ține cont de dinamica prețurilor și de activitățile celorlalte blocuri economice majore în reconsiderarea deciziilor de exploatare a gazelor de șist.

Europa se află într-un dezavantaj prin faptul că 80% din resursele de petrol și gaze naturale se găsesc în țările cartelului Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sau în Rusia și doar 10% în țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și China. Europenii se văd nevoiți să-și consolideze securitatea aprovizionării energetice, iar în dezbaterile despre siguranța metodei de extracție prin fracturare hidraulică factorii de decizie trebuie să țină cont și de imaginea de ansamblu.

Profesorul Riley susțină că, prin refuzul de a exploata gazele de șist, Europa va deveni „singurul bloc economic major fără resurse energetice importante”, în timp ce SUA se apropie de independența energetică și India, SUA, China și America Latină vor avea acces la acest tip de resursă.

În contextul în care exploatarea va duce la cantități imense de gaze de șist, prețurile vor scădea, ceea ce va cauza probleme în privința politicii de mediu. În SUA deja se întâmplă acest lucru, iar producătorii de cărbune își trimit producția în Europa, cauzând probleme pentru Bruxelles în privința politicii schimbărilor climaterice.

În concluzie, articolul din Financial Times subliniază faptul că este necesară o reconsiderare a modului de abordare a securității energetice a Europei, iar factori precum riscul dezindustrializării cauzate de impactul prețurilor și eventualele probleme de mediu trebuie să genereze discuții serioase cu privire la decizia de exploatare a gazelor de șist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.