Președintele CNAS contrazice guvernul. Populația e într-adevăr bolnavă

În anul 2023 au fost acordate  3.361.000 de concedii medicale. Pentru bolile oncologice, afecțiuni legate de sarcină, concediile prenatale,  s-au acordat cele mai multe, potrivit președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea.

De asemenea, multe concedii au fost acordate și pentru afecțiuni osteoarticulare degenerative, boli cronice netransmisibile și afecțiuni intercurente.

„În medie, nu se poate discuta despre un număr foarte mare de concedii medicale, ci despre faptul că există o stare de îmbolnăvire, de morbiditate, așa cum îi spunem noi, populația este într-adevăr bolnavă și trebuie să ne gândim la acest aspect. De aceea ne dorim să facem o evaluare a stării de sănătate a populației”, spune Valeria Herdea. Potrivit președintelui CNAS, România are 207.722 de pacienți oncologici, ceea ce este „dramatic pentru starea de sănătate a unei populații”.

Există și situații în care concediile medicale se acordă pres ușor?

„Eu cred că fiecare dintre cei care sunt medici, personalul medical evaluează foarte corect care este starea pacientului din fața lui și ia acea decizie care permite, în primul rând, vindecarea mai rapidă a pacientului(…)

Scoatetea dintr-un mediu a unei persoane bolnave facilitează vindecarea ei și oprește și răspândirea bolilor, în cazul bolilor acute – să nu uităm că avem epidemie de rujeolă, de gripă. Iar în cazurile bolilor oncologice, un pacient oncologic trece printr-o suferință cruntă – un pacient oncologic stă un an și jumătate în concediu, un pacient care are tuberculoză stă un an pentru a se vindeca. Există concedii care se acordă în funcție de diagnosticul aferent”, a explicat Valeria Herdea,  de profesie medic de familie.

Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat nemulţumit

În România s-au înregistrat 274.000 de concedii medicale acordate pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale acordate „pentru strănutat şi răceală”, a susținut săptămâna trecută premierul.

Premierul a comentat  numărul mare de concedii medicale  acordate pentru „afecţiuni ale coloanei vertebrale şi infecţiile respiratorii”,  taxa suplimentară de 10%  fiind justificată în opinia acestuia prin descurajarea „abuzului de concedii medicale nejustificate”.

Guvernul vrea acum să o elimine, dar și să înăsprească controalele 

„Ceea ce putem să facem este să sprijinim casele de asigurări de sănătate şi am făcut-o în ultima perioadă, încât noul PIAS, platforma informatică a asigurărilor de sănătate, care este finanţată cu bani europeni, să fie realizată într-un termen cât mai scurt, pentru că actuala platformă informatică este subdimensionată, iar atunci când a fost făcută cheltuielile de mentenanţă şi cele de upgrade a acestei platforme nu au fost prevăzute.

Este vorba despre o altă platformă, nu este vorba de actualizarea acestei platforme”, a afirmat Rafila.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

13 Comentarii

  1. Și, desigur, n-are nici o legătură cu lansarea oficială de guvern a unei campanii de ajutorare a celor cărora li s-a spus c-ar avea cancer, campanie ce vine în același timp cu campania legată de cancer Faițăr.
    Nimic ce se-ntîmplă îm trupul nostru nu este întîmplător sau scăpat de sub control. Totul este controlat prin creier; fiecare mădular sau părți ale acestuia sînt controlate din anumite părți ale creierului știute. Ce pornește ca acea parte a creierului să comande mărirea/tomoare, ulcerarea sau schimbarea funcției a unui mădular pe medicina aflată sub papaucul farmaceuticelor o preocupă atît numai cît s-o ascundă.

  2. „România are 207.722 de pacienți oncologici”
    -aducem si o veste buna:
    rata deceselor e undeva la 170’000 pe an in Romania
    de unde rezulta ca „speranta de viatza” a respectivilor pacienti
    e cumva intre 5 si 10 ani!
    (daca 10-20% mor de cancer….)

    -banuim multa frauda la mijloc,
    NU AVEM SCRUPULE!

  3. Un popor sarac, bolnav, flamand si needucat este usor de manipulat si controlat.
    Ati ales bine de 2 ori!!!
    #RomaniaEducata #RomaniaNormala

  4. Institutiile statului nu verifica nimic din calitatea alimentelor din piete si marile marketuri pline de importuri, producatori privati. Nh verifica respectarea conditiilor de munca, calitatea, igiena si securitatea locurilor de munca. Pentru fiecare job platim asigurari de sanatate, de 2- 3 ori si nu beneficiem decat de niste medici de familie de jalnica pregatire si cabinete niste gioarse in apartamente de 2- 3 camere de bloc, fara minime dotari si igiena.

  5. Statistica e intradevar o k’urva
    ii baga pe toti la un loc(he,he)
    ca in COMUNISM!

    -un dobitoc in plandemie intelesese ca fara masca „murim cu totii”
    ar fi trebuit ca putem preveni asta:
    il exterminam noi!

  6. Anu’ aista cadour’le PiSiDeulii pintru votacii lui constă in două bustăre gratis. Așa cred iei că-mpacă și capra și vărzoiu…Or’ș’cum, di la tuamnă Ciulku vria să baje partidu’ in grupu’ internaționalei soroșiste un’e de fapt și de drept-i locu’…

  7. @Olingpia Gafosdea
    – nu e buna comassarea din punctu asta de vedere:
    trebuie 4 boostere gratis!

  8. …nu are pe cine sa contrazica, (editat) este prea(editat) sa priceapa ceva…ca dealtfel si unii dintre comentatori care nu se pricep la statistica dar stau cu dumneaei in gura toata ziua…ar fi suficient sa dea cautare pe net si s-ar lamuri cum este cu durata de viata a bolnavilor oncologici, cu mortalitatea, nu sa faca supozitii, ca n-au cu ce…da, romanii sunt un popor bolnav, traiesc la limita subzistentei…daca acest (editat)(editat) de buzau vrea sa gaseasca fraudele in domeniu sa ceara cm ale bugetarilor!…la privat merg oamenii la munca si cu picioarele in ghips, si cu ficatul in pioneze, multi isi ascund suferintele pt a nu-si pierde locul de munca…iar (editat) astea sa nu mai manance kkt, este criza de forta de munca inalt calificata, ca nu au mai pregatit strungari, sudori, electricieni samd…ei aduc magoti analfabeti care sa care mancare bugetarilor sau sa dea la mana pe santiere pe doi lei…va-n g…a de guvernantii sulii!…si pe aia care v-au votat!…

  9. Țiganului când îi e foame, canta, când habar nu are de ceva, urla și se răzbună aiurea! Pare că e coincidenta intre ce se urla ca răzbunare și ce este în realitate. Ar trebui că când sa dea publicității sumele acordate pentru tratament, domeniile și țările unde s-au tratat. Eu am platit fin propriul buzunar și aștept restituirea sumelor din asigurarea de turist, obligatorie la fiecare deplasare. Deci, nu din fondul cnas și nici de la guvern.

  10. Au băgat în legea pensiilor reactualizare periodică (la trei ani) a vârstei de pensionare, funcție de speranța de viață. Cu bolile astea s-ar putea să scadă speranța de viață? Posibil da. Ce vor face atunci? Vor scoate uulimea la pensie la aceeași vârstă cu specialii?
    Io propun ca specialii să înceapă direct cu pensia și p-ormă, dacă e cazul, să mai și muncească.

  11. Aiureli!
    Cu 100 Lei, primesti un concediu medical ptr o saptamana fara probleme.

  12. @Eduard ca sa primesti acel concediu cu 100 de lei trebuie sa ai loc de munca si sa platesti CASS 25% din brut asa ca oricum nu-ti recuperezi banii

  13. Toată țara a primit în 2020-21 concediu medical „pentru strănutat şi răceală” așa că de ce ne mirăm că acest obicei a continuat și în 2023?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.