România ia oficial Republica Moldova sub „aripa“ sa energetică

Interconectarea rețelelor de energie și gaze dintre România și Republica Moldova devine un proiect de țară. Memorandumul semnat acum câteva luni între cele două țări devine acum Hotărâre de Guvern, promovată de Ministerul Energiei.
În cadrul actului normativ citat, se arată că există voință comună pentru integrarea Rep. Moldova pe piața de energie europeană și pentru livrarea pe termen lung  de energie din România către RM.

Majoritatea electricității consumate în Rep. Moldova vine acum din Transnistria – termocentrala Cuciurgani, iar în ceea ce privește gazul, moldovenii fie aduc direct din Rusia, fie cumpără de pe coridorul sudic, via Turcia, Bulgaria și România, dar și aici este în parte vorba tot de gaz rusesc.

Concret, colaborarea dintre România și Rep. Moldova va fi sub următoarele forme:

“I. În domeniul gazelor naturale, țițeiului și produselor petroliere, părțile intenționează să dezvolte proiectele ce vizează interconexiunile de gaz între cele două state prin analizarea posibilității de creștere a capacității de transport de gaze naturale bidirecționale, extinderea conductelor, semnarea unui Acord de colaborare (Burden Sharing Agreement) și dezvoltarea capacităților de stocare a gazelor naturale de pe teritoriul României, cooperarea în vederea menținerii unui nivel minim de rezerve de țiței și/sau de produse petroliere, precum și asigurarea coordonării și semnării pe parcursul anului 2024 a unui Acord bilateral care să prevadă identificarea de spații de depozitare în vederea creării de stocuri de urgență ale Republicii Moldova pe teritoriul României.

II. În domeniul energiei electrice, părțile au în vedere realizarea proiectului „Interconectarea sistemelor electroenergetice ale României și Republicii Moldova prin construirea obiectivului de investiții de importanță strategică Linia Electrică Aeriană de 400 kV Suceava – Bălți, și extinderea stației 400 kV Suceava și stația 400 kV Bălți”, construcția unei noi linii de interconexiune și o stație electrică de pe territoriul României, realizarea interconexiunii de comunicație pe liniile electrice existente, precum și alte linii electrice stabilite de comun acord;

-asigurarea condițiilor desemnării „OPCOM” SA(operatorul bursei de energie românești – n.r.) în temeiul legislației Republicii Moldova, prin forma juridică corespunzătoare, în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței(lucru care deja s-a întâmplat – n.r.)”.

România și Moldova se angajează să promoveze obiectivele actualului Memorandum în fața Comisiei Europene și altor instituții finanțatoare la nivel mondial pentru a obține bani în a le îndeplini, dar și consultanță de profil.

Republica Moldova este aproape total dependent de extern în a-și asigura accesul la resurse energetic. Consumurile vecinilor sunt foarte mici, raportate la noi. Astfel, peste Prut se consumă anual 4 milioane MWh de electricitate și circa 1,2 miliarde de metri cubi de gaze. Cea mai mare parte din această energie este destinată consumul cansic, industria fiind doar marginal reprezentată. Consumul de electricitate al României este în medie de peste 50 de milioane MWh, iar la gaze, de peste 10 miliarde metri cubi.

Atât rețeaua de gaze din România cât și cea din Republica Moldova sunt operate de SN Transgaz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1071 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Pt. moldoveni nu sint aceleasi sfaturi ca pt. romani ,cu cortul montat in apartament ?

  2. După 34 de ani de la Podul de Flori încă nu este linie de înaltă tensiune care să treacă Prutul!
    Anul trecut, parcă, au pus o țeavă de gaz pînă la Prut care nu acoperă nici jumate din nevoile R Moldova!
    Exportul de curent se face și azi prin Ucraiiina și, de acolo, prin Transnistria! Ca să te poată strînge cu ușa-n două locuri.

  3. Este un gest frumos si fratesc din partea Romaniei, ca sora mai mare a Moldovei.
    Moldovenii trebuie sa stie ca au pe cine se sprijini in caz de nevoie si de bazdacuri moskovite ale Putinantropului Antropoid.
    Bineinteles ca vor aparea acum tot felul de cutre care sa condamne aceasta masura, pe motiv ca va impovara Romania cu cheltuieli facute in avantajul Rep Moldova.
    Vreti unire, atunci comportati-va ca niste frati. Nu ca fratii aceia, dar cu branza care este pe bani…..[Rumburak]

  4. Foarte firesc spune:
    08 ian. 2024 la 15:19 .[Rumburak]
    Despre ce unire vorbesti dumneata ,atita timp cit madam Maia Sandu nu are aceasta intentie si nici populatia moldoveneasca ! Daca s-ar fi dorit unirea ,trebuia de mult timp sa se faca .

  5. Exista referendum cetățenesc in Romania pe aceasta temă și finalizat pentru a acționa legal? NU! Apropo, cică e ședința de guvern cu clanurile infracționale organizate politic pentru împărțirea bugetului de stat infractorilor din politica și nu numai!

  6. In acelasi timp guvernul sfatuieste pe romani sa-si puna corturi in casa ca sa supravietuiasca unei eventual penurii de energie! Curat murdar: Ne vindem hidrocarburile noaastre pe nimic virgula nimic la „pretini”, le cumparam inapoi cu preturi astronomice si apoi le dam pe de-a moaca Moldovei!Pai daca suntem prosti de legat …..

  7. Timp de mai bine de 30 de ani Basarabia n-a suscitat niciun interes. Brusc, când khazarii au văzut că-n Ucraina pierd teren, s-au gândit că-i bine să pună Moldova la înaintare pentru a-i zgândări pe ruși. Și pentru asta ar fi bine să o unească cu România, țară NATO, deja aservită total khazarilor.

  8. -Doamna Maia Sandu este mai desteapta decat toti postacii putinofili de pe forum. Cum sa vrea unirea cu Romania din moment ce rusofonii si rusofilii (ca dta) din rep Moldova sunt majoritari si resping unirea? Ei doresc unirea Moldovei cu Rusia, cum doriti si dv cucerirea Romaniei de catre Rusia, ce va este atat de draga.
    -Romania cu situatia ei economica precara si cu nivelul de trai prapadit, nu are cum sa-i atraga pe moldoveni. Noi nu-i atragem nici pe trasfugii din Africa si Orientul Mijlociu. Si astia fug din Romania spre tarile europene prospere economic.
    -Daca Romania ar fi fost o tara cu un nivel de trai superior si cu o economie puternica, toti moldovenii indiferent de etnie si simpatii rusofile ar fi fost de acord cu unirea cu noi. S-ar fi rugat chiar ei sa ne unim.
    Dar cand noi suntem ultimii din UE, cine ar vrea sa se uneasca cu niste prapaditi?…..[Rumburak]

  9. Nu este momentul acum sa se discute despre Unire…ea va veni de la sine prin aceste legaturi economice si prin continuarea drumului european al Basarabiei..

  10. Deci. Nu avem pentru noi, dar dăm la alții. Ei iau de la noi și dau la mama Rusie. Ei vor în UE dar cu mama Rusie. E ramura Rusiei pentru Europa. E podul Rusiei spre UE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.