Medicii ar putea să nu-și primească salariile în decembrie

Spitalele din România, în criză

Multe dintre spitalele din Capitală se pregătesc de o adevărată criză financiară în luna decembrie. Medicii ar putea să nu-și mai ia salariile, iar pacienții să vină de acasă cu medicamente și ce mai este necesar. Unele spitale sunt deja în această situație.

Luna decembrie nu vine numai cu cadouri, ci și cu surprize neplăcute. Cel puțin în ceea ce privește serviciile medicale în România. Spitalul „Sfântul Pantelimon“ din Capitală este în cea mai cruntă situație din ultimii 20 de ani. Datoriile pe care le-a acumulat până acum sunt de 7,8 milioane lei, datorii care nu pot fi deocamdată achitate. Situația dezastruoasă o resimt atât medicii, care s-ar putea să nu-și mai primească salariile în luna decembrie, cât și pacienții, care se văd nevoiți să vină de acasă cu medicamente costisitoare.

Criză după criză

În fiecare lună, la Spitalul „Sfântul Pantelimon“ ajung 3.400.000 lei, iar o bună parte din bani intră în fondul de salarii. Marea problemă, recunoaşte managerul instituţiei, este lipsa investiţiei în medicamente şi materiale sanitare. Aşa se face că cel mult 200.000 lei se duc către medicamente şi revizii ale aparatelor din spital. O sumă care în mod normal este necesară doar unei secţii.

Probleme nu sunt numai la Spitalul „Sfântul Pantelimon“. Și Spitalul Universitar trece printr-o criză financiară. „Se zvonește printre medicii de aici că există riscul să nu ne mai luăm salariile în luna decembrie. Dar deocamdată sunt numai niște zvonuri. Nu ne-a informat nimeni nimic oficial“, au declarat pentru Cotidianul surse medicale.

În aceeași situație se află și Spitalul de Arși din Capitală. Pacienții, nevoiți să vină cu medicamente de acasă, dau vina pe managementul prost din spitale, dar și pe situația economică din țară. „Nu vedeți ce se întâmplă la nivel general în țară? Nu mai sunt bani. Dacă este și un director care nu poate administra banii, totul devine dramatic. Și cine are cel mai mult de suferit? Noi, pacienții. Eu am soțul internat aici, la Spitalul «Sfântul Pantelimon». A trebuit să aduc de acasă medicamente, feșe, branule. Toate astea m-au costat foarte mult. Și când întrebam medicul: cum, nici feșe nu aveți? Dădea din umeri și spunea că da, așa s-a ajuns“, explică Elvira Morogan, soția unui pacient internat la Spitalul „Sfântul Pantelimon“.

Care e soluția?

„Lipsă de pacienți, de clienți care să apeleze la acest spital (n.r. – «Sfântul Pantelimon»). Neavând venituri suficiente, spitalele intră în datorii. Criza este mult mai profundă. Aceste spitale vor fi văduvite de venituri care să acopere cheltuielile inerente. Vor fi consecințe nefavorabile, problema este una la care nu știu dacă se pot găsi soluții. Sistemul s-a dovedit a fi ineficient. Calitatea actului medical este afectat“, spune Vasile Barbu, președintele Asociației Pacienților.

Aberațiile legislației

Probleme sunt și la Institutul „Marius Nasta“ din Capitală, unde au fost amânate mai multe operaţii. Au suspendat o zi operaţiile pentru că lipseau materiale importante: mănuşi, plăcuțe de cauter, aţă medicinală sau măști. Problema e Legea achiziţiei, care spune că trebuie să ai trei oferte ca să poţi cumpăra, dar medicii se plâng. „Cum să aştepţi și să licitezi, când ai un pacient pe masa de operație?“, a afirmat un fost pacient al Institutului „Marius Nasta“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Eeee…hai, lasa-ma, ca nu cred! Pai nu ne-au spus noua Dragnea, Olguta si Tariceanu, oameni seriooosi si competeeenti, ca au un program beton care o sa fie respectat „la virgula”, ca or sa le dea doctorilor 4000 de euroi? Cand colo, vedem ca le-au dat altceva! Nu stiu de ce-mi fuge gandul la Uniunea Europeana! Vedem ca n-au bani sa imbunatateasca conditiile din spitale. Normal, caci sub luminata conducere PSD/ALDE se dau bani mai multi la asistati social, la parlamentari, la primari, iar investitiile se taie. C-asa-i taie si pe ei suportul de palarie pe care-l au, capul. Adunatura asta de incompetenti PSD – ALDE o sa duca tara de rapa! Sa speram c-or sa-si revina pe calea lor, si n-o sa mai puna botul la vrajeli, prostanii care i-au votat!

  2. IN ROMANIA TOTUL E IN CRIZA…INCLUSIV NOI. PAI BINE ZICEA UNU’: TRAIM AICI SI ASTA NE OMOARA CU CLIPA!

  3. O situatie interesanta pentru cei din afara Romaniei. Toti platesc la stat pentru sanatate bani, cind au nevoie de medicsmente sau servicii medicale trebuie sa pplateasca din buzunar ca statul (adica casele de sanatate) nu platesc din var motive „obiective”, ca asa sunt regulile. Si apoi auzi ca spitslele nu au bani, medicii sunt platiti prost si multi pleaca in afara tarii, … . Cum sa explici unuia din Germania, Frant, Anglia, si chiar Italia, ca asa merg treburile cu sanatatea populatiei in Romania, sic statul, asa corupt cum e, nu il intereseaza de cum aceasta problema, su diar se prefac din vorbe ca intentioneaza sa schimbe ceva?

  4. Sustinatorii de Dragnea si PSD nu ies sa jubileze pe subiect?!
    NU-i vad!
    Hai, baieti, iesiti cu felicitarile!

    • Imparicopitatele n-au primit ordinul de zi, sa vada ce spun, deocamdata stau in staul!

  5. Orice guvernant care întradevăr își iubește țara și pe alegătorii săi, face tot ce stă în putința sa pentru a asigura un bun viitor Patriei. Cea mai bună investiție în viitorul unei țări este cea realizată în sănătatea și inteligența nației, adică în sănătate și învățământ. Dacă vom avea tineri sănătoși și inteligenți, nu numai că ne vom dezvolta corespunzător dar pe cale de consecință vom avea mai puțini bolnavi cronici, mai puține persoane cu dizabilități provocate de boală, mai puțini asistați social și mai mulți bani pentru programe de dezvoltare și investiții. Guvernul de acum se comportă ca și cum creșterea numărului de asistați social, consumatori de medicamente și servicii de sănătate trebuie să crească fiind prioritate națională. Să fie oare pentru faptul că votanții cei mai numeroși ai actualului partid de guvernământ provin din această categorie de oameni obișnuiți să aștepte mila statului și îngăduința patronului de magazin sătesc pentru a bea pe datorie? Oricare ar fi motivele, criza spitalelor demonstrează nu numai cinismul și disprețul față de cetățean (profesionist medico-sanitar sau pacient) dar și dezinteresul politicienilor pentru viitorul țării noastre. „După noi, potopul!” Rușine domnilor politicieni din arcul guvernamental!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.