Gabbard: ”Erdogan formează miliții ale teroriștilor al-Qaeda”

La o zi după ce Camera Reprezentanților de la Washington a adoptat o rezoluție care recunoaște genocidul împotriva armenilor comis de turcii otomani în 1915-1923, Tulsi Gabbard, candidată democrată la alegerile primare pentru Casa Albă, a declarat că președintele turc Recep Tayyip Erdogan este ”un radical islamist megaloman” care i-a susținut ani de zile pe jihadiștii organizației Stat Islamic.

”Președintele turc Erdogan invadează Siria, masacrându-i pe kurzii sirieni. El se folosește de teroriștii din ISIS și al-Qaeda ca și cum ar fi milițiile sale. Am avertizat vreme de ani de zile că Erdogan sprijină ISIS și alți așa-ziși jihadiști în încercarea de a răsturna guvernul sirian și de a crea un așa-zis califat islamic. Erdogan a negat aceste lucruri ani de zile, dar realitatea este că acum el creează în mod clar miliții radicale islamiste, formate inclusiv din așa-zișii teroriști ai ISIS și al-Qaeda, și în felul acesta Erdogan arată ce este de fapt – este un radical islamist megaloman, al cărui scop este să creeze un califat islamist, cu el însuși drept calif – liderul suprem”, a declarat Gabbard, într-o postare pe Twitter.

Tulsi Gabbard, maior în armata SUA și participantă la războiul din Irak, s-a implicat în viața politică în ultimii doi ani, iar acum candidează la alegerile primare din Partidul Democrat. În ultimii ani, ea a fost atacată în presa americană de mainstream, inclusiv de colegii din partid, pentru avertismentele privind războaiele Americii din Orientul Mijlociu și terorismul jihadist. Recent, Hillary Clinton a lansat un atac furibund împotriva lui Tulsi Gabbard, susținând că este un personaj infiltrat și sprijinit de Rusia în campania prezidențială din SUA. Gabbard a ripostat spunând că Clinton este ”zeița războinicilor” din establisment-ul american.

Acum însă, dupa ce Turcia a invadat zonele controlate de kurzi in Siria, presa americană descoperă brusc ceea ce Gabbard susținuse de multă vreme – că Turcia ar putea susține elementele radicale ale Statului Islamic. Și nu doar Turcia se află în această situație. Criza diplomatică apărută în 2017 între Arabia Saudită și Qatar a scos la lumină și implicarea altor state. Atunci, un fost premier qatariot din familia conducătoare al-Thani declara că jihadiștii din Siria au fost susținuți de statele din Consiliul de Cooperare al Golfului, în frunte cu Arabia Saudită, care lansase o ”vânătoare” a liderului sirian Bashar al-Assad.

În ceea ce privește Arabia Saudită, Tulsi Gabbard a adopat o poziție la fel de fermă. La comemorarea atentatelor de la 11 septembrie 2001, Gabbard a cerut, în numele familiilor victimelor, ca autoritățile SUA să facă publice rezultatele anchetei privind implicarea statului saudit în acele atentate. ”Au trecut 18 ani de la această crimă groaznică, iar victimele, familiile lor, poporul american merită ca toate probele descoperite să fie scoase la lumină”. Gabbard susține acțiunea în justiție a familiilor victimelor de la 11 septembrie 2001 pentru a obliga guvernul SUA să facă publice dovezile referitoare la implicarea Arabiei Saudite în atentate.

Cât privește Turcia, președintele Erdogan a calificat drept ”cea mai mare insultă” votul din Camera Reprezentanților privind recunoașterea genocidului armean, un vot pentru care lobby-ul armean a luptat de decenii în SUA. Ambasadorul turc la Ankara a fost convocat la Ministerul turc de Externe, marți, pentru a i se transmite protestul Turciei. ”Pasul acesta nu are vreo valoare și nu îl recunoaștem. Considerăm această acuzație drept cea mai mare insultă pentru poporul nostru”, a spus președintele Erdogan.

Și nu este singurul vot împotriva Turciei lui Erdogan din Camera Reprezentanților. În aceeași zi a fost adoptată și un proiect de lege care interzice exportul de arme americane în Turcia și impune sancțiuni împotriva unor oficiali turci. La ambele voturi, congresmanii republicani au votat î mpotriva politicii președintelui Donald Trump. Însă embargoul impus Turciei ar trebui să treacă și de Senat pentru a deveni lege, iar presa americană arată ca acest lucru este puțin probabil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. Am crezut ca numai la noi ajung la guvernare idiotii si zerouriile ca,,,,,carácter.Dar vad ca si la ei.Handicapata asta mintal nerusinata si tupeista uita ca AL-QUAEDA e opera guvernului ei sionist .

  2. Gabbar e de zece ori mai tare ca Trumpul la politica externa, nu fiti ofticosi! Daca ajunge presedinte SUA e cea mai jmechera,noi o avem pe Viorica Vasilica.???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.