Taxa pe boli. Medicii de familie vor fi controlați

Ministerul Sănătății Alexandru Rafila vrea să verifice concediile medicale eliberate de medicii de familie. Rafila urmărește să afle cât de justificate sunt aceste concedii, pentru că, spune ministrul, există zone unde numărul acestora e foarte mare.

O nouă nouă platformă a asigurărilor de sănătate va fi terminată cu sprijinul Ministerului Sănătății

 „Cred că preocuparea prim-ministrului are o anumită justificare sau este justificată, pentru că există, într-adevăr, zone unde există prea multe prescripţii.

Eu nu vreau să mă refer aici neapărat la patologia în sine. Mă refer la faptul că există, fie persoane care beneficiază în mod repetat de concedii medicale pentru anumit tip de patologie care, mă rog, revine tot timpul ca şi obişnuinţă într-un fel, sau există medici care eliberează un număr mare de concedii medicale.

Cred că acolo trebuie să fie direcţionate acţiunile de verificare, să vedem cine eliberează numere, cantităţi foarte mari de certificate de concediu medical şi (…) trebuie să vedem dacă acest lucru este justificat de realitate. Cred că asta este un lucru care îl preocupă pe domnul prim-ministru şi exemplele pe care le-a dat au fost legate de frecvenţa concediilor medicale”, a spus ministrul Sănătății, potrivit Agerpres.

Premierul a comentat  numărul mare de concedii medicale  acordate pentru „afecţiuni ale coloanei vertebrale şi infecţiile respiratorii”,  taxa suplimentară de 10%  fiind justificată în opinia acestuia prin descurajarea „abuzului de concedii medicale nejustificate”.

Guvernul vrea acum să o elimine, dar și să înăsprească controalele 

„Ceea ce putem să facem este să sprijinim casele de asigurări de sănătate şi am făcut-o în ultima perioadă, încât noul PIAS, platforma informatică a asigurărilor de sănătate, care este finanţată cu bani europeni, să fie realizată într-un termen cât mai scurt, pentru că actuala platformă informatică este subdimensionată, iar atunci când a fost făcută cheltuielile de mentenanţă şi cele de upgrade a acestei platforme nu au fost prevăzute.

Este vorba despre o altă platformă, nu este vorba de actualizarea acestei platforme”, a afirmat Rafila.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe, din grupul Renew Europe, afirmă că l-a reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pe premierul Marcel Ciolacu pentru declaraţiile pe care acesta din urmă le-a făcut privind concediul medical.

„După ce că pune taxă pe boală ca să facă rost de bani pentru pensiile speciale și alte pomeni și tunuri, că e an electoral și USL are de plată, Marcel Ciolacu are și tupeul de a-și bate joc de românii suferinzi. Am sesizat CNCD privind declaraţiile premierului din conferinţa de presă susţinută pe 13 februarie, în care a atacat angajaţii români care au fost nevoiţi să-şi ia concediu medical anul trecut”, a scris eurodeputatul pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

6 Comentarii

 1. Poate animalul nu stie cum e sa te doara spatele sa nu te poti da jos din pat.

 2. Cu cianura ati incercat?
  Orice medic, chiar si cei degenerati politic ca Rafila recomanda ca daca ai simptome ca febra, tuse, curge nasul sa stai izolat.
  Pana acuma prin izolare s-a inteles acasa. Domnia sa sugereaza sa ne izolam la serviciu sau la gradinita? Dar la gradinita/scoala e o problema, cf ORDINELOR ministerului copii bolnavi nu sunt admisi in institutie bolnavi. Si atunci? Ptr ca nu-i asa, e bolnav copilul primeste parintele CO ptr asta.

 3. Poate se apuca oamanii sa ii dea in judecata pe doftorii, care „i-au tratat” cu faizeru, pentru toti cei decedati si raniti inii pe viata, va jucati cu focul vi s-a urat de bine

 4. PSD te vrea izolat in pandemie, izolat la gripa dar fara concediu medical

 5. Asa le trebuie medicilor.Ba chiar si mai rau ca pentru ceva bani in plus s-au pus la dispozitia politrucilor.Cadouri ,spaga cu numesc parchetarii astazi,sub diverse forme s-au dat medicilor tot timpul.De cand au aparut vracii.Aia numeau ….OFRANDE aduse de pacient.Vraciul taia gatul gainii aduse ofranda,il ungea pe bolnav,dupa care frigea gaina si o manca.Pe timpul comunistilor,cand nu era statul de drept,aia au incercat sa-i bage prin puscarii in primii ani de comunism.Numai ca cea mai mare parte a medicilor a gasit antidotul,ca erau si atunci unii turnatori sa ajunga sefi,ACTUL MEDICAL.Au inceput sa intrebe pe pacient ce e cu el.Daca era un comunist cu gura mare-Bai doctore,stii tu cine sunt eu,il tineau in Carmol si aspirina pana ajungea o epava.La fel procedau si cu securistii,si cu militienii,in general cu toti care ii puteau baga la puscarie.Comunistii s-au prins si i-au lasat in pace,cu o conditie sa nu sara calul.Si le-au facut un fel de tribunal al lor care sa ii judece pentru erori in actul medical.Daca aia stabileau ca operatia a fost o reusita si pacientul e mort,asta e .Nu venea nici un parchetar sa lege medicul de calorifer ,sa-l bata cu bulanul sa recunoasca ca trebuia operat mortul de apendicita si doctorul in operase sa-i scoata toporul din cap.Acum ca politrucii va fac si ordine in actul medical,fara sa luati masuri de aparare,nu pot spune decat ca va meritati soarta.Sa vedem cand vine politrucul cu soacra-sa in cabinet aveti curajul sa ascutiti un cutit de bucatarie si sa-i spuneti-Domnule politruc,soacra dvs trebuie neaparat operata.Este spusa asta doar o metafora dar parca s-ar nimeri.Ala o sa faca gat,amenintari,parchetari,tot tacamul,dat la urmatorul la care se duce si ala ii spune exact acelasi lucru.
  Exact asa procedau medicii pe timpul comunistilor.

 6. Vezi in parlament, bade, acolo sunt esrocii și marii escroci! Vezi blonda de la justiție care a avut peste 180 zile concediu medical ceea ce e ilegal în România!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.