Criza nu e rezolvată. Bolnavii plătesc sume mari ca să trăiască

Imunoglobulină doar pentru unii

imunoglobulina

Deși au trecut două săptămâni de când o femeie a murit cu zile din cauza lipsei de imunoglobuline, ministrul Sănătății tot nu a reușit să rezolve problemele tuturor pacienților care au nevoie de acest tratament. În țară au intrat 900 de doze de imunoglobulină, dar nu toți bolnavii pot beneficia de ele.

La o săptămână după ce premierul i-a atras atenţia lui Florian Bodog că s-ar putea alege cu un dosar penal, medicamentele promise au intrat în ţară. Dar nu toţi bolnavii pot beneficia de ele. Cei care sunt alergici au nevoie de alt tratament, pe care statul nu este capabil să-l ofere. Oamenii sunt nevoiţi să plătească, din buzunarul lor, sute de euro ca să trăiască. 900 de doze de imunoglobulină au intrat în ţară miercuri noapte, iar ministerul spune că a început distribuirea lor în spitale.

Din nou, birocrația pune piedici

Dozele vin la câteva luni după ce pacienţii cu imunodeficienţe primare au început să strige că au rămas fără medicamente. În timpul acesta o femeie a murit în spitalul din Alba, aşteptând tratamentul. Acela a fost şi momentul în care Mihai Tudose i-a dat un ultimatum ministrului Sănătăţii. „Partea cea mai blândă este plecarea acasă. Și putem merge până la plângere penală pentru neînfăptuirea obligațiilor de serviciu a celor responsabili“, spunea premierul Mihai Tudose.

Problema este că nu toţi bolnavii pot primi medicamentele care au fost aduse în ţară. „Trei au făcut şoc anafilactic, la aceştia nu se mai poate administra în principiu deloc. Dar ar trebui să se facă încă un contract cu încă o firmă de imunoglobulină. Acum eu am înţeles că ei speră să primească o donaţie, dar deocamdată nu există, speram să vină cât mai repede. Şi fiica mea, la fel, de două ori a avut reacţie alergică, nu a făcut şoc anafilactic, dar a avut reacţii alergice destul de severe“, explică Otilia Stângă, vicepreședinte al Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare. Până când Ministerul Sănătăţii îşi va face datoria şi le va asigura tratamentul tuturor bolnavilor, Otilia îl va cumpăra din străinătate pentru fetiţa ei. Plăteşte 850 euro pe lună, ca să-şi poată ţine în viaţă copila de 10 ani. Pacienţii aflaţi în situaţia ei au dreptul prin lege să poată merge la tratament în străinătate, dar birocraţia le pune piedici.

Formularele E112

Bolnavii pentru care statul nu poate asigura tratamentul în ţară pot cere de la medici eliberarea formularelor E112. Apoi, trebuie să obţină acceptul scris al unui medic din străinătate că îi tratează. Cu documentele, merge la Casa de Asigurări de Sănătate, care dă avizul final, iar statul va plăti tratamentul integral. Patru pacienţi care suferă de imunodeficienţă primară au solicitat până acum formularul E112. Deşi starea lor este gravă, toţi încă aşteaptă avizul Casei de Asigurări de Sănătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. – si P1 a dat 10 milioane pentru noi si marete constructii
    – mai neimportanta este viata neoamenilor

  2. O spun direct dintr-o farmacie :pana nu renunta statul la clauza de clawback, nu vedem imunoglobulina!Nu stiti cat de puternica e Mafia!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.