Gazul din Marea Neagră se duce în Germania

 

Austriecii de la OMV au încheiat un contract cu gigantul energetic Uniper pentru livrarea a 1,4 miliarde de metri cubi anual, timp de cinci ani, din gazul pe care consorțiul Petrom – Romgaz îl vor extrage din Marea Neagră, începând cu 2027, a anunțat Reuters care citează trei surse oficiale.

 

 

Această știre este una suprinzătoare pentru că, din ce știm acum, statul român are prin lege drept de preempțiune la achiziția acestui gaz și, doar dacă nu dorește anumite cantități, consorțiul Petrom-Romgaz le poate vinde. Nu cunoaștem așadar, la acest moment, dacă OMV, ca patron al Petrom și operator de proiect Neptun Deep, a avut discuții cu statul român, pentru a vedea ce cantități ar fi disponibile pentru vânzare la export, sau, pur și simplu a trecut peste orice și a încheiat contractul cu nemții. Ministru Energiei Sebastian Burduja nu s-a pronunțat încă pe acest subiect.

Vedem acum ce a însemnat cedarea de către Romgaz către Petrom a statutlui de operator de proiect. Când Romgaz a cumpărat, acum doi ani, partea Exxon din proiectul Neptun Deep, nu a preluat și statutul de operator, pe care îl dețineau americanii. Pe motiv că nu are experiență în forajul deepwater, conducerea Romgaz numită de Ministerul Energiei, ca for tutelar, a cedat operarea proiectului. OMV Petrom are însă tot atâta experiență la forajul deepwater ca și Romgaz, adică 0. În realitate, sunt doar câteva companii în lume care pot face așa ceva iar unele au fost chiar angajate de Petrom pentru Marea Neagră, așa cum sunt SAIPEM sau Transocean. Însă, ce e cert e că Romgaz, și prin Romgaz, statul român, nu deține operarea de proiect. Operatorul este cel mai important în așa ceva, pentru că el rulează banii și încheie contractele și are prima decizie și la vânzarea gazului.

Extragerea gazului din Neptun Deep este prevăzută pentru 2027, în Marea Neagră fiind o resursă estimată la 100 miliarde de metri cubi, adică 10 ani de consum al României. În primii doi ani, producția anuală ar urma să fie de 4 și 5 miliarde metri cubi, urmând să ajungă la plafon la circa 7 miliarde de metri cubi. În aceste condiții, contractul OMV cu Uniper ar viza între 15 și 20% din tot gazului Mării Negre.

Este de precizat că încheierea unui contract pentru vânzarea de gaz sau petrol înainte de începerea exploatării este o practică obligatorie în domeniul sectorului de hidrocarburi. Existența acestui contract este o condiție esențială pentru a obținere finanțare de la bănci necesară pentru a acoperi costurile premergătoare exploatării(prospectare, montaj platformă, construcție țevi și altele). O altă companie care scoate deja gaze din Marea Neagră, americanii de la BSOG, a făcut același lucru. Cu trei ani înainte de începerea exploatării – 2022, BSOG deja încheiase cu distribuitorul ENGIE un contract pentru vânzarea, timp de 10 ani, a jumătate din cantitatea de gaze ce urma extrasă. La un zăcâmânt de 10 miliarde de metri cubi, francezii și-au asigurat deja 5 miliarde de metri cubi.
Recomanda 8
Mihai Soare 1308 Articole
Author

2 Comentarii

  1. bună !
    noi ne facem inima rea,iar Iohanis,Ciolacu si PNL sunt fericiți.
    Tradatorii de la PNL in frunte cu trădătorul Virgil Popescu (europarlamentar) sunt bine-merci.
    OMVf firma cu capital majoritar al statului austriac face ce vrea cu gazele si petrolul României !
    Cum e posibil ca un stat străin să dispună de bogatiilet țării noastre?
    E posibil când ne conduc corupti,
    proști și TRĂDĂTORI!
    ACEȘTIA, TRĂDĂTORII LA intervenția
    DEPARTAMENTULUI DE STAT AL SUA AU ANULAT ALEGERILE . NU TREBUIE SA FIE GEORGRSCU,TREBUIE O SLUGĂ A STRAINILOR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.