Gazoductul important și pentru România va fi gata în curând

Conexiunea de gaze dintre Grecia și Bulgaria va fi gata până pe 15 septembrie, au promis reprezentanții companiei de construcții AVAX în fața ministrului dezvoltării regionale de la Sofia, Ivan Șișkov. Conform publicației 24Chasa, asfaltarea drumului și protecția împotriva incendiilor la stația de comprimare de lângă Stara Zagora ar urma să fie gata până la sfârșitul săptămânii. Asta ar face posibil ca actul 15 pentru gazoduct să fie emis săptămâna viitoare, iar pentru actul 16 mai trebuie depuse documente. Această conexiune este așteptată cu interes și de către România pentru că putem să ne diversificăm aprovizionarea cu gaze naturale.

Publicația 24Chasa susține că până săptămâna viitoare, va fi pregătită integral documentația și prima parte a proiectului, pentru a se asigura gaz pentru țară, a declarat ministrul Șișkov. El a explicat că racordul de gaze depinde de constructor, iar toți miniștrii care au făcut parte din punerea în exploatare a acestuia au lucrat intens. Șișkov a asigurat că este în contact permanent cu constructorii, proiectanții și supraveghetorii. Documentele sunt urmărite zilnic și se primesc fotografii, pentru a finaliza interconectorul cât mai curând posibil.

Se așteaptă ca prefecții de Stara Zagora, Haskovo și Kârdjali să ofere poziții pozitive din partea tuturor primarilor municipalităților prin care trece conducta din Grecia – documentele sunt necesare pentru punerea în funcțiune a gazoductului. Și ICGB, firma care coordonează construcția interconexiunii, a asigurat că totul este în regulă, pentru ca Bulgaria să poată începe să primească gaz azer prin această conexiune de la 1 octombrie.

Conducta IGB (cu o lungime de 182 km) va conecta rețelele de gaze ale Greciei și Bulgariei și va avea o capacitate anuală inițială de trei miliarde de metri cubi (bcm), cu posibilitatea de creștere a capacității ei. De la momentul punerii în funcțiune a conductei IGB, Bulgaria va putea primi prin intermediul acesteia gaze naturale aduse prin conducta TAP, care transportă gaz azer pe piața europeană. În același timp, Grecia are capacitatea de a acoperi nevoile energetice ale Bulgariei prin intermediul terminalului de la Revythousa, pentru care se analizează și închirierea unui rezervor plutitor de GNL pentru a rezolva eventualele goluri în aprovizionarea cu energie. Din Bulgaria, gazul poate ajunge și în România.

Conform calendarului de execuție, FSRU ar urma să fie gata până la sfârșitul anului 2023, iar capacitatea lui va fi de 5,5 miliarde de metri cubi pe an. Într-un discurs susținut în parlament în luna martie, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat construirea unui al doilea FSRU la Alexandroupoli, confirmând importanța pe care Atena o acordă dezvoltării energetice a țării.

Unitatea plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare (FSRU), cu o capacitate totală de 153.500 metri cubi GNL, va fi conectată la sistemul național elen de furnizare a gazelor naturale prin intermediul unei conducte de 28 de kilometri. Gazul va fi astfel livrat către piețele din Grecia și Bulgaria și, ulterior, către alte țări din regiune precum România, Serbia sau Macedonia de Nord, inclusiv cu perspective pentru aprovizionarea Ucrainei.

Terminalul de la Alexandroupolis poate deveni operațional până la finalul anului 2023, capacitatea de regazeificare contractată deja atingând 60% din capacitatea totală tehnică anuală, respectiv 5,5 miliarde de metri cubi (bcm).

Sistemul independent de gaze naturale de la Alexandroupolis este finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional „Competitivitate, Antreprenoriat și Inovare 2014-2020” (EPAnEK), valoarea cheltuielilor publice aprobate fiind de 166,7 milioane euro.

”Alexandroupolis este o poartă de acces, iar Bulgaria va fi veriga de legătură în lanțul de aprovizionare, în traseul spre Serbia și România. Cel de-al doilea FSRU, licențiat de RAE joia trecută, permite extinderea în continuare a acestei rute către Moldova și Ucraina. Prin aceste două proiecte, contribuim la crearea unui real hub energetic regional, care va consolida economia, securitatea și cooperarea”, a declarat Konstantinos Sifnaios, vicepreședinte și CEO Gastrade. Gastrade este prima companie din Grecia care a obţinut o licenţă INGS pentru „Terminalul LNG de la Alexandroupolis”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4615 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Fix o saptamana mai este, in data de 16. 09.2022 trebuie sa functioneze la capacitate maxima! Apropo, unde pana gastii ajunge resursa?

  2. De ce vă bateți joc de țara noastră cu titluri: Gazoductul important și pentru România va fi gata în curând” încheind cu “ Din Bulgaria, gazul POATE ajunge și în România”, știind. că bulgarii ne boicotează interesele economice mairăU decât unguri. Ei nu vor face conexiune vor cere să ne-o facem singuri și să devină proprietate Bulgariei, după care vor cere prețuri prohibite pentru traversarea Bulgarie prin conducta lor.

  3. TToti astia mint,nu spun pina la final despre ce este vorba, sa nu se inteleaga scamatoriile si inselatoriile-
    ,inclusiv Ion Sterina platiti imparateste ,slugi ale bancilor si offshorurilor ;
    ai dreptate cu Bulgaria.

  4. Pana sa poata primii si Romania gazul asta, va trece mult timp si chiar daca il vom primii, ne va costa foarte mult comparativ cu cel rusesc ,nu mai mintiti pe romani cu povestile astea !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.