Hossu, despre Strategia Națională pentru Dialog Social

Draftul de Strategie Națională pentru Dialog Social reprezintă un pas, dar din care lipsesc prioritizările și în care se fac confuzii, nu credem că putem subscrie la acest document, a declarat, luni, în cadrul unei dezbateri, Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”.

Ar fi trebuit să avem acces la studiul care a stat la baza realizării acestei strategii. Legat de draftul de Strategie Națională de Dialog Social, este un pas, dar despre structura documentului pot spune că lipsesc prioritizările obiectivelor în structura respectivă. Există, pe de altă parte, niște afirmații potrivit cărora dialogul social funcționează ca o modalitatea de rezolvare a refulărilor între partenerii sociali. Eu spun că nu este așa. Exprimările din text nu sunt întotdeauna cele mai fericite (…) Graficul legat de contractele sectoriale la nivel de unitate și sectoriale a dispărut cu totul de exemplu din prezentarea de ansamblu a noi Strategii. Nu credem că este o strategie la care am putea subscrie’, a afirmat Hossu.

Potrivit președintelui CNS ‘Cartel Alfa’, în cadrul documentului nu sunt cuprinse elemente esențiale.

„Elemente esențiale nu sunt cuprinse și dau exemplu aici faptul că partenerii sociali sunt parteneri în elemente decizionale majore disfuncționale la ora actuală, cum este Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Consiliul la nivelul CNAS-ului și care, de fapt, din cauza unor decizii politice, sunt disfuncționale, deși măsurile asupra banilor alocați sunt atât din partea angajatorului, cât și din partea salariaților. Este anormal ca în Casa de Asigurări de Sănătate să existe doar câte un reprezentant din partea angajatorului și unul din partea salariaților. Avem structuri unde este important dialogul social, cum este Inspecția Muncii. Ar trebui făcută o comisie tripartită care să facă acele corecții ale documentului. Neschimbarea cadrului legislativ face practic inexistent dialogul social și neimplicarea partenerilor sociali. Modificarea Legii inspecției muncii, de exemplu, caz în care atât ansamblul patronatelor și confederațiilor reprezentative a considerat că trebuie să rămână o instituție independentă. În schimb, Guvernul a decis că nu este cazul’, a subliniat Bogdan Hossu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.