Trimiși în străinătate să se trateze

Criza imunoglobulinei continuă, chiar dacă Guvernul a a renunțat la taxa clawback pentru produsele din plasmă. Deși ministrul Sănătății a afirmat că au fost aduse medicamentele necesare, mai mulți pacienți au fost trimiși în străinătate să fie tratați, iar viața să le fie salvată. Și asta, pentru că medicii nu au mai găsit soluții salvatoare la noi în țară, iar tragedia de la Alba Iulia, când o femeie a murit din cauza lipsei de imunoglobulină, să nu se mai repete.

La Sibiu, 6 pacienţi au nevoie urgentă de imunoglobulină. Pentru că tratamentul nu a venit, în ciuda promisiunilor ministrului Sănătăţii, medicii le-au eliberat formularele E112, pentru a putea fi trataţi în străinătate.

Cheltuielile cu tratamentul în străinătate vor fi plătite de statul român. Pacienţii trebuie să plătească însă transportul şi cazarea.

„Flacoanele de imunoglobulină lipsesc de circa două luni, fiind o problemă la nivel naţional cu acest medicament. Au fost comandate 111 flacoane de imunoglobulina, necesarul pentru unul este de 5 flacoane pe luna“, a explicat Decebal Todăriță, purtător de cuvânt spitalul judeţean Sibiu.

Primele doze de imunoglobulină ar trebui să ajungă într-o săptămână, susţin oficialii. Producătorii trimit medicamentele după ce ministrul Sănătăţii le-a promis că nu vor mai plăti taxa clawback în următorii doi ani.

Din cei patru producători de imunoglobulină aflaţi pe piaţa din România, unul şi-a depus cererea de retragere în 2015, iar altul, cu un an mai târziu. În aceste condiţii, anul trecut s-au luat primele măsuri.

Tratamentul a fost inclus pe lista medicamentelor esenţiale al căror preţ urma să crească, s-a cerut raportarea şi monitorizarea stocurilor de medicamente prin ordinul 1345/2016  şi s-a elaborat un ordin de ministru care îi obliga pe distribuitorii cu care avem contracte să asigure mai întâi necesarul pentru România. Ordinul 269/2017 a intrat în vigoare în luna martie a acestui an, fiind semnat chiar de ministrul Florian Bodog.

Lista medicamentelor esenţiale a fost eliminată la începutul lui 2017 și, odată cu ea, majorarea preţului, aşa că şi al treilea producător a anunţat că se retrage de la noi. Autorităţile au început monitorizarea stocului de medicamente, dar, spune Ministerul Sănătăţii, sistemul gândit nu putea genera alerte rapide din cauze tehnice. Procesul de îmbunătățire a durat mai bine de 10 luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Iti sta mintea in loc cata letargie si nepasare in sistemul medical public!Toaca de 6 ori mai multi bani decat pe vremea lui Ceasca ,la o populatie cu 4 milioane mai redusa,cu un numar de paturi la 100OO0 de locuitori dublu fata de media europeana (in total avem cam cate paturi de spital au Bulgaria + Ungaria +Slovacia la un loc) si totusi medicamentele de baza lipsesc!Pe se se duc banii contribuabililor?

  2. E BINEEEEE, PSD se gandeste la voi, Votantilor!
    Muriti cu zile in spitalele de Ev Mediu, Votati PSD!!

    • Criza e provocata de multinationale…daca guvernul o sa hotarasca sa producem noi substanta, o sa ii sara in cap toti, incepand cu tine !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.