Fondul Proprietatea, pe drum spre Fondul Lichidarea

Acţionarii Fondului Proprietatea au decis micşorarea capitalului social cu 7,33%, la peste 4,85 miliarde lei, într-o operațiunie care demonstrează că se continuă deturnarea sensului înființării FP. Au fost anulate astfel 739.398.468 acţiuni proprii achiziţionate de Fondul Proprietatea în cadrul celui de-al şaptelea program de răscumpărare. Fondul Proprietatea este o societate pe acţiuni din România care funcţionează ca o societate de investiţii de tip închis pe durată nelimitată, listată la Bursa de Valori de la Bucureşti şi administrată de Franklin Templeton Investment Management Ltd. UK Sucursala Bucureşti din septembrie 2010. Astfel, după diminuare, capitalul social subscris va fi împărţit în 9.334.628.278 acţiuni, cu valoarea nominală de 0,52 lei pe acţiune. În ultimii ani, Fondul a lichidat dețineri de aproape 550 de milioane de euro de la companii de stat precum Romgaz, Transelectrica sau OMV Petrom. Ce înseamnă asta? Că administratorul FP, Franklin Templeton, s-a angajat să transfere valoarea din conturile şi portofoliile Fondului spre cele ale acţionarilor prin aşa-numita operaţiune „vânzare pe bucăţi“. Practic, FP vinde cele mai bune acţiuni din portofoliu şi cu banii încasaţi îşi răscumpără acţiunile, le anulează apoi, reduce capitalul şi distribuie diferenţa de bani acţionarilor. Şi în felul acesta acţionariatul FP pune mâna pe hălci din ce în ce mai mari din capital. FP, creat pentru a despăgubi persoanele care au fost deposedate de proprietăţi de către regimul comunist, a ajuns să transfere bani altor personaje.

Sunt voci pe piaţa de capital care spun că acţiunea aceasta de răscumpărare urmăreşte de fapt desfiinţarea FP. „Spuneam la începutul anului 2016 că Fondul Proprietatea s-a aşezat cu faţa la apus. De fapt, am sesizat intenţia de lichidare a Fondului încă de acum trei ani, în urma acumulării în «mâinile» unor fonduri americane de hedging (în special Elliot şi Cartesian) a peste 62% din acţiuni. Noii deţinători ai controlului fondului au impus în AGA un mandat precis administratorului Franklin Templeton: lichidarea treptată a afacerii. Ba chiar i-au fixat şi un onorariu de succes pentru asta. Şi s-a trecut la treabă. S-a început cu participaţiile în societăţi din domeniul energiei. Vânzările de acţiuni din acest domeniu s-au făcut în pachete mari, ceea ce a dus, inevitabil, la mari discounturi – la Romgaz, Transgaz şi Transelectrica au fost vânzări de circa 500 milioane euro, la discounturi de circa 12% (organele de anchetă penale ar face bine să urmărească aceste acţiuni, pentru a vedea cine a beneficiat de informaţiile privilegiate necesare pentru a face această uriaşă afacere)“, a declarat recent avocatul Gheorghe Piperea.

Fondul a fost înfiinţat în 2005 de către statul român pentru despăgubirea persoanelor expropriate în mod abuziv de regimul comunist român şi care nu puteau fi despăgubite în natură. Iniţial, acţionarul unic al Fondului a fost statul român. Conform datelor de la BVB, de la înfiinţarea Fondului, acţiunile sale au fost acordate gradual de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor persoanelor fizice îndreptăţite legal să primească compensaţii şi care au ales să-şi convertească titlurile de compensare în acţiuni emise de Fond. Cea mai mare parte din acţiuni este deţinută de persoane juridice, circa 42,3%, apoi de BNY Mellon DRS, cu 36,2%, şi restul de persoane fizice.

Jurnalistul Mihai Antonescu a scris recent în cotidianul Bursa că „FP e alcătuit din participaţii la societăţi nu tocmai transparente, 13 listate (28%), 32 nelistate (61%), nerentabile, cu perspective de a deveni nerentabile sau imprevizibile, administrate dubios, căpuşate de grupurile care le-au luat în arendă, în unele cazuri“. „Acţionarii au dobândit, în semnificativă proporţie, părţile deţinute, prin trafic pe o piaţă haotică de drepturi litigioase, evaluate după criterii obscure, achiziţionate la valori profund discrepante. Principalele deţineri ale FP sunt la companii şubrede, fără producţie competitivă, fără planuri viabile, fără cercetare şi proiectare care să promită articole revoluţionare destinate unei pieţe determinate. Companii care depind de reglementări de preţ, de politica acţionarilor majoritari, de resurse naturale. Reducerea capitalului şi a valorii titlurilor nu e nicio surpriză, nicio nenorocire, în sine. Nici distribuirea a jumătate de miliard de lei, în compensaţii de 5 bani, nu e un lucru total greşit“, a scris Antonescu în Bursa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.