Pericolul unei noi crize de medicamente

Bolnavii de cancer ar putea rămâne fără tratament

pat, bolnav, imunoterapie

După criza imunoglobulinelor, care nu e nici pe departe de a se fi terminat, alte medicamente ar putea dispărea din spitale.

De data aceasta este vorba despre tratamentele vitale pentru bolnavii de cancer: citostaticele. Medicii au început deja să se lupte pentru a face rost de tratament, în timp ce Ministerul Sănătății pare impasibil: de mai bine de o săptămână evită să dea orice declarație publică. Din păcate, producătorii nu au vești bune și prevestesc un an și mai dificil.

Doamna Maria a fost operată la sân din cauza unei tumori. Face tratament o dată la trei săptămâni și n-ar avea cum să plătească perfuziile care o țin în viață. „Sunt pensionară cu o pensie de 1.000 de lei. Cum credeți că aș putea eu să plătesc? Nici soțul nu are o pensie mai mare. Ne descurcăm cum putem“, spune femeia.

Tratamente cumpărate de la vecini

Citostaticele din unele spitale din țară sunt în stocuri puține, iar situația e din ce în ce mai sumbră. Cel puțin trei medicamente esențiale ar putea dispărea în curând. Este criză în toată ţara, iar medicii de la mai multe spitale fac eforturi să-şi salveze pacienţii. O situaţie care pe ministrul Sănătăţii pare să nu-l afecteze. Nu a anunţat nicio măsură concretă şi nu a avut nicio ieşire publică.

„Apelăm la alte spitale când e cazul, ajutăm pe alții, atunci putem. Este cât se poate de etic și de normal în sistemul medical să procedăm și așa în situații de varie“, spune Laurențiu Simion, purtătorul de cuvânt al Institutului Oncologic.

Cristian Scurtu, șeful secției de Oncologie de la Marie Curie, este de aceeași părere. „Trebuie să înveți să te descurci pentru că întotdeauna este de rezolvat o problemă.“ De multe ori, părinţii sunt nevoiţi să cumpere singuri tratament pentru copiii lor Din Bulgaria, Ungaria sau chiar Republica Moldova. „Un singur reprezentant medical mai vine pe citostatice. Unul singur“, completează dr. Cristian Scurtu.

Efectele unei decizii controversate

Săptămâna trecută o pacientă a murit în aşteptarea imunoglobulinei.

Un medicament aproape dispărut de pe piaţă, din cauza politicilor de preţ. Statul a luat decizia să suspende taxa clawback pentru produsele din plasmă.

O măsură greşită, cred producătorii. „Deși salutară pentru o categorie de pacienți, această măsură va transfera problemele de aprovizionare cu medicamente către alte categorii de pacienți“, avertizează Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Cine mai urmează

Și producătorii de generice contestă decizia Guvernului, pe care ministrul Florian Bodog a luat-o după ce s-a văzut depășit de situație.

„Vom afla curând și de problemele catastrofale ale lipsei altor medicamente (…) pentru boli cardiovasculare și digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central, și ale aparatului respirator.“

Dacă nu se găsesc soluţii urgente, medicii avertizează că la începutul anului viitor va urma o nouă criză majoră de medicamente, care ar putea fi un dezastru pentru sistemul medical.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

3 Comentarii

  1. E bine???!!!!!!!!!!
    Intrebarea e pentru Votantii PSD!
    Pentru asta ati VOTAT aceasta Alianta criminala PSD+ALDE?!
    Pentru ce ati VOTAT pe acesti criminali, oameni buni si creduli?!
    Chiar trebuie sa moara careva dintre ai vostri ca sa REALIZATI Minciuna si INDIFERENTA PSDista?!
    TRIST, va meritati soarta, va meritati SARACIA in care va tine PSD, cu BUNA stiinta, creduli si usor de manipulat!

    Cotidianul, va rog sa dati postarea, mi-ar placea chiar ca dl Nistorescu, edit sa comenteze intr-un articol pe subiectul LIPSEI de Medicamente in Spitalele de Ev mediu din Romania, unde mor OAMENI din aceasta CAUZA…

    • Tu chiar crezi ca votantul PSD cumparat cu 200 de lei in cel mai fericit caz sau ajutorul social ori cu o punga de plastic in cel mai nefericit caz e capabil stare proceseze ceea ce se intampla cu sistemul de sanatate sub conducerea PSD-ALDE?! Votantului PSD ii pasa doar de stomac. Pupa moaste tot pentru pomana de dupa, am fost martor la o asemenea sarbatoare crestineasca, pentru ca daca ar fi crestini nu ar vota niste hoti condamnati, si aici nu ma refer la dragnea, ci la tot felul de primari si presedinti de consilii judetene. Scuza votantului pesedist pe care am auzit-o de sute de ori este „a furat, dar ne da si noua”! Trist, dar adevarat.

  2. Si angajatii unui Spital sunt preocupati de comunicate de presa despre starea unui singur pacient VIP.
    Super

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.