Vrem în OECD? Trebuie să introducem taxe noi

Raportul de țară al OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) la care România ar vrea să adere spune clar că țara noastră ar trebui să înceapă de pe acum taxarea suplimentară a carburanților prin introducerea unei taxe pe carbon inclusă direct în acciză.
Acest lucru care aduce automat la benzină și motorină mai scumpe ar aduce, conform OECD, o reducere a emisiilor specifice și…bunăstare. Mai mult, Organizația arată că România nu mai trebuie să aștepte o legsilație europeană privind introducerea taxei pe carbon, ci să acționeze de pe acum, luându-o chiar înaintea Bruxelles-ului.
Trebuie precizat că, potrivit premierului Marcel Ciolacu, aderarea la OECD este principalul proiect de țară al României și că este de datoria guvernanților să explice pe larg românilor despre beneficiile acestei aderări. Ciolacu a nu a detaliat de ce aderarea la OECD este „principalul proiect de țară” și nici care sunt, pe larg, aceste beneficii pentru România.
 “Guvernul ar trebui să ia în considerare introducerea taxării carbonului în sectoarele care nu sunt acoperite de sistemul EU ETS. Modelarea sugerează că internalizarea externalităților în prețurile combustibililor ar conduce la reduceri substanțiale ale emisiilor și ar aduce câștiguri nete de bunăstare. Internalizarea ar putea lua forma unei taxe pe carbon inclusă în accizele la carburanți. Nivelul acesteia ar trebui să fie stabilit la un nivel scăzut și să fie crescut treptat, pe baza unui calendar prestabilit, până când va atinge nivelul maxim în următorii ani, pentru a reduce emisiile în conformitate cu obiectivul pentru 2030”, potrivit raportului.
 
 
“România nu ar trebui să aștepte  modificarea Directivei UE privind impozitarea energiei pentru a introduce unilateral accize bazate, cel puțin în parte, pe conținutul de carbon al carburanților. Discuțiile privind directiva erau în desfășurare la momentul redactării acestui raport, iar actuala propunere de revizuire prevede stabilirea unor cote de impozitare bazate pe conținutul de energie și performanțele de mediu ale carburanților. 15 țări din UE au adoptat deja în mod unilateral un sistem național de tarifare a carbonului, sub forma unei taxe pe carbon sau a unui sistem de comercializare a emisiilor (Austria și Germania). Taxele pe carbon acoperă de la 3% din emisiile naționale de GES în Letonia la 65% în Luxemburg, cu niveluri variind între 2 EUR/tCO2 în Estonia și 115 EUR/tCO2 în Suedia.
 
Noul sistem de comercializare a certificatelor de emisii la nivelul UE va extinde taxarea carbonului la  combustibilul pentru transporturi și încălzire începând cu 2027, dar acest lucru nu împiedică România să introducă o taxă națională pe carbon. Până la sfârșitul anului 2030, furnizorii de combustibili pot fi scutiți de la noul sistem de comercializare al emisiilor în cazul în care există un sistem național de tarifare a carbonului cu un nivel de preț echivalent sau mai mare decât în sistemul Uniunii Europene”, mai spune raportul OECD.
Ce este OECD ?
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație internațională ce își are originile în anul 1948, sub numele de Organisation for European Economic Co-operation (OEEC), Organizația pentru Cooperare Economică Europeană, pentru a ajuta la administrarea planului Marshall pentru reconstrucția Europei după Cel de-al Doilea Război Mondial. Mai târziu calitatea de membru a fost extinsă pentru statele din afara Europei, iar în 1961 s-a reformat luând numele de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), care numără acum 38 de state membre.
RO şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. Candidații au fost informați asupra deciziei printr-o scrisoare a SG OCDE care a solicitat, totodată, confirmarea atașamentului față de valorile, principiile și standardele organizației menționate în documentele relevante ale organizației.
La reuniunea ministerială a Consiliului OCDE din luna iunie 2022, a fost adoptată Foaia de Parcurs pentru România, odată cu cele pentru alte patru state candidate – Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru.
Foaia de Parcurs fixează termenii, condițiile și etapele procesului de aderare a României la Organizație și urmărește alinierea legislației, politicilor și practicilor interne cu cele ale OCDE. Documentul menționează comitetele sectoriale care vor evalua conformitatea cu legislația și practicile OCDE, principiile care vor ghida activitatea acestora, precum și maniera în care se vor desfășura discuțiile de aderare cu autoritățile române.
Principalele domenii identificate în Foaia de Parcurs care vor fi acoperite în evaluările tehnice ale Comitetelor vizează următoarele, potrivit Ministerului de Externe:
Reforma structurală: configurarea politicilor de reformă structurală  a statutului candidat într-un mod ambițios, ca bază pentru o creștere puternică, durabilă, ecologică și favorabilă incluziunii;
Comerț și investiții: consolidarea regimului liber de comerț și investiții al statului candidat, din perspectiva unei piețe deschise, competitive, durabile și transparente, bazate pe reguli clare. O atenție deosebită trebuie acordată sistemului de comerț multilateral, fundamentat pe Organizația Mondială a Comerțului, evitarea  protecționismului,  favorizarea condițiilor de concurență internaționale prin creșterea competitivității, o mai bună integrare a IMM-urilor în lanțurile valorice globale și demontarea barierelor inutile ridicate în calea schimburilor comerciale.  Toate aceste măsuri au ca finalitate sporirea  beneficiilor de care se bucură consumatorii  precum și promovarea creșterii economice și a inovației;
Dezvoltare durabilă și inclusivă: elaborarea unor politici economice care să conducă la dezvoltare durabilă și care să fie centrată pe principiul egalității de șanse, contribuind la o creștere economică  favorabilă și incluzivă  cu beneficii pentru toți cetățenii;
Guvernanță: consolidarea guvernanței publice, integritatea și sporirea eforturilor de combatere a corupției.
Mediu, biodiversitate și climă: asigurarea protecției eficiente a mediului înconjurător și a  biodiversității și acțiuni privind schimbările climatice pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris (2015) privind schimbările climatice. Aceasta include  necesitatea alinierii măsurilor de politică pentru întreaga economie cu obiectivele Acordului de la Paris și, în special, cu obiectivul de a atinge nivelul zero la emisiile globale de gaze cu efect de seră până în 2050, prin reducerea substanțială a nivelurilor emisiilor permise pentru fiecare stat în parte și creșterea investițiilor private în decarbonizare. Aceste măsuri includ, printre altele, obligația pentru fiecare stat să adopte și să implementeze politici publice în conformitate cu obiectivele sale de mediu, inclusiv inversarea și stoparea pierderii biodiversității și a defrișărilor, așa cum a fost convenit în timpul summit-ului COP26 de la Glasgow.
Digitalizare: promovarea economiei digitale favorabile incluziunii, inclusiv prin acțiuni concertate la nivel internațional;
Infrastructură: dezvoltarea infrastructurii de calitate într-un mod transparent, responsabil și incluziv.
Pe parcursul procesului de aderare la OCDE, România este evaluată de 26 de Comitete și va trebui să internalizeze peste 250 de instrumente juridice la nivelul legislației, politicilor și practicilor interne.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1071 Articole
Author

26 de Comentarii

  1. Hai sictir nenorocitilor! – ALTE SCUMPIRI PENTRU ROMÂNI! – TRĂDĂTORILOR!

  2. Suntem saracanii coanei Ieuropa – astia din UE zic – si stam cu coada pe sus. Bagati taxe cat mai multe sa ne aliniem la dezastrul european. Ati uitat sa mentionati si taxarea averilor si impozitarea proprietatilor la pretul de piata. Pai cu impozitarea averilor sa se inceapa de undeva de la 1-2 milioane de ieuroi, ma gandesc,dar nu cred ca este o solutie prea buna. Trebuie taxati aia multi ca de acolo se strange grosul!. Cei bogati fenteaza usor, din joc de glezne… Iar impozitarea crescuta a propietatilor este exact ce-i trebuie romanilor. Prea multi au case.. ar fi mai bine sa fie si cateva zeci de mii pe strazi, eventual sa se apuce de furturi si droguri. Am fi si noi in pas cu lumea civilizata…

  3. Nu e doar voința în aceasta entitate, vor să intre în grupul bogaților lumii, escrocii hoți și mincinoși. Tupeu de borfași, vizibil infractori născuți să fure, sa insele și să minta. Taxe și impozite tot vor creste indiferent de situația din România! E minciuna crasa că asta e motivul pentru OECD, e strict hoția, escrocheria și înșelătoriile cele mai periculoase pentru Romania și cetățeni. Bomboana de pe coliva va fi in urma alegerilor, nu vor avea voturi dar vor fi tot ei la guvernare.

  4. Vrem taxe cat mai mari. Pe orice. Vrem sa nu avem nimic si sa fim fericiti!

  5. Dacă aveam patrioți la guvernare în loc de clanul trădător de țară PSD și PNL, acum aveam OECD SCHENGEN ȘI VIZE PT AMERICA, era suficient sa nu lăsăm cerealele ucrainenilor (americanilor) și să nu dăm armament și bani urkacilor… în 24 de ore le aveam pe toate

  6. Prea multe organizatii internationale „coordoneaza” viata oamenilor. Programele acestor organizatii sunt globaliste (catre o conducere centrala a lumii). Modul in care se iau hotararile este netransparent pentru cetateni. De cele mai multe ori nu au existat consultari populare ori referenduri privind apartenenta noastra la aceste organizatii (NATO, UE etc). ONU este complet inutila pentru ca rezolutiile nu sunt respectate, exista drept de veto in Consiliul de Securitate (un lucru bun, initial dar de care abuzeaza numai o tara). ONU are sub-organizatii ca UNICEF, UNESCO, OMS, UNCTAD, UNHCR care sunt platite de tarile membre pentru activitati impotriva cetatenilor (se vede mereu eficienta lor). Se pare ca nici dreptul international nu mai are nici o valoare. Traim vremuri interesante..

  7. Vom vota partide ROEXIT , birocrați avem destui , nu ne mai trebuie încă o pătură de căpușe = ”înalți funcționari OECD”. Să înțelegem că a crescut numărul nepoților/nepoatelor securiștilor , deci și aceștia trebuiesc angajați undeva nu ? În curând o să aderăm și la Frăția Lunara, cea Marțiană și o șinem tot așa până se termină planetele sistemului solar.

  8. Cică internalizarea externalităților…mai sunteți mulți proști? Hoți tot așa, cita frunza, cita iarbă! Aici e acoperirea hoției! E cumva Europa Intr un clopot de sticlă? China India, toată Asia bagă gros poluare, usa la fel, iar aici? European=Prost plus hoți plus escroci!

  9. Inca o organizatie oculta iudeomasonica globalista satanista, pe langa ussa, ue, oms, fmi, nato, davos, bildelberg, fem….pentru subminarea statelor nationale si transformarea popoarelor in populatii controlate si manipulate prin card si cip si paine si circ, omul coborat mai jos decat animalele, alaturi de demoni in iadul lagarului digital mondial construit pentru „mesia” evreilor -antihristul !
    Trezeste-te ! Ridica-te!

  10. Marirea taxelor aduce bunastare? Ok, atunci sa marim taxele pe averi, pe lux, etc. ca asa au aparut accizele, ca taxe pe lux, dar a fost un steag fals, trebuia creat un precedent pe placul populatiei. Pe urma au inceput sa bage accize la greu populatiei si sa le scoata pe cele initiale, accizele pe lux. Cand auzi un mancator de ciocolata vorbind de masuri care aduc bunastare sau sunt luate pentru binele populatiei, atunci sa fii sigur ca la mijloc e o talharie.

  11. Mai este un pic si Vine Pastele Ortodox in 5 Mai 2024 si Oamenii Nu Stiu daca vor Avea Bani de Paste ? Daca cumva Pensia va veni mai devreme in Aprilie pe doua Luni ? Nu cred ! Pensia va veni dupa 1 Aprilie 2024 prima zi de Pensie ! Iar in luna Mai 2024 prima Zi de Pensie poate pe 9 mai 2024 ! Iar pensia va veni abia pe 15 mai 2024 ! Asa ca din Aprilie 2024 pana pe 15 mai 2024 sunt 41 de zile de mâncare si trebuie 1300 de lei minim pentru mâncare pentru 41 de zile ! Asa ca nu plătesc intretinerea de 360 de lei pentru Aprilie 2024 si am sa plătesc Intretinerea cu întârziere de 15 zile pana in 15 mai 2024 ca sa am bani de Mâncare de Paste 2024 !

  12. Nu vrem.

    Intre timp, UE a trecut o lege care va transforma uniunea in uniunea sovietica. controlul absolut, urmarire continua a oamenilor 24/24 cu ajutorul AIului. La fel cum se intampla in China. oile pasc fericite.

  13. Ursula in noul ei mandat se va ocupa si de noi sa nu avem case,masini etc pentru ca o ducem foarte bine,Nu conteaza ca avionul ei privat de cate ori zboara din stanga in dreapta , numai noi sa fim verzi asta conteaza.Luati cat mai puteti caruta si cai, aceasta este salvarea Romaniei.In plus sa nu mai votati prosti si tradatori in fruntea tarii!!!

  14. Organizatiile internationale sunt uneltele oligarhiei globaliste sioniste prin care transfera avutia cetatenilor planetei in proprietatea lor si a familiilor lor.
    De ce am vrea sa fim membri in aceste organizatii?

  15. Bucurie mare pe Ciolacu si pe saraci ! Saraci si editati, ca de asta sunt saraci, ca au fugit de scoala !

  16. …au început și ăștia?noi tot „introducem”,ei mai cer „introduceri” și tot așa,ca la Schengen…

  17. Orice ticăloşie pe care ți-o impun o prezintă ca pe un mare favor pe care ți-l fac!

  18. Interesant cum „reprezentantii” nostrii decid chestii din astea… in timp ce opinia pubica e total impotriva. Va mai aduceti aminte acum vreo 20 de ani cand se faceau „referendumuri” si toti „democratii” si ONGistii umblau cu ele in gura? Azi nimic… pot astia sa va voteze iobagi (cum de altfel si o sa fiti curand, cu pasi marunti) si tot nu o sa comentati sau organizati ceva impotriva

  19. Foaia asta de parcurs NU o va indeplini Romania in vecii vecilor!
    1) „Reforma structurală: configurarea politicilor de reformă structurală a statutului candidat într-un mod ambițios, ca bază pentru o creștere puternică, durabilă, ecologică și favorabilă incluziunii.”
    De 34 de ANI auzim aceleasi vorbe: Necesitatea unor REFORME structurale!
    FACUT: NIMIC, adica ZERO!
    2) „Comerț și investiții: consolidarea regimului liber de comerț și investiții al statului candidat, din perspectiva unei piețe deschise, competitive, durabile și transparente, bazate pe reguli clare. Toate aceste măsuri au ca finalitate sporirea beneficiilor de care se bucură consumatorii precum și promovarea creșterii economice și a INOVATIEI.”
    La capitolul R&D, Romania e pe ultimul loc in lume, nu doar in UE!
    3) „Dezvoltare durabilă și inclusivă: elaborarea unor politici economice care să conducă la dezvoltare durabilă și care să fie centrată pe principiul egalității de șanse, contribuind la o creștere economică favorabilă și incluzivă cu beneficii pentru toți cetățenii.”
    Vise, vise…
    4)Guvernanță: consolidarea guvernanței publice(in special a Companiilor de stat!), integritatea și sporirea eforturilor de combatere a corupției.”
    Coruptia e generalizata!
    5) „Mediu, biodiversitate și climă: asigurarea protecției eficiente a mediului înconjurător și a biodiversității și acțiuni privind schimbările climatice pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris privind schimbările climatice.”
    Romania nu e in stare sa colecteze deseurile SELECTIV!
    6) „Digitalizare: promovarea economiei digitale favorabile incluziunii, inclusiv prin acțiuni concertate la nivel internațional.”
    Digitalizare la Sfantu’ asteapta!
    7) „Infrastructură: dezvoltarea infrastructurii de calitate într-un mod transparent, responsabil și incluziv.”
    Cam intr-un secol!

  20. HOTARÂT NU VREM !!! Avem sefi la NATO,avem sefi la UE,niste globalisti satanisti de la OCDE ne mai lipseau…VREM INDEPENDENTA,VREM NEUTRALITATE si vrem să-i dam jos pe TRADATORII DE NEAM SI TARA !!!

  21. O alta tampenie scoasa di
    palaria partidului unor Rarea Bogdan si Nicusor Dan taxa pe carbonul saraciei din Romania.

    Afundarea si mai adanc in saracie. Ce seamana a comunism de fapt este faliment.
    Romania ramane si fara paduri si cu banii luati pe fumul care nu mai are cine sa-l produca. Nu mai exista industrie grea sau altele poluante inchise de 20-30 de ani. Romania are cel mai mic consum de energie din UE, la cel mai mare pretz. Energia ieftina data baietilor destepti gazele naturale vandute pe la austrieci pe nimic si le revand scump, eventual tot romanilor.
    Lemnul defrisat ajunge cine sa vezi la mari producatori de mobila din paduri protejate. Or asa pretind.
    La recilare se lupta PSDNL ajung toate recilatele la aceiasi groapa gunoi. Pleaca separate sa ajunga la gunoi doar sa dea bine in scriptele UE de fapt o tromboneala.
    Probabil se recicla mai mult si mai multe inainte cu RRR prin anii 80.
    Digitalizarea prin elimnarea numerarului o alta himera. S-a prabusit importul de gaz pe conducte din Rusia sa creasca importul de GNL rusesc. De ce mai instraineaza rezervele de gaze cand prioritara este scaderea dependentei de import. In 2025 se prabuseste castelul de carti de joc si economia tinuta artificial pe sutele de miliarde imprumutate din pandemie. Mai baga si niste suprataxare pe carbon, vine EUtanasia asistata.

  22. adicatelea pentru ca securistii mafioti sa prospere, intrand intr-o organizatie s a ta n i c a globalista, noi trebuie sa platim si mai multe taxe…? wow. avem ce meritam. EI AU NEVOIE DE NOI SI NU INVERS BHAI! TREZITI-VA ODATA, MAH, ADORMITI DE RUMANI!

  23. „Legea’i o bariera … pe sub care trec cateii” / cocotati in mot !
    Meteahna’i veche … pi la noi : Ti mai mai mira … Romanie, cum di mai existam ca Neam/Natie !
    Probabil … ca PIR/”iarba buna” !

  24. Adica s-a intalnit hotu’ cu prostu’ in care Romania este prostu’ (pentru a cata oara? – vezi UE, Schengen, NATO). Pai sa adopte mai intai tarile din OCDE masura cu taxe pe carbon in combustibili, si abia dupa aia sa le ceara si tarilor candidate. Apropo, au cerut masura respectiva tuturor tarilor candidate sau numai Romaniei? Masura aceea va distruge si ce mai era de distrus din economie, iar viata de zi cu zi a oamenilor va deveni imposibila din cauza preturilor la energie. Asta pentru ca unii sa isi bage in buzunare banii incasati din tranzactionarea certificatelor de carbon, pe modelul: fraierii platesc iar smecherii incaseaza. Si in conditiile in care Romania are deja cele mai scazute emisii de CO2. Dar bineinteles ca tradatorul Ciolacu a si sarit sa apere propunerea nesimtita si antiromaneasca, asa cum sarise si sa plateasca miliardele de euro catee Gabriel Resources! 😤😡🤬

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.