Companie acuzată de abuz

Anchetă pe piața medicamentelor oncologice

Consiliul Concurenţei a declanșat două investigații privind un posibil abuz de pozitie dominantă al companiei Roche Romania SRL pe piața anumitor produse oncologice din România. Roche activează în domeniul comercializării produselor farmaceutice, portofoliul societății cuprinzând medicamente inovative de înaltă tehnologie, ce se adresează unor arii terapeutice unde există nevoi deosebite, cum ar fi oncologia.

Comportament anticoncurențial

Una dintre investigaţi vizează un posibil comportament anticoncurențial ce constă în practicarea de către Roche România SRL, în relaţie cu un distribuitor al său, a unor preţuri cu ridicata mai mari decât preţurile oferite de către Roche România SRL în contextul unor proceduri de licitaţie privind aprovizionarea cu medicamente a spitalelor. Cea de a doua investigaţie se referă la acte şi fapte ale Roche Romania SRL care au ca posibil efect excluderea de pe piață a variantei generice (mai ieftine) a unui medicamentului inovativ Tarceva. Tarceva este un medicament produs de Roche, care conține substanța activă Erlotinibum și
este utilizat în tratamentul cancerului. Tarceva este inclus în Lista medicamentelor decontate.
Medicamentul inovativ este un medicament protejat de brevet când este lansat pe piaţă. Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate ca şi medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.

Concluziile anchetei

În urma anchetei sectoriale pe piaţa farmaceutică, finalizată în acest an, Consiliul Concurenţei a constatat că medicamentelele generice, deşi mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reuşesc să acapareze o cotă de piaţă semnificativă. În cadrul studiului, autoritatea de concurenţă a analizat activitățile de marketing și promovare realizate în conexiune cu vânzarea de
medicamente şi a constatat o posibilă corelare între activitățile de marketing realizate de companiile de medicamente inovative și gradul redus de penetrare al medicamentelor generice. Astfel, deşi prescrierea medicamentelor se realizează pe substanţă activă şi, doar în situaţii excepţionale, justificate, pe denumire comercială, 57% dintre pacienţi solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandărilor medicului, recomandări venite ca urmare a promovărilor intense realizate
de producătorii de medicamente inovative.

Inspecții inopinate

În cadrul investigaţiilor s-au efectuat inspecţii inopinate la sediul companiei Roche Romania SRL, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practice anticoncurenţiale analizate. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.
Compania Roche este prezentă în România încă din perioada interbelică. Compania s-a închis însă în urma crizei economice din anii 30, revenind pe piaţă abia în 1992. În 2005, grupul farmaceutic internaţional Roche a luat decizia să înfiinţeze Roche Romania, cu două divizii: una de farmaceutice, iar alta de diagnostice.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

1 Comentariu

  1. de ce viata e legata de profitul unor nemernici criminali? cum isi permite statul roman sa nu intervina acolo unde se cere protejarea vietii? cum sa lasi viata la mina unor afaceristi cu moarte? eliminati toti acesti intermediari din importul de medicamente necesare si de care depinde viata! poate ar trebui sa ipunem celor care vind in Romania ca trebuie sa aibe fabrica aici!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.